Igaz hogy a bitcoinnak is van természetes inflacioja, csak tudatosan nem lehet inflálni?

válasza:Ha az infláció alatt a szó eredeti jelentését érted, vagyis az adott pénznem monetáris aggregátumának növekedését, akkor igen, van, hiszen keletkeznek új Bitcoinok.
A jelenlegi reward szerint napi ~450 új Bitcoin keletkezik, azaz évi ~164250. Jelenleg 19,93 millió Bitcoin létezik, azaz az éves infláció 164250/19,93millió = 0,0082%
Vagyis a monetáris aggregátum növekedéséből származó árfolyamhatás egyáltalán nem szignifikáns.
Ja hogy akkor azért van még infláció mert nincsen mind kibányászva de ha ki lesz mind bányászról akkor már nem lesz?
Akkor ha jól éreztem csak a klasszikus félreértésről van szó a gazdasági mechanizmusoktól is. azt már tapasztaltam hogy nem tudják megérteni ezt a két dolgot egyszerre hogy fix a mennyiség és hogy most is bányászsák.

válasza:"Igaz hogy a bitcoinnak is van természetes inflaciója ... ?"
A bitcoin -a jelenlegi helyzetben- csak elhanyagolható mértékben fizetőeszköz. Sokkal inkább befektetési és spekulációs eszköz.
Az árát nem a mennyiség és az árucsere-forgalmi igény határozza meg, hanem a befektetési vételi kereslet. Ezért nem az inflációs mechanizmus hat rá.

válasza:"Mondjuk jonkerdes hogyan hat erre az hogy mikozben banyasszak es tobb lesz elerheto egyben egyre kevesebbhez lehet hozzaferni"
Úgy, hogy 2010-ben 10000-ért vettél 2 pizzát, most meg 110 000 USD-be kerül 1 db.
Még évekkel ezelőtt is kiröhögték, ma meg olyan intézmények vásárolják, mint a BlackRock meg az USA is beállt mögé és az EU is szabályozási keretet dolgoz ki. Kínában is többször volt a múltban engedélyezve és tiltva. Jelenleg azért van tiltva, mert nem szeretné a rezsim, ha a középosztálybeli és gazdagabb kínaiak abban menekítenék ki a pénzüket és dobbantanának az országból. Ugyanez az oka, amiért Oroszországban is tiltva van.
Ettől függetlenül Kínában is a belső kormányzati mag zsákolja és halmozza a lefoglalt mennyiséget, ahogy Oroszország is ezzel (is többek között) kerüli a szankciókat. Meg Észak-Korea is hackercsoportot tart fenn, akik lopják a világ minden tájáról, hogy legyen pénzük.
Kapcsolódó kérdések:
Előző munkahelyemen ügyfélkapus, "digitális" változatot nyújtottam be, mostani helyemen viszont papíron kérik, így az nekem természetesen nincsen.
Elváltam, apuka nem fizet gyerektartást, mert ő az ott maradt hiteleket fizeti, így én vesztettem mindent, házat, gyerektartást mindent. Sajnos bele mentem ebbe. Most van egy 7 évesen akinek szeretnék mindent megadni, de nem fog pénzem maradni. Valaki segít egy ötlettel ?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!