Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Előminősítés mennyire biztos?

Előminősítés mennyire biztos?

Figyelt kérdés
Most állok lakás vásárlás előtt, 3%-os hitellel venném, csináltak nekem a bankomnál egy előszűrést/előminősítést, az jött ki hogy megkaphatnám a kért kölcsönösszeget a kívánt futamidővel. De ez mennyire biztos? Nem tudom így merjek-e foglalózni, mert a tényleges hitelkérelmet csak adásvételi szerződéssel lehet elindítani, de ahhoz meg foglalózni kell. És mivan akkor ha lefoglalózok valamit és mégse? Szóval mennyire szabad az ilyen előminősítésekre adni?

okt. 31. 14:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
64%

A kötelező érvényűre lehet. Otthon start esetében ilyet nem adnak ki.

Nekem volt "indikatív ajánlat"-om, 10%-os önerővel, de végül 20-at kértek, mert menet közben a bank hozott egy új belső szabályt, aminek már nem feleltem meg. Csak az a baj, hogy ezen nem igazán nyilvánosak/nincsenek összeszedve sehol. Hitelügyintézőm is meglepődött.

Mindenesetre nekem nem volt nagy gond, mert kb 19% önerőt akartam (így jött volna ki az 50M hitel). Egészen picivel kellett többet fizetnem.

Ha lefoglalózod és mégse, akkor lehet menni másik bankba.

Nehezen fogsz olyan eladót találni, aki belemegy abba, hogy visszakapd a foglalót, ha nem kapsz hitelt. És általában 10% a foglaló, ritkán hagyják, hogy kevesebb legyen.

Amíg nincs bírálat, addig nem biztos. Hitelügyintéző tud segíteni minimalizálni a kockázatokat.

Igen, el lehet bukni a foglalót. Ezt a kockázatot úgy tudod csak kivédeni, ha hitel nélkül veszel lakást. De sokkal nagyobb az esélye annak, hogy hitel nélkül sosem tudsz venni lakást, mint annak, hogy pozitív minősítés után nem kapsz hitelt sehol és bukod a foglalót.

okt. 31. 14:50
 2/13 anonim ***** válasza:
Nem hiszem hogy olyan nehéz. Mármint eladót találni aki a banki hitel buktát nem tekinti a vevő hibájának. Nálunk az ügyvéd ezt javasolta, szemrebbenés nélkül belement nindenki. Másrészt általában nem azt mondja a bank hogy nincs hanem hogy nincs annyi. Arra készülni kell.
okt. 31. 15:22
 3/13 A kérdező kommentje:
A következők a paraméterek: 409 a bruttóm az kb 290 nettó, február óta dolgozom ezen a munkahelyen, határozatlan a szerződésem. Nincs más hitelem, ennél a bankomnál volt személai kölcsönöm amit visszafizettem, KHR-en nem vagyok fent. Sosem volt még lakóingatlan a nevemen több mint 50%-os tulajdonrésszel. 41,5 milliós lakásról lenne szó amire 21,5 millió Ft önerőm lenne, tehát 20 millió Ft hitel kéne 20 évre. 110 ezer Ft lenne a törlesztő.
okt. 31. 15:24
 4/13 anonim ***** válasza:
31%
A nettód elég kevés, de mivel több, mint 50% az önerőd, nagy valószínűséggel megkapod a kért hitelösszeget. Melyik bankban készült az előminősítés? Hány éves vagy?
okt. 31. 16:22
 5/13 A kérdező kommentje:
MBH bankban készült, 54 éves vagyok.
okt. 31. 16:30
 6/13 anonim ***** válasza:
31%
Ok, szerintem menni fog, mert 75 éves korig hitelez az MBH és a JTM-be is bőven beleférsz.
okt. 31. 17:18
 7/13 A kérdező kommentje:
Bízom benne.
okt. 31. 19:16
 8/13 A kérdező kommentje:
4-es 6-os válaszoló miért lett lepontozva? Szerintetek nem kapom meg?
nov. 1. 09:54
 9/13 anonim ***** válasza:
8 Biztos azért mert nem a kérdésre válaszoltak, hanem nekiálltak önszorgalomból konkrét élethelyzetet minimális információból minősítgetni, mintha ők lennének a bank.
nov. 1. 09:59
 10/13 anonim ***** válasza:

8-9-es, szerintem meg azért lett lepontozva a válaszom, mert ezen a portálon van néhány önjelölt "igazságosztó", akik szerint az Otthonstart hitel (is) egy csapda, ezért tűzzel-vassal üldöznek mindent és mindenkit, aki ehhez a témához hozzászól.

(8-as, mivel a kérdező leírta, hogy járt már az MBH bankban, ahol előminősítették, majd leírta azt is, mennyi a jövedelme, életkora, mennyi az önereje és mennyi a vételár, szerintem elég sok infót megadott ahhoz, hogy le merjem írni hozzáértőként, elvilekben jó esélye van megkapni ezt a kölcsönt.)

nov. 1. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!