Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi megoldást láttok az alábbi...

Mi megoldást láttok az alábbi szitura?

Figyelt kérdés

2 tehermentes magántulajdonban külön élő anya-lány, egymás kizárólagos, egyedüli örökösei. Két rokkantnyugdíjas, komoly megtakarítás nélkül

(83ezer, illetve 105ezerFt jövedelem/hó )

Egyik a lakásában természetes úton meghal, mire a másik odaér, a rendőrség zárol a lakásban mindent, nyugdíjintézet a nyugdíjfolyósítást, bank az elhunyt számláját...stb. Kb.mennyi idő, míg újra hozzáférhetővé válik mindaz, amit zároltak?


Milyen megoldást, lehetőségeket tudtok, (bankhitelen kívül), hogy az üresen maradó lakás eladásáig/bérbeadásáig állni tudja az örökös mindkét lakás számláit, közös költségét (kb. havi 38.000.Ft), a temetés költségeit, és minden egyéb kiadást, ami ilyenkor adódik?

Milyen, számomra ismeretlen lehetőségei adódnak egy ilyen szorult helyzetbe került embernek?#temetés #lakás költségei
jan. 10. 18:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
0%
Egyiket eladni, összeköltözni.
jan. 10. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:

#1! Összeköltözés megoldhatatlan: szándék nincsen arra, egyik fél részéről sem.

Oké, hogy eladás, vagy bérbeadás.

De amíg az megtörténik (gondolom, az minimum 4-5 hónap) addig a lakás számláinak kiegyenlítése, hogy tehermentesen mehessen tovább a történet ? Örülünk, hogy hónapról-hónapra elvagyunk, a nyugdíjamból egyetlen hónapig sem tudom állni a másik kiadásait, és máris tele vagyok fizetési felszólítások garmadával!?

Nem tudom, mi lehetőség adódik ilyenkor, kihez fordulhat segítségért az ittmaradott fél.

jan. 10. 18:44
 3/17 anonim ***** válasza:
0%
Miért segítene bárki is, ha van vagyon, csak épp nem likvid?
jan. 10. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 A kérdező kommentje:

Ha azt vagyonnak kell tekinteni, hogy napról-napra élünk, akkor igen, vagyonosak vagyunk. De meglátásom szerint a agyon is csak addig oké, míg nincs sokszázezerért kifizetetlen számla, felszólítás , végrehajtó, meg mittudomén, mi jön, ha a lakás rezsijét nem állja az "örökös". (soha nem voltunk még ilyen faramuci helyzetben, nincs "gyakorlat")


Arra tettem kísérletet, hogy megtudjam: addig, míg egyenesbe kerülhet az örökös, az addig adódó problémáira, kötelező kiadásaira, temetési költségekre....stb kaphat-e "külsős" segítséget, támogatást, van-e lehetőség, hogy negyed-félmilliós tartozások, adósság-spirálba kerülés nélkül oldódjék meg egy ilyen szitu.

jan. 10. 18:59
 5/17 anonim ***** válasza:
14%
Nincs adósságspirál, hiszen ha meghalt, eladod a lakást és abból kifizetsz mindent. Még marad is.
jan. 10. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
13%
Amúgy a "nem akarok összeköltözni" luxus ebben a helyzetben. Meg faxság is.
jan. 10. 19:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:

#5 ! Értem, hogy kb 15 percen belül el lehet adni egy lakást az értékének tizedéért is,

de éppen az nem tehet meg ekkora felelőtlenséget, akinek a további fennmaradása múlik azon, hogy valamennyit félre tudjon tenni a saját orvosi kiadásaira, megélhetésére, saját temetésére....( vagy mittudomén, hogyan zajlik az állami temetés, amikor az embernek már egyetlen rokona sincs, aki kötelezhető legyen.) Ketten vagyunk, velünk magva szakad a családnak, senki utód, vagy egyéb "rokon" nincsen.

#6! Sem a konkrét szitut, sem a mögötte lévő okokat nem ismered. Nem valami 2szokásos", személyes ellentét, vagy hasonló marakodás az oka a különélésnek.

De nem is minősítést kértem, hanem az egyik napról a másikra bekövetkezhető szitu megoldhatóvá, könnyebbé tételéhez életképes tippeket, jogi, önkormányzati vagy mittudomén, milyen lehetőségeket, ismeretekt, ami tudásnak nem vagyok birtokában, pedig lehet, hogy létezik.

jan. 10. 19:21
 8/17 anonim ***** válasza:
0%

Pedig, ha mindketten rokkant nyugdíjasok vagytok, akkor valóban luxus 2 lakást fenntartani.

Hiába írod, hogy napról napra éltek, hiszen könnyebb lehetne az életetek - mindkettőtöké, ha vennétek egy olyan házat, ahol két különálló rész van, egymástól teljesen függetlenül élhetnétek (láttam nem egy ilyen hirdetést, csak az udvar közös), de csak egy házat kellene fűteni, közös költség semmi, stb.

Én személy szerint egy ötletet tudok csak: ha bankszámlára érkezik a rokkantsági, akkor talán lehet igényelni folyószámla hitelt - ha meg azt nem, akkor felvenni személyi kölcsönt, amíg a hagyatéki le nem zajlik.


Ne is haragudj, de igaza van annak a hozzászólónak, hogy ha van vagyona az illetőnek, akkor nem jogosult segéylre, stb.

STABIL jövedelmetek van, ráadásul a mai viszonyok között nem is rossz.

Különösképp, ha belegondolunk, hogy a minimálbér is alig van 100 ezer ft felett.

jan. 10. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
88%
Durván 3-7 hónap a temetés után, covid miatt lehet több is.
jan. 11. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
76%

Alapjáraton, ha bejelented a szolgáltatóknál az elhalálozást, akkor ott is van valamennyi átmenet. Azt hiszem 60 nap van bejelenteni a halálesetet. Mondd azt, hogy még nem zajlott le a hagyatéki, nem tudod ki az örökös. Egyelőre nem lesz kin behajtani a tartozást, mert nincs új felhasználó. Mire oda kerülhetne a dolog, hogy ingatlanra terhelik, megvan a hagyatéki, eladod a lakást. Lehet úgy kötni a szerződést, hogy a tartozásokat a vevő rendezi. Ha pl. lesz addig 30 ezer víz, 20 ezer gáz, meg 15 ezer villany és 50 ezer kk tartozás és a lakást eladod 10 millióért, akkor te vállalod, hogy vevő terhére intézed mihamarabb a tartozásokat a vételárból. Ennyi. Addig a téged illető összeget nem utalják át. Azért egy ilyen eset miatt, ha az ember nem kezd el agyatlanul hiteleket felvenni, akkor nem fog adósság spirálba keveredni. Ennyi idő alatt mégcsak végrehajtás alá sem kerülne (lehet behajtás alá sem) egy halálozás utáni tartozás sem. Szolgáltatás kikötésig esetleg igen, de halálozás esetén még mindig kérhető méltányosság a szolgáltatóktól.

A temetést ki kell fizetni. Ha nagyon nem megy, akkor meg kell próbálni az önkormányzattól temetési segélyt, vagy köztemetést kérni.

A tanulság nagyjából az, hogyha havi 5 ezer forintot is csupán de félreteszel, az pont 5 ezer forinttal több, mint a 0. :)

jan. 11. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!