Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés

A kérdés

Adószámos magánszemély mit tehet akkor, ha a kifizető nem hajlandó levonni utánam a járulékokat, és a teljes összeget akarja odaadni?

Egy hangszer javítását vállalta el a férjem adószámos magánszemélyként egy plébániának. El is végezte a munkát, átadtuk a hangszert, az atya helyben ki is akarta fizetni, de kértem, hogy mielőtt még kiállítanánk a számlát, hadd tájékoztassam, hogy adószámos magánszemélyként nekik kell kifizetni a járulékokat, és hogy ezt beszéljék meg a könyvelőjükkel. A plébánia pénzügyei mögött egy alapítvány van, adószámuk van, ha jól tudom, ők így kifizetőnek minősülnek. Az atya teljesen elzárkózott, csak azt hajtogatta, hogy ők ilyet nem tudnak, és semmi közük a mi járulékainkhoz. Végül azt mondtam, hogy szívesen megadom a könyvelőm elérhetőségét, beszéljék meg. Egyelőre itt tartunk.


Ez most egy konkrét eset, de általánosságban is érdekel, hogy hogyan lehet rávenni a kifizetőnek minősülő partnereinket, hogy ne a teljes összeget adják ide, hanem végezzenek bérszámfejtést utánunk? Évekig szabálytalanul csináltam én is adószámos magánszemélyként, mert nem tudtam, hogy nem szabad elfogadni a teljes összeget. Most végre utánajártam, erre fel a partnerek néznek rám úgy, mint a véres rongyra, ha közlöm, hogy nem vagyok egyéni vállalkozó, csak adószámos magánszemély.


Köszönöm előre is a válaszokat!



Keress kérdéseket hasonló témákban: adószámos magánszemély, kifizető, járulék

 2018. nov. 3. 10:22  Privát üzenet  

A válaszok
Mert az is szabálytalan, hogy a férjed nem ev.

A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/4Időpont 2018. nov. 3. 11:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, megmagyaráznád, kérlek, hogy miért szabálytalan az, hogy nem egyéni vállalkozó?

# 2/4Időpont 2018. nov. 3. 11:12 Privát üzenet

"hogy adószámos magánszemélyként nekik kell kifizetni a járulékokat"

" Évekig szabálytalanul csináltam én is adószámos magánszemélyként,"


Többek között azért szabálytalan, mert a rendszeres, üzletszerűen végzett tevékenységhez vállalkozói kiváltása szükséges.


"Ne feledkezzünk meg viszont arról, hogy egy magánszemély nem csak adószámos magánszemélyként, hanem egyéni vállalkozóként is folytathat gazdasági tevékenységet. A kérdés viszont az, hogy mi az a határ, amely elválassza a kettőt, azaz: milyen esetben lehet egy adott tevékenységet egyéni vállalkozóként végezni és mikor kell rá legalább egyéni vállalkozói regisztrációt kieszközölni? A rossz hír az, hogy erre a kérdésre sajnos nem lehet egyértelmű választ adni. Nincs sem jogszabály, sem állásfoglalás, sem felsorolás de még egy egyszerűsített lista sem, ami segítene nekünk ebben. Nézzünk utána ezért az egyéni vállalkozókról szóló 2009. évi CXV. törvényben (a továbbiakban: Ev.tv.). A 2.§ (1) bekezdése alapján: Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet."


A kérdésedre a válasz:

"Amennyiben tehát kifizetőnek számlázunk, annak érdekében, hogy a kifizető a megfelelő adóelőleget tudja levonni tőlünk, nyilatkoznunk kell felé az általunk alkalmazott jövedelemszámítási módról, valamint amennyiben kedvezményt szeretnénk alkalmazni, akkor a kedvezmény alkalmazásának választásáról."


Tehát a férjednek kell megmondani, milyen levonásokat alkalmazzanak.


Amúgy itt tudsz részletesen utánaolvasni, legfőképpen az első 2 linken:

[link]



A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/4Időpont 2018. nov. 3. 11:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

3, nem a férjnek kell megmondani.

Alap, hogy új partner esetén ellenőrzöm, szerepel-e az ev nyilvántartásban. Ha nem, akkor kifizetőként akkor járok el helyesen, ha elbírálom a biztosítotti jogviszonyt és ennek megfelelően számfejtek. Ehhez két nyilatkozat kell, egy a költséghányadról (ha nem nyilatkozik, diktált 10), egy pedig a fennálló biztosításáról (mert ha van máshol, nem kell a 1041).


De ezeket előre, szerződéskötéskor kell tisztázni. Én is húznám a számat, ha számla átvételekor derülne ki, hogy hoppá, megegyeztünk 50 ezerben, de nekem ezen felül még ott lesz közel 10e szocho is...


A javítási tev pedig egyértelműen nem az aszm kategória.



A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/4Időpont 2018. nov. 3. 11:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Céges autót használhatja olyan magánszemély akinek nincsen kapcsolata az adott céggel?
A későbbiekben szeretnék foglalkozni kerékpárok bérbeadásával, stb. Hogyan tudnék számlát kiállítani?
Megbüntetett a NAV, ez mit jelent?
Ha magánszemély magánszemélytől kap utalva kisebb összegeket (100 - 300e Ft) negyedévente, annak van bármilyen problémás jellege adózási szempontból?
Ha havonta magánszemély (barát) küld nekem relativ nagy összeget (1500$) akkor ha bankon keresztül kapom meg illetve ajándékként akkor nekem abból kell valamit adózzak az állam felé?
Amerikabol vásárolt termékek utáni adózás. Magánszemély ajándékkent postázta. Büntetoeljaras indítható ezügyben?

Kérdések az Üzlet és pénzügyek rovatbólKérdések az Adózás, könyvelés rovatból








Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!