Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mennyi pénzt érdemes folyószám...

Mennyi pénzt érdemes folyószámlán tartani? Részletek lent.

Figyelt kérdés
Van befektetett pénzem, amiből egyszerű levenni, de kb. 2,5% a díja, tehát pl. 100.000 Ft esetén kb. 2500 Ft. Elég annyi, amennyi átlag elfogy havonta, lehet jóval kevesebb is, vagy akár több havi fizetést is megéri inkább ott tartani (lenyelve, hogy az értéke ott nem igazán nő, bár a befektetés sem hoz olyan sokat, de annál azért többet)?
máj. 9. 12:18
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
17%
minél kevesebbet.
máj. 9. 12:29
 2/18 anonim ***** válasza:
42%

A befektetések egyik pillére általabán, hogy kevésbé likvid, nehéz hozzáférni, vagy nem éri meg visszaváltani ha sűrgösen kell pénz (nyilván függ, egy közel 0 hozam, kockázatmentesnél kb nem áll fenn ez a gond).

Azt szokták tanácsolni, hogy 3-6 hónapnyi megélhetési pénzed legyen amihez azonnal hozzá tudsz nyúlni, ha például tönkremegy egy alkatrész kocsiban, hütő stb.

Ezt lehet folyószámlán is tárolni, könnyen hozzáférhető megtakarítási számlákon, készpénzben stb.

máj. 9. 12:52
 3/18 anonim ***** válasza:
21%

"Van befektetett pénzem, amiből egyszerű levenni, de kb. 2,5% a díja"

Az elég drága. Ha állampapírban lenne, akkor 1%-ért hozzáférnél bármikor.

Remélem cserébe jó rajta a hozam, mert ha az se, akkor téged lehúztak.

máj. 9. 12:55
 4/18 anonim ***** válasza:
27%
Én 2-3 misit mindig tartok a számlán. A többi be van fektetve
máj. 9. 12:59
 5/18 anonim ***** válasza:
21%
Amennyivel kényelmesen megvagy egy hónapban és nem szükséges befektetéshez nyulnod.
máj. 9. 13:36
 6/18 A kérdező kommentje:

#3 Nem túl jó, de kifejezetten olyan kellett, amihez gyorsan hozzá tudok férni, az állampapírt meg tudtommal le kell kötni.

Eddig egyébként csak akkor kellett hozzányúlnom (pár év alatt), amikor nagyobb összeget kértek kölcsön (családon belül), és visszakaptam a díj összegét is. Kivételesen elég kevés pénz volt akkor a folyószámlán pont az ilyen kicentizés miatt. Most jóval több van, kb. másfél havi fizetés, ami nálam kb. kétszer addig kitartana, és gondolkodom, ebből befektessek-e valamennyit, vagy elvan ott, esetleg még férne is mellé.

máj. 9. 14:18
 7/18 anonim ***** válasza:
36%

#6 - de kifejezetten olyan kellett, amihez gyorsan hozzá tudok férni

Én ezért tartom állampapírban, ami a napi megélhetéshez nem kell. Bármikor vissza tudom váltani és kiutalni bármekkora részét, amikor épp szükségem van rá.

"az állampapírt meg tudtommal le kell kötni."

Az állampapír nem bankbetét, hanem értékpapír, amit lehet adni-venni. Az eladás költsége a kérdés.

Diszkontkincstárjegyben például ha 2 héten belül veszek ki a pénzt, akkor kevesebbet kapok vissza, mint amit beraktam, ami tudom, hogy 2 héten belül kelleni fog, azt nem rakom oda.

Minden máshoz meg tökéletes. De ha olyan buta voltam, hogy másnap kell a pénz, akkor is max 0,3% a bukó.

Kicsit foglalkozni kell vele, amikor a 2-3 hónapos DKJ lejár, akkor a felszabadul pénzt újra be kell fektetnem.

De likvid tartaléknak én nem találtam jobbat.

máj. 9. 14:30
 8/18 anonim ***** válasza:
19%
Gyakorlatilag csak a hiteltörlesztésem összegét addig, amig be nem terhelik. A napi költéseim mind hitelkártyáról mennek, fizetéskor azt visszafizetem, a hiteltörlesztőt rajta hagyom a számlán, a többit pedig befektetem rövidebb vagy hosszabb távra.
máj. 9. 15:30
 9/18 anonim ***** válasza:
41%

Csak úgy elfekvőben minek tartanál nagyobb összeget a folyószámládon...? Nem olvastam vissza az összes választ, de nekem ez nem világos.

Folyószámlán csak úgy nekem a havi megélhetéshez szükséges összeg van. Persze azért nem fillérre kiszámolva, egy-két százezres ráhagyással.

Ha ennél is nagyobb összegű váratlan kiadásom lenne és tud várni legrosszabb esetben pár hetet: minden hónapban jár le bankbetétem. Kifizetném abból. Ha nem tud várni heteket, azonnali SOS a dolog, akkor legrosszabb esetben felbontanám valamelyik betétet. Buknék pár tízezer forint kamatot, na bumm, nem a világ vége. Mellesleg még soha nem volt velem ilyen, hogy azonnal kellett volna néhány százezernél nagyobb összeg. Ettől persze a jövőben még lehet.

Emellett van több ingatlan befektetésem. Hát igen... az hosszú távon többet hoz, mint a bankbetét, de a hátránya, hogy ha kell, nem tudod másnapra készpénzre váltani. Akár heteket, hónapokat vesz igénybe.

Én pont ezért szeretem diverzifikálni a megtakarításaimat, befektetéseimet. Van ilyen is, olyan is, minden esetre. Csak úgy parlagon a folyószámlán, vagy pláne otthon a párnacihában nagyobb összeget nem tartok.

máj. 10. 21:38
 10/18 A kérdező kommentje:

#9 Pedig nem kellett volna sokat olvasni. Talán még a kérdés alatti rész is kimaradt...

Köszönöm az eddigi válaszokat.

máj. 11. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!