Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit gondoltok az alábbi ETF...

Mit gondoltok az alábbi ETF portfolióról?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Még eléggé kezdő vagyok a befektetés világában, és ezért lehet, hogy lesz némi butaság is az írásomba. Mindenképp szeretnék a lehető leghamarabb elkezdeni befektetni, havonta 30-40k forintot, vagy többet, ha lehetőségem van rá. Hosszas olvasgatás és gondolkodás után, arra jutottam, hogy az ETF lesz számomra a legmegfelelőbb választás. Ha nem szeretnék naponta órákat foglalkozni a tőzsdével, de szeretnék résztvenni a gazdasági növekedésben, úgy gondolom, hogy egy/vagy több jól kiválasztott ETF nagyon jó és kényelmes megoldás lehet számomra. A befektetéssel 25 vagy több évre tervezek, célom az idős koromra egy szép portfolió kialakítása, amelyből kényelmesen megélhetek. Nem várok el 6-8%-nál nagyobb hozamot évente, amely a statisztikák alapján teljesen reális lehet. Olvasgattam a témában, hogy milyen ETF-t érdemes választani, hogy a lehető legdiverzifikáltabb portfoliót tudjuk kialakítani. Csatolok egy listát amely bemutatja a jövőbeli portfoliomat. Arra kérném a témában jártas személyeket, hogy mondják el az őszinte véleményüket a "jövőbeli portfoliomról". Mennyire sikerült tényleg jó ETF-ket választani? Valóban sikerült e jól diverfizikálnom? Milyen hátrányai lehetnek? Min javíthatnék?


iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF USD (Acc): 10%

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) : 60%

iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF: 10%

iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF AUR Hedged (Acc): 20%A fent említett ETF-k átlag 0.19%-s költséggel érhetőek el, és az átlag volatility: 15.96% valamint nyilván olyan brókert választanék, amelynél megvásárolhatóak a lehető legkisebb költség mellett.

Tudom, hogy a tanulás nagyon fontos a témában, ezért folyamatosan fejlesztem magam, de szeretném a lehető leghamarabb szokásommá tenni a megtakarítást és a befektetést, ezért szeretnék a lehető leghamarabb belevágni, de mindenképp csak olyanba amihez nem kell túl sok tudás, és viszonylag biztonságos. S, mivel ha lenne egy ilyen befektetésem, sokkal motiváltabb lennék valószínűleg az önfejlesztés tekintetében is. Köszönöm, ha elolvastad, és várom a visszajelzéseket! (Lehetőleg tapasztalt emberektől).márc. 24. 11:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Regisztralj kozbe etoro-ra ott virtualis portfolioval tudsz jatekpenzel tozsdezni.


Probald ki azt is. Biztos buksz rajta ha ugralsz ideoda, de kitudsz hozni belole valami erdekeset is. Pld amit itt mondogatnak hogy vegyel bitcoint. A virtualis jatekpenzel probald ki nezd meg a szamokat, dontsd el hogy neked om vagy nem oke

márc. 24. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
0%
En ETF-et nem vennek mert egyszerűen tul alacsony a hozama ahhox hogy keves penzbol valaha is sok legyen. De nekem nagy a kockazar turo kepessegem
márc. 24. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim válasza:

Én is hasonló cipõben járok, IVV-t vagy VOO-t mindenképpen be fogom venni a portfóliómba. Szerintem a 0.19% költség elég magas, hosszú távon nagyon összeadódik,úgy olvastam, hogy 0.08 fölött drágának számit.


Broker választásánál mindenképp figyelj arra, hogy birtokold az adott ETF-et, az etoronál pl cfd-ként árulják, ami azért rossz, mert ha csõdbe megy a bróker, elveszted a befektetésed.

márc. 24. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) Igen, az S&P500-n én is gondolkodtam, de az ott található 10 cég mondjuk teszi ki egy hatalmas részét, és nagyjából ők mozgatják az árat, és azok, mind benne vannak iShares Core MSCI World UCITS ETF USD-be, és itt világszinten fektetnék be, nem egy adott ország piacára, azért gondoltam, hogy jobb döntés lehet ez a változat. Eléggé nehéz szerintem 0.08% költség alatt kialakítani egy portfóliót úgy, hogy szépen diverzifikálttá váljon (Tudom, hogy az 500 vállalat sokszor elég, de mégis szeretném, ha nem csak egy országon belül lenne a befektetésem) és ezért hajlandó lennék egy kissé több költséget is fizetni :) Én egy 0.25%-s költség plafont állítottam be magamnak, amely alatt szeretném tartani a költségeket, és ez így sikerült is. Mindenképp olyan brókert választok ami tökéletesen megfelel a hosszútávú elképzeléseimnek, és a lehető legkevesebb költséggel jár :)
márc. 24. 19:49
 5/13 anonim válasza:

Azzal nem értek teljesen egyet, hogy ezek a cégek egy adott ország piacát képezik, azért a legtöbb nagy cég, pl coca cola, apple, philip moris, stb a világ nagyrészén tevékenykedik, az más kérdés, hogy székhelyileg mind egy országba vannak bejelentve.

Nem vizsgáltam meg az általad említett ETF-eket, de mindenképpen meg fogom, mielőtt nekifognék. Ha hozza a 7-8%os átlagot több évtizedre kivetítve, nem nagyon tudsz ezzel melléfogni. Az én célom egyébként az, hogy ha már összegyűlt elég tőke, átfektetem egy olyan ETF-be ami fizet évi 4-5% osztalékot (vagy akár sajátkezüleg összeállítani egy kb 15-25 pozícios portfóliót), így a felhalmozott tőke nem fogyatkozik.

Brókerek közül van amúgy elképzelésed hogy melyiket választod?

márc. 24. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
Brókert még egyelőre nem nagyon kerestem. Legelőször egy életképes portfóliót szerettem volna kialakítani. Mivel Erdélyben élek (Ezt még nem emelítettem,tudom) itt lehet, hogy kissé más a helyzet, ajánlat, mint Magyarországon. Az itteni emberek többsége a Trading 212-t, XTB-t és az Etoro-t használja, szóval főleg ezeket szeretném a későbbiekben jobban összehasonlítani, és utánanézni a pozitív, valamint negatív tulajdonságaiknak:)
márc. 24. 21:24
 7/13 anonim válasza:
Én is erdélyi vagyok. Az etoro amint említettem cfd-ként árul, az xtb-n 30% százalékot adózól az osztalékra az etf-et jegyzõ országba (máshol 10%, úgy értettem van erre valami egyezmény, amiben az xtb sajnos nincs benne), erre rájön +5% romániában. A trading212rõl még nem tudok sokat, de annyit igen, hogy jelenleg várólistás a regisztráció. Az interactivbrokers egy másik opció, de ott 10€ havi díj van, ami rengeteg kis összegû befektetésnél, gyakorlatilag elviszi a hozam nagy részét. Elég macerásnak tünik egy jó brókert találni, ha sikerült döntést hoznod, megoszthadnád velünk is :D
márc. 24. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:
Az osztalékra csak akkor kell adózni, ha végülis te kapod meg, nem? Az általam választott ETF-ek folyamatosan visszafektetik az osztalékot, ezért úgygondoltam, hogy nem kell adót fizetnem majd, csak ha el szeretném adni azt, de min 20 évre tervezek, ezért ez nem most történne meg :)
márc. 24. 22:13
 9/13 anonim válasza:
100%

ETF-ek vásárlásához talán a legjobb platform jelenleg ár-érték-egyszerűség szempontjából a holland Degiro. Szerintem ez Romániában is elérhető. Bizonyos ETF-ekből havi egyszeri vásárlás ingyenes, de a díjak egyébként is alacsonynak mondhatók az oldalon. A legjobb a fentebb említett platformok közül az IBKR, de nyűgös tud lenni a regisztráció, valamint a beutalás, így kisebb összegeknél nem éri meg vele szórakozni, majd pár év múlva, ha bővül a portfoliód. A holdingjaidat egyébként is át lehet bizonyos felár fejében vinni egyik brókertől a másikhoz, így a folytonosságot is meg tudod oldani majd.


Ahogy a 3-as is írta a eToro és társai esetén az a probléma, hogy nem birtoklod a mögöttes terméket, az IBKR vagy Degiro esetén ez sem probléma. Bár itt is lehet szintetikus ETF-et venni, amire igaz, hogy nincs mögöttes termék, csak annak az ára :D


A fenti portfólió elég jónak tűnik, én annyival egészíteném ki, hogy hosszú távon várható egy dollárgyengülés a FED által tavaly és idén kinyomott dollármennyiség miatt, így lehet érdemesebb hosszú távon EUR alapú ETF-eket nézegetni, mivel az ECB nem öntött rá annyi ingyen pénzt a piacra, mint a FED.


A 20%-nyi kötvény ETF kicsit feleslegesnek tűnik, tekintve hogy az elmúlt évtizedben a kötvényhozamokat nullázták és ez velünk is fog maradni, így ott hozamra nem nagyon lehet számítani. Ha pedig vállalati kötvények is vannak az ETF-ben, akkor egy esetleges kamatemelés ezeket érinti leginkább, mivel hirtelen több pénzt kell visszafizetnie az adott cégnek a felvett hitelei után.


Ahogy az 5-ös is írja, érdemes osztalékfizető részvényekbe tenned egy jelentősebb részét a portfoliódnak. Az elején csak 1-2-be belevásárolni (pl. olaj- [XOM, CVX], dohány- [MO, IMBBY] és gyógyszeripari [ABBV, GSK] cégekkel nem lehet nagyon mellélőni, mivel ezek stabil vásárlóbázissal és osztalékfizetési kultúrával rendelkeznek.), később tovább lehet majd szélesíteni a cégek körét.


Alternatív megoldásokra épülő ETF-ek között is érdemes szétnézni a klasszikusok mellett. Pl.:

[link]

Ez például egy covered call-okra épülő stratégiát követő ETF, ami techcégek részvényeivel kereskedik, azokra ad el covered call-okat.


Az időhorizontodból kifolyólag nem érdemes sokat foglalkozni a volatilitással, 15-20 éves időtávon elhanyagolható. Viszont szinte minden piacnak magas az árazása jelenleg (30 körüli Schiller PE), így 2-3 éven belül lehet árcsökkenésre számítani.


Diverzifikálás céljából érdemes szétnézni alternatív megoldások között is, pl. közösségi kölcsönzés (ilyen P2P lending platform pl. a litván Mintos), de a cryptovilágban is vannak érdekes és jó lehetőségek, bár most a ciklus tetején jár nagy valószínűséggel.

márc. 25. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim válasza:
A degiro sajnos nem elérhetõ Romániából, pedig valóban jó platform lenne :(
márc. 25. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!