Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Elévült-e a házhitelkövetelés...

Elévült-e a házhitelkövetelés válás után 22 évvel?

Figyelt kérdés
A volt nejemmel 1990-ben vettünk fel házhitelt egy takarékszövetkezetnél,ami már megszűnt.Fele ház az enyém.2003-ban elváltunk.Én akkor otthagytam mindent,házról is lemondtam.Igaz,nem papíron.Azóta a nejem időnként fenyeget,követelőzik,ha találkozok vele,vagy rokonoktól hallom vissza.A 22 év óta,nem tudok róla,hogy volt nejem intézkedett volna ellenem ezügyben,sem papírt nem kaptam.Nemrég nyitottam Revolutszámlát,de nem vagyok nyugodt,merjek-e pénzt ráutalni,ha feleségem intézkedne Navval,vagy vegrehajtóval.Nem tudom,van-e joga ennyi év után még követelőzni,fenyegetni.Nem évült-e már el?Volt nejem elég agresszív,rosszindulatú,pszichés beteg.Nyugodtan nem lehetett vele megbeszélni.Az utcán is óbégatott velem erről.A házban benne lakik.Én akkoriban elég sokat javítottam,ujítottam a házon.Sajnos a hitelpapírok már nekem nincsenek meg.Nem tudom,a nejem mennyit fizetett eddig.Ha akart volna,levonathatta volna munkabéremből,vagy nyugdíjamból.Most egy rokon véletlenül meghallotta nejem lányáék arról beszélgettek,hogy a nejem lecsapna rám,ha lenne számlám.

márc. 6. 11:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
56%
Moist a hitel megszűnt? Kifizettétek vagy még tartoztok?
márc. 6. 11:55
 2/11 A kérdező kommentje:
Tartozunk a nejem szerint.
márc. 6. 12:19
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Kezdésnek keresd meg a bank jogutódját és menj be hozzájuk érdeklődni.
márc. 6. 12:22
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Közös hitel, de nem tudod, hogy tartoztok e vagy sem? Ez nagy baj. Ezt kell elsőnek rendezni.

Mondjuk kérj le tulajdoni lapot az ingatlanotokról, van e rajta jelzálog.

márc. 6. 14:33
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Banknál kezd. Jogod van megtudni hol tart a hitelfizetés, mivel vagy főadós, vagy adóstárs voltál az ügyletben. Tehát ki fogja adni az adatokat a bank neked is.

Takarékszövetkezetek beolvadtak az MBH Bankba. Oda kell menned érdeklődni.

Elévülés?

Ha az ingatlanra bejegyzett jelzálogjoggal biztosította a bank a hitelt, akkor az nem évül.

Tulajdoni lapon azt is látni lehetne, ha már végrehajtást indított a bank a tartozás behajtása érdekében. Nem NAV, hanem önálló bírósági végrehajtói hatáskör a banki hitel behajtása.

márc. 7. 04:06
 6/11 anonim ***** válasza:

"Elévült-e a házhitelkövetelés válás után 22 évvel?"

Az ingatlan tulajdoni lapján jelzáloggal biztosított banki követelés sosem évül el.

Ha eddig a nejed fizette, legfeljebb bíróságon követelhet tőled pénzt, polgári perben.

A revolut számládról nem fog tudni, ha te nem mondod meg neki, hogy van.

márc. 12. 16:03
 7/11 anonim ***** válasza:

Mi volt a takszöv neve? Azért kérdezem mert nem mindnek lett később (egy vagy több lépcsőben) az MBH Bank a jogutódja.

A kilencvenes évek óta jó pár takszöv becsődölt, azoknak nem lett az MBH a jogutódja. A felszámolás során eladták a követelést más pénzintézetnek.

Ha te is adós voltál és a feleséged nem fizette volna, már réges-rég veled szemben is végrehajtást kezdett volna a takarék.

De nem lehet felelősséggel többet írni, ugyanis nem tudjuk, hogy a válás során a vagyonközösség hogyan lett megszüntetve, stb...

A vagyonközösség és egyebek miatt csomó verzió lehet.

A bankba menj be előbb (ha nem becsődölt takszöv mint írtam) és ott kérj infót.

A személyi okmányaid alapján azonnal megtalálják, hogy van-e ott élő vagy lezárt hiteled.

márc. 12. 18:25
 8/11 anonim ***** válasza:

Már leírtuk, mit nem értesz?

Megint kiemelted a kérdést...

tegnap 12:51
 9/11 anonim ***** válasza:
Egy jelzáloghitel sosem évül el. "Én akkor otthagytam mindent, házról is lemondtam. Igaz nem papíron". Fel kellene már nőni, Te is tudod, hogy ilyen megoldás nem létezik, hiszen ha lett volna ilyen lehetőség, fegy hitellel terhelt ház
tegnap 14:55
 10/11 anonim ***** válasza:

14.55 vagyok, pontosítás:

Hiszen ha lett volna ilyen lehetőség, egy hitellel terhelt háznál, "papíron" is rendezni lehetett volna a tulajdonvisznyokat és a hitelt is.

Nincs "elsétási lehetőség" egy lakáshitelnél, aláírtál egy kölcsönszerződést, közjegyző előtt is hitelesítettétek a tartozás elismerő okiratot, így rendezni kellene az adósságot és a tulajdonviszonyokat is.

tegnap 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!