Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Követeléskezelővel kell...

Gyula1971 kérdése:

Követeléskezelővel kell írásos szerződést kötni?

Figyelt kérdés

A havi részletfizetést választása mellett az ingatlan lrtékesítése a másik lehetőség.

Ezt az ingatlan értékesítést az ügyfél megkezdi az ingatlanközvetítők felkeresésével,de erre az időre a követeléskezelővel nem kell valami írásos megállapodás az eladásig?#megállapddás
jan. 15. 17:40
 1/5 anonim ***** válasza:

Követeléskezelő nem tudja értékesíteni az ingatlanodat, hiába van tartozásod. Tehát nem kell beleegyeznie, hogy eladd az ingatlant, valamint semmiféle eljárást sem kell szüneteltetned emiatt. Tőle nincs veszélyben az ingatlanod, ő maximum nyomásgyakorlást tud tenni rád, hogy fizess.


Aki már veszélyes, az a végrehajtó. Ő jogosult bármilyen lefoglalt vagyontárgyat értékesíteni. Vele ajánlott egyezkedni és tájékoztatni arról, hogy mi a következő lépési szándékod.


De amíg "csak" követeléskezelőnél van az ügyed, addig előnyben vagy. Mondjuk a tájékoztatás itt sem árt...

jan. 16. 04:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm, ha értékesítem az ingatlant,erről nem kell írásos szerződés a követeléskezelővel akkor.

Azt hittem erről is kell megállapodás.

Azt hitem a követeléskezelő irányítja a végrehajtót.

jan. 16. 20:21
 3/5 anonim ***** válasza:

"Köszönöm, ha értékesítem az ingatlant,erről nem kell írásos szerződés a követeléskezelővel akkor."


Miért kellene?


Mielőtt félreértjük egymást tisztázzunk néhány dolgot.


Van egy tartozásod valaki felé. Ha követeléskezelőről beszélsz, akkor nagy valószínűséggel banki tartozásod van.

Nézzük úgy a dolgokat, hogy az van.

A bank egy idő után a tartozásodat átadja egy követeléskezelőnek, mert ő nem akar behajtási dolgokkal foglalkozni, vagy éppen van neki egy ilyen szervezete, amit pont ezért tart fenn.

A követeléskezelő fenyegetőzhet, felszólításokkal bombázhat, egyezséget köthet veled, részletfizetést biztosíthat stb., de sikertelenség esetén elindíthatja a végrehajtási eljárást ellened.


A végrehajtási eljárást egy önálló bírósági végrehajtó (ÖBV) fogja lefolytatni, mert arra kizárólag végrehajtási joggal rendelkező emberkék/szervezetek jogosultak. Ilyen szervezet például az állam végrehajtó szerve is -> a NAV. De a NAV kizárólag az államot megillető tartozások behajtásával foglalkozik, valamint azokkal, amiket a hatáskörébe rendel a kormány (szemétdíj, diákhitel stb.).

Egy banki hitel nem adó- és köztartozás, hanem polgárjogi szerződés alapján fennálló hátralék, tehát valamelyik ÖBV lesz a végrehajtó.

Az ÖBV-nek már a követeléskezelő (a tartozás jogosultja) fogja megmondani, hogy mit szeretne, hiszen a végrehajtás költségeit ő előlegezi meg, ő a "megbízó".

Ha azt mondja, hogy szüneteltesse az eljárást, akkor az ÖBV szünetelteti, ha azt mondja, hogy szüntesse meg az eljárást, akkor az ÖBV a kérésére megszünteti. Ha azt mondja, hogy elsősorban bérből, és bankszámla inkasszóval hajtsa be a tartozást, akkor az ÖBV azt teszi.


Ha olyan ingatlant értékesítesz, amelyen bejegyzett jelzálogjog vagy végrehajtási jog van a tulajdonrészeden, azt tudnod kell, hogy megteheted, de ha nem fizeted ki belőle a teljes tartozást (nem tehermentesíted az ingatlanrészed), következményei lehetnek az új tulajonosra nézve. Ugyanis ő tűrni köteles azt, hogy a Te tartozásodra az ingatlant mégis értékesíti a végrehajtó.


Ha az ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, akkor a földhivatal nem fogja addig az új tulajdonosra átírni az ingatlant, amíg ezt a bejegyzést nem törlik. Elméletileg ilyenkor kellene engedélyt kérni a jog jogosultjától arra, hogy eladhasd az ingatlant. Nem láttam még olyan, hogy a tartozás kifizetése nélkül ezt engedélyezték volna.


Viszont vettem már ilyen és más jogokkal terhelt ingatlant mindenféle előzetes engedély nélkül a következőképpen:

Meghatalmazással felkerestem a bejegyzett jogok jogosultjait és kértem igazolást arról, hogy jelen pillanatban mennyi az ingatlan tulajdonosának a tartozása. Az összegek függvényében egyeztem meg az ingatlan vételárában az adóssal. Az adásvételi szerződésben vállaltam, hogy 6 hónapon belül az ingatlant tehermentesítem. Erre a 6 hónapra kértem a földhivataltól, hogy ne utasítsa el a tulajdonjog bejegyzési kérelmemet tekintettel arra, hogy elidegenítési és terhelési tilalom volt az ingatlanon, hanem tartsa azt függőben.

Ha nem fizettem volna ki, akkor nem lettem volna tulajdonosa az ingatlannak. Mivel 2 hónapon belül rendeztem az adós összes tartozását, minden jog törölve lett, így a földhivatal 2 hónap múlva bejegyezte a tulajdonjogomat.

Bankot, végrehajtót, stb. mindenkit kifizettem, nem kértem tőlük semiféle engedélyt.


Remélem, hogy érthető voltam az ügymeneteket illetően.

jan. 17. 04:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm-erre gondoltam-Elméletileg ilyenkor kellene engedélyt kérni a jog jogosultjától arra, hogy eladhasd az ingatlant.

Ez egy írásos papír lesz majd-gondolom-

jan. 18. 11:14
 5/5 anonim ***** válasza:

Elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése esetén kell csak, hiszen a földhivatal pont emiatt a tilalom miatt nem írja át az új tulajdonos nevére az ingatlant.


Jelzálogjoggal, végrehajtási joggal terhelt ingatlant bármikor eladhatod mindenféle engedélykérés nélkül, ha elidegenítési és terhelési tilalom egyébként nincs rajta.


De mint írtam, ha eladod is, de a terheket nem rendezed idővel, akkor az új tulajdonos tűrni köteles, hogy a Te tartozásodra a végrehajtó mégis elárverezi az ingatlant.


Összegezve:


Az ingatlanra bejegyzett jogok:

- Elidegenítési és terhelési tilalom: Nem tudod eladni az ingatlant, amíg ez rajta van. A törlést a jog jogosultjától kell kérni, nyilván nem szokták elengedni, csak nagyon ritka, egyedi megállapodás megkötése által.

- Jelzálogjog: Bármikor értékesíthető az ingatlan, nem kell engedély hozzá. Csak jelzálogjoggal nem árverezhető egy ingatlan.

- Végrehajtási jog: Bármikor értékesíthető az ingatlan, nem kell engedély hozzá. Mivel végrehajtási jog által az ingatlan árverésen értékesíthető, ezért az új tulajdonos tűrni köteles, hogy adott esetben elárverezik az ingatlant, ha valaki a rá terhelt tartozásokat nem fizeti meg. Vagy ő, vagy a valódi adós, mindegy...

jan. 19. 04:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!