Nymphas_corp kérdése:

Fundamenta-Lakáskassza, mennyire megérős?

Figyelt kérdés

Nincs tapasztalatom, ezért kérném ki a véleményeket.Leírom azért tételesen, már csak magam miatt is hogy áll össze: Na már most ha jól értem, ugye a teljes befizetésem 3.780.490ft (125x30.000+egyéb költségek), ehhez én kapok állami támogatásként 748.800ft-ot (30.000x12x0,3=108.000 de ha jól tudom 72.000/év így a teljes futamidöre 72.000x10,4)+ ez a termékakció (374.800) + betéti kamat (20.264) vagyis:

3.780.490+748.800+374.800+20.264=4.924.354 és akkor ehhez jön még valamilyen kamatbónusz amit nem tudom hogy számolunk és akkor úgy jön ki a teljes 5.268.850, a lényeg hogy 1.5 milliót kapok én 10 év alatt.

Igazából egyrészt arra vagyok kiváncsi:

-Ez jó konstrukciónak számit-e?

-Mikor milyen bónuszokat, kamatot stb. kapok vagy bukok, annak függvényében mikor veszem ki

-Ugye van egy igényelhető lakáskölcsön, ennek igénylése vagy nem igénylése miben befolyásolja ezt megtakaritást

A kalkuláció elemei: [link]

júl. 9. 13:55
 1/8 anonim ***** válasza:
62%

10 év alatt Magyarországon 73,8% infláció volt. Tehát, ami 2016-ban 3.780.490 Ft volt, az ma 6 572 088 Ft. (Bankmonitor oldalán kikalkulálható: [link]

Ennek függvényében, ha Te ezt a pénzt 2016-ban betetted volna, reálértéken 1,3 milliót buktál volna rajta. De nyílván ez is jobb az eset, mintha a párnába elrakod és 10 évig ülsz a pénzen, mert akkor még többet buktál volna.

Most nyílván még lehet azzal jönni, hogy "jó, de a 2020-as évek elején voltak nagy infláció kilengések", de erre meg az a válasz: "jó, de mi garantálja, hogy 2034-ben nem lesz megint egy?" 10 év hosszú idő, így nem árt számolni a bajjal is.

júl. 9. 14:32
 2/8 anonim ***** válasza:
85%
Nagyon rövid távra éri meg csak
júl. 9. 14:49
 3/8 anonim ***** válasza:
81%

A fundamenta megtakarítás hozama nem érte el a belőle megvásárolható javak (ingatlan és ahhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások) drágulását.

Tekinthetünk úgy is a fundamentára, ha figyelembe vesszük az előre fixált kamatú lakáskölcsön lehetőséget, mint egy kamatláb opcióra, aminek az opciós díja a megtakarításon elszenvedett reálveszteség. De a rengeteg utóbb behozott ingyenhitel lehetőség miatt ez az opció is hamar out of the money lett…

júl. 9. 15:05
 4/8 anonim ***** válasza:
26%
Tudsz jobbat? Ha nem, akkor neked megérős. Ha tudnál, akkor meg oda tennéd a pénzedet és a kérdés meg se született volna.
júl. 9. 18:54
 5/8 anonim ***** válasza:

Nekem ott esik ki a képből, hogy sokkal kisebb futamidő kellene. A munkábaállásomtól kezdve mondjuk 4 évvel később akartam lakást venni (OSP miatt inkább belevágtam 2 év után). Most meg majd megint vennék, egy nagyobbat családalapításra 4 év múlva.

Az ilyen 10+ éves távok akkor jók, ha nyugdíjra van, vagy a gyereknek takarékoskodsz. (Vagy egyéb, de nekem csak ez a 2 célom van 5 éven túli távon)

Meg amúgy ezt egy sima 6%-os állampapír is veri.

júl. 9. 23:09
 6/8 anonim ***** válasza:

"A munkábaállásomtól kezdve mondjuk 4 évvel később akartam lakást venni (OSP miatt inkább belevágtam 2 év után). Most meg majd megint vennék, egy nagyobbat családalapításra 4 év múlva."

Basszus milyen végzettséged, pozíciód, béred van, hogy 4 éves távlatokban cseréled nagyobbra a lakásokat?

júl. 10. 08:40
 7/8 anonim ***** válasza:

Olyan szempontból mindenképpen megérős, hogy lesz egy nem túl nagy, de fix megtakarításod.

Ha mellette még tudsz egyéb megtakarításokat is tenni, az a legjobb!

júl. 10. 08:48
 8/8 anonim ***** válasza:
Már nem éri meg. Főleg azért nem, mert irreálian elszálltak az ingatlanárak, ami pénzhez ezzel lehet jutni, az minimális az ingatlanárakhoz képest. Azaz nem szolgálja a célt, amire valaha létrejött. 7-es, azért nem igaz, amit írsz, mert nem használhatod fel, amire akarod, hanem vérkomolyan bizonyítanod kell, és megvizsgálják, hogy csakis ingatlancélra lehet fölhasználni. Úgyhogy nem "megérős", 7-es! Ez NEM egy sima megtakarítás, hanem lakás/lakóházvételre használhatod fel. Addig érhette meg a lak.kassz, amég egy lakás 6 millió Ft volt, és ahhoz adott mondjuk 1,3 m Ft-ot a lak.tak.
júl. 10. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

A Fundamenta kimegy ellenőrizni, hogy valóban az adott címen lett-e felújítva a ház/lakás a kifizetett pénzből?

Ha pl. valaki vesz egy légkondit, és tényleg ő veszi, tényleg a saját tulajdonú lakásába szánja, tényleg teljesen tiszta ügy, beküldi a számlát a Fundamentának - csak közben úgy alakul az élet, hogy mégis inkább egy rokon lakásába építi be, mert ott sürgősebb megoldani...

Fizetett mar valaki fundamenta lakaskasszat? Velemeny a lakasmegtakaritasi lehetosegekrol

Velemeny/ tapasztalat a fundamentarol? Aki fizet lakasmegtakaritasi szamlat, az melyik bankba fekteti a penzet es milyen konstrukciokkal?

Fundamenta szerződésem van. Felmondhatom ezt idő előtt? Ha felmondom, visszakapom a befizetett összeget?

Nyilván a beugró pénzt bukom, ami a befizetés 1%-át jelenti (ezt nem is írták jóvá a számlámon), ugyanakkor a többi befizetett összeggel mi lesz? Időközben jöttem rá, hogy semennyire nem éri meg fizetni.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!