Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Igaz hogy a bitcoinnak is van...

Igaz hogy a bitcoinnak is van természetes inflacioja, csak tudatosan nem lehet inflálni?

Figyelt kérdés
2025. okt. 21. 10:44
 1/6 anonim ***** válasza:
90%

Ha az infláció alatt a szó eredeti jelentését érted, vagyis az adott pénznem monetáris aggregátumának növekedését, akkor igen, van, hiszen keletkeznek új Bitcoinok.

A jelenlegi reward szerint napi ~450 új Bitcoin keletkezik, azaz évi ~164250. Jelenleg 19,93 millió Bitcoin létezik, azaz az éves infláció 164250/19,93millió = 0,0082%

Vagyis a monetáris aggregátum növekedéséből származó árfolyamhatás egyáltalán nem szignifikáns.

2025. okt. 21. 19:18
 2/6 A kérdező kommentje:

Ja hogy akkor azért van még infláció mert nincsen mind kibányászva de ha ki lesz mind bányászról akkor már nem lesz?

Akkor ha jól éreztem csak a klasszikus félreértésről van szó a gazdasági mechanizmusoktól is. azt már tapasztaltam hogy nem tudják megérteni ezt a két dolgot egyszerre hogy fix a mennyiség és hogy most is bányászsák.

2025. okt. 21. 19:48
 3/6 A kérdező kommentje:
Ja és akkor minden felezésnél csökken az infláció
2025. okt. 21. 22:51
 4/6 krwkco ***** válasza:

"Igaz hogy a bitcoinnak is van természetes inflaciója ... ?"

A bitcoin -a jelenlegi helyzetben- csak elhanyagolható mértékben fizetőeszköz. Sokkal inkább befektetési és spekulációs eszköz.

Az árát nem a mennyiség és az árucsere-forgalmi igény határozza meg, hanem a befektetési vételi kereslet. Ezért nem az inflációs mechanizmus hat rá.

2025. okt. 21. 23:59
 5/6 A kérdező kommentje:
Ezt tudok a kerdes ugye az higy van e. Mert elvileg nincs mert fix darabszama van de akkor a banyaszat es hozzaferhetoseg miatt van. Mondjuk jonkerdes hogyan hat erre az hogy mikozben banyasszak es tobb lesz elerheto egyben egyre kevesebbhez lehet hozzaferni
2025. okt. 22. 06:46
 6/6 anonim ***** válasza:

"Mondjuk jonkerdes hogyan hat erre az hogy mikozben banyasszak es tobb lesz elerheto egyben egyre kevesebbhez lehet hozzaferni"

Úgy, hogy 2010-ben 10000-ért vettél 2 pizzát, most meg 110 000 USD-be kerül 1 db.

Még évekkel ezelőtt is kiröhögték, ma meg olyan intézmények vásárolják, mint a BlackRock meg az USA is beállt mögé és az EU is szabályozási keretet dolgoz ki. Kínában is többször volt a múltban engedélyezve és tiltva. Jelenleg azért van tiltva, mert nem szeretné a rezsim, ha a középosztálybeli és gazdagabb kínaiak abban menekítenék ki a pénzüket és dobbantanának az országból. Ugyanez az oka, amiért Oroszországban is tiltva van.

Ettől függetlenül Kínában is a belső kormányzati mag zsákolja és halmozza a lefoglalt mennyiséget, ahogy Oroszország is ezzel (is többek között) kerüli a szankciókat. Meg Észak-Korea is hackercsoportot tart fenn, akik lopják a világ minden tájáról, hogy legyen pénzük.

2025. okt. 24. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

OTP SZÉP kártya keretszerződést honnan tudok letölteni?

Előző munkahelyemen ügyfélkapus, "digitális" változatot nyújtottam be, mostani helyemen viszont papíron kérik, így az nekem természetesen nincsen.

Karacsonyra gyűjtök, hogy a kisfiamnak szép karácsonyt tudjak varázsolni, valaki ad ötletet hogyan tudnék pénzhez jutni ? Dolgozom természetesen, de...

Elváltam, apuka nem fizet gyerektartást, mert ő az ott maradt hiteleket fizeti, így én vesztettem mindent, házat, gyerektartást mindent. Sajnos bele mentem ebbe. Most van egy 7 évesen akinek szeretnék mindent megadni, de nem fog pénzem maradni. Valaki segít egy ötlettel ?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!