Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Magyar állam kincstár higy...

Magyar állam kincstár higy működik?

Figyelt kérdés

megnéztem egy videot, de nem nagyon jött át, hogy mi micsoda.

Fix magyar állam papír 2029/q1

lejárat 2029.7.24

árfolyam100.6732%

kamatozás tipus fix

hozam 5.5%

alapcímlet 1

névértéknél beirom hogy 100.000

a vásárlás öszege 100.673

honnan tudom hogy mikor éri meg venni, ha enyit beteszek menyit veszek ki. nem csak ennél az egynél, hanem más fajtáknál. esetleg egy video ahol mindent érthetően elmondanak?

szept. 2. 10:19
 1/7 krwkco ***** válasza:
82%

"honnan tudom hogy mikor éri meg venni"

Az nyitólapon az "Állampapír árfolyamok" táblázatban ott van az eladási hozam (Ami a te szempontodból a vételi.). A mai napon 5,63%. Ebbe minden bele van számolva. Ha nem tudsz ennél jobb hozamú befektetést, akkor megéri. Ha tudsz, akkor nem.

Az ár annyival több, mint a névérték, amennyi kifizetetlen kamat eddig felhalmozódott.

A kamatozása évre számolva a névérték 5,5%-a. Negyedévente kamatként kifizeti ennek a negyedét, azaz 1,38%-ot. Az első kamatperiódus egy kicsit hosszabb, akkor 1,44%-ot fizet. 100 ezer névértékre 1380 vagy 1440 forintot. És a lejáratkor még a 100 ezret is.

Ha jobb hozamot akarsz, az állampapírok között felesleges keresgélni. Mindegyik fix kamatozásúé nagyjából ugyanannyi. Legfeljebb a változó vagy állandó kamatozáson gondolkodhatsz. De ha neked megfelel a lejárat és a kamatfizetés sűrűsége, akkor a OK.

szept. 2. 10:54
 2/7 A kérdező kommentje:
ugyan ezal elv a diszkontnál is, anyi különbséggel hogy ottnem kell enyire számolgatni.
szept. 2. 11:04
 3/7 krwkco ***** válasza:
100%

Itt sem kell semmit számolgatni.

Kiszámolják helyetted, hogy mennyi a hozam. És az is nagyon egyszerű, hogy mennyi kamatot kapsz.

De ha a diszkont kincstárjegy szimpatikusabb számodra, vehetsz azt is. Csak az effektive "változó kamatozású". Úgy értve, hogy amikor lejár, csak az aktuális ajánlat szerint tudsz befektetni. Ha úgy gondolod, hogy nem fog csökkenni az általános kamatszint, akkor a változó (pl. DKJ aukciókhoz rögzített) kamatozás jobb.

De néhány százezer forintos megtakarításnál ennek nincs jelentősége.

szept. 2. 14:20
 4/7 A kérdező kommentje:

jah azt csak példaképpen mondtam, nem az öszegen van a hangsúly.

Köszönöm szépen a választ.

szept. 2. 14:50
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Neked semmit nem kell számolni
szept. 2. 17:07
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Az adott papír indulása óta felhalmozott kamattal együtt veszed meg, ha "menet közben" szállsz be. Megcsinálhatod azt is, hogy egy jövőben induló papírt előjegyzel, ilyenkor nyilván az kibocsátáskori, alap áron fogod megkapni.

A 2029/Q1 papír idén július 20-án indult, 5,5%-os éves kamattal, tehát havi szintre lebontva 0,4583% a kamat, napi szinten 0,015068%. 45 nap telt el az indulás óta tehát ki is jön, hogy 0,678%-al ér most többet az egész, ennyivel "drágábban" veheted meg.

szept. 3. 06:19
 7/7 A kérdező kommentje:

és akkor lényegében innen jön meg a haszon?

mármint, a 0 nap a tényleges áron veszem meg, (ha 100 napos lenne) 10. nap fizetem az alapot(amenyi értékben akarok venni)+10napi kamatot, amikor kiveszem, akkor alaptőke + 100 napos kamat. És mivel többet fizettem be 10napos kamatnyival ezért a hasznom a 90 napos kamat lesz.

szept. 3. 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Egy modern kétszintű bankrendszerrel működő zárt gazdaság kizárólag digitális pénzzel működik(nincs készpénz). A kormányzati hiány nagysága 400Ft,...

A tartalékok jelenleg 5 %-os szinten vannak, és soha nem mehetnek e szint alá, egyébként a bankrendszerben fennakadások volnának. Ugyanakkor a bankok soha nem tartanak feleslegesen tartalékokat (tehát a ref.hitelálományt minimalizálják). Hány Ft a kereskedelmi bankok...

Hogy működik ez a 30 milliós kincstári illeték, ha betétgyüjtést szeretnék végezni?

elég jó vagyok pénzügyekből a magam egyéni szintjén, állampapír, devizaszámlák... ezt terjeszteném ki, mert minden ismerősöm nyaggat, akkor már legyen hivatalos. lehet apport is ez a 30M beleraknám egy levédett találmányomat (na nem majd a pénzt rakom be).

Kincstári takarékjegy vásárlás a postán. Pontosan hogy működik?

Néztem, hogy van különböző címletekben, és 1, 2 éves futamidejűek. És akkor ez most úgy van, hogy én besétálok a postára, és kérek mondjuk 10 db 10 000 Ft értékűt, meg gondolom van ilyen adatrögzítés féle is. Valaki, aki már vett ilyet, magyarázza el kérem, hogy...

Hogy működik a diszkont állampapír?

Meghitelezem az állam működését,de most minek kell történnie,hogy kevesebb pénzt kapjak vissza?Elmagyarázzátok ezt a folyamatot?Illetve az ellenkezőjét is.

Diszkont kincstárjegy vásárlás - hogyan működik?

Sziasztok! Egyelőre még csak ismerkedem a befektetés világával, illetve gondolkodom hogy rövid távon valamilyen állampapírba fektessem a megtakarításom egy részét. A tájékoztatókat az allampapir.hu-n elolvastam ugyan a Diszkont Kincstárjegyről, a koncepciót magát...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!