Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Az otthon start szerződésben...

Az otthon start szerződésben milyen kockázatok vannak feltüntetve?

Figyelt kérdés
Az otthon start hitel szerződésben konkrétan mi szerepel, a kamattal kapcsolatban az elkövetkező jövőre nézve, tehát ha változna az állami támogatás előreláthatólag mennyit emelkedne a kamat valamint még milyen kockázatok szerepelnek a szerződésben?

febr. 1. 18:08
 1/4 anonim ***** válasza:

A kamat 5 évente változik, de a 3%-on felüli részt az állam fizeti. (8-8.5% körül van a teljes kamat jelenleg)

Igen, az állam hozhat olyan rendeletet, hogy visszamenőleg megszünteti, pont annyira mint ahogy olyat is, hogy önhatalmúlag államosítja a lakásodat, benyeli az állampapírt stb. Elméletileg lehetséges, de van értelme félni tőle? (Ez a rész nem a banki szerződésben van benne, nyilvánvalóan, az állam ígéretének nincs sok köze a bank vállalásához.)

Az én szerződésem hivatkozik egy konkrét rendeletre/ X napon hatályos kormányrendeletre. Ezt visszavonhatják, de nem valószínű. Ami valószínű, hogy kijön egy új rendelet és onnantól nem fogsz kapni ilyen hitelt vagy nem ezekkel a feltételekkel.

febr. 1. 19:26
 2/4 anonim ***** válasza:
30%

A sima piaci hitelben is van bukó, én elolvastam a szerződésem (2,8 %-on vettem fel közel 10 éve) és az volt benne, hogyha olyan vis major van, hogy a lakásárak hirtelen x %-ot emelkednek, és innentől a banknak ez nem kedvező konstrukció, akkor a bank egyoldalúan felemelheti a hitelkamatot plusz ott volt egy képlet. Nem így van benne pontosan, de ez a lényeg. Ha az ember teheti, semmilyen hitelt ne vegyen fel, ha meg mégis kell, minél rövidebb futamidőre és attól is minél előbb szabaduljon meg, én ezt tudom tanácsolni.

Nem volt eddig emelés, de többször megijedtem, hogy amilyen gazdasági mozgások vannak, bármi lehet és már csak 2 évünk van vissza, de gondolom a bank az utolsó pillanatban is képes több milliót rátenni az ügyfél hitélre, ha épp úgy gondolja.

febr. 2. 10:14
 3/4 anonim ***** válasza:
Szerintem akkor a legjobb hitelt felvenni, ha amúgy lenne saját pénzed. Beteszed a sajátodat kamatozni valamilyen befektetésbe (pl 7%-os állampapírba) és felveszed a 3%-os hitelt maximum összeggel maximum futamidőre. Ha gáz van, akkor végtörleszted, ha nincs gáz, akkor meg rengeteget nyersz az inflációval és a kamattámogatással.
febr. 2. 10:29
 4/4 anonim ***** válasza:
3: Jó lenne ez igy, de keveseknek van egyben 50-80-100 millió forintjuk. Mi ezt autónál csináltuk meg, de az egy lakás árának töredéke.
febr. 2. 14:00

Kapcsolódó kérdések:

Meghosszabbított, határozott szerződés esetében milyen lehetőség van felvenni otthon start hitelt?

ilyenkor a próbaidőt hogy nézik egyáltalán, mikortól? valamint jövőre ismét hosszabbítanának, amiről szándéknyilatkozat is kiállítható.

K&H banknál tudok úgy felvenni készpénzt a számlámról, ha bemegyek a bankba?

Csak a személyim van nálam, a kártya és a szerződésem otthon. :S

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!