Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Jogos az amit a kormányhivatal...

Jogos az amit a kormányhivatal tenni akar?

Figyelt kérdés
A 90-es évek közepe óta vagyok egyéni vállalkozó, kézápolással és műkörömépítéssel foglalkozok. A héten kaptam a kormányhivataltól egy végzést, miszerint a vállalkozásomat ellenőrzés alá vonták és be kellene mutatnom a végzettségemet ami alapján a tevékenységemet végzem. A probléma az, hogy a 90-es években még nem kellett ehhez végzettség, azóta senki nem kért tőlem semmi végzettséget. Ők arra hivatkoznak hogy a kormányrendelet alapján ez a tevékenység végzettség köteles. Úgy tudom, hogy visszamenőlegesen nem kell végzettséget igazolni és a szakmában eltöltött évek száma kiváltja a végzettséget. A végzésben azt írják, hogy amennyiben nem tudom hitelesen igazolni a végzettségemet, akkor megszüntetik a vállalkozásomat. Ez jogos?

ápr. 8. 10:55
 1/10 anonim ***** válasza:
84%

Igen.

Például a férjem kb 1 hónapja váltotta ki a vállalkozóit, igaz, hogy igénybe vett támogatást.

Csak olyan TEAOR számot vehetett fel, amire van végzettsége, mert ellenőrzik és erre fel is hívják a figyelmet már.

Ez valószínűleg a támogatás miatt volt amúgy, de igen, ezt bármikor bekérhetik.

ápr. 8. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
63%

Teljesen jogosan jár el a kormányhivatal. Ilyen szabályozás szerencsére nincsen, hogy az évek száma kiváltja a végzettséget. Utólag is tudnod kell igazolni, hogy jogszerűen végzed a tevékenységedet. Amikor kiváltottad lehet, hogy nem kellett, viszont amikor bevezették, hogy végzettségköteles, akkor neked kutya kötelességed lett volna végzettséget szerezned. Sarkítva, azóta te jogszerűtlenül végzed (függetlenül attól, hogy minden adót és járulékot megfizettél). 3 lehetőséged van:

- megszerzed a végzettséget,

- veszel fel alkalmazottat, akinek van végzettsége,

- abbahagyod a vállalkozást.

ápr. 8. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
59%
Az, lett volna időd megfelelni a jogszabálynak
ápr. 8. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
0%
Amúgy nincs neked könyvelőd?
ápr. 8. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Mi köze van a könyvelőnek a műkörmös végzettséghez?
ápr. 8. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
5%
semmi, csak szólhatott volna neki, hogy menjen el és csinálja meg a végzettséget.
ápr. 8. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
90%
Jaja, meg szólhatott volna a könyvelő, hogy vigye el az autót műszakira, meg hazafelé vegyen tejet. Ne akarjunk már mindent a könyvelőre testálni, amihez semmi köze sincs.
ápr. 8. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Tessék, egy hasonló eset.
ápr. 8. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Pardon, kicsit elsiettem az elküldést - itt a link hozzá:

[link]

ápr. 8. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
95%

✎ „arra hivatkoznak hogy a kormányrendelet alapján ez a tevékenység végzettség köteles.”

Miniszteri rendelet, és nem kormányrendelet szól erről: 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről.


✎ „A 90-es évek közepe óta vagyok egyéni vállalkozó,” „a 90-es években még nem kellett ehhez végzettség”.

A fenti NFGM rendelet 2. § „𝐄 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞𝐭 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐤𝐞𝐳é𝐬𝐞𝐢 𝐧𝐞𝐦 é𝐫𝐢𝐧𝐭𝐢𝐤 𝐚 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐭á𝐥𝐲𝐛𝐚𝐥é𝐩é𝐬é𝐭 𝐦𝐞𝐠𝐞𝐥ő𝐳ő𝐞𝐧 𝐡𝐚𝐭á𝐥𝐲𝐛𝐚𝐧 𝐥é𝐯ő jogszabályok alapján elismert képesítések, 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝘀í𝘁é𝘀𝗲𝗸, valamint a rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett szakképesítést tanúsító bizonyítványok érvényességét, illetve 𝘁𝗼𝘃á𝗯𝗯𝗶 𝗮𝗹𝗸𝗮𝗹𝗺𝗮𝘇𝗵𝗮𝘁ó𝘀á𝗴á𝘁.”

A rendelet 2010. május 14-én, pénteken jelent meg a Magyar Közlöny 2010. évi 79. számában: [link]

A ’90-es évek jóval e rendelet hatálybalépése előtt voltak.


A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható:

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár [↓*¹]).


A jelenleg hatályban lévő, fentebb linkelt NFGM rendelet szerint, a jelenlegi „Kézápoló és műkörömépítő” elnevezésű képesítés korábbi megnevezése „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” volt.

Ez a tevékenység, mint képzési lehetőség, 1993-ban jelent meg jogszabályban: 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről.

A ’90-es évek nagyobb részében tehát már lehetett ilyen szakképesítést szerezni. Viszont, ha kiválthattad erre a tevékenységre az egyéni vállalkozói igazolványt, akkor, eszerint meg nem követelték hozzá; akkor viszont a fent idézett, ma is hatályban levő jogszabály most is biztosítja a mentességet. 1994. előtt meg ilyen képesítés sem volt.


Egyéni vállalkozóként fizetned kell a Kereskedelmi és Iparkamara részére az éves regisztrációs díjat. Cserébe kötelességük, például, tanácsadással ellátni; fordulj hozzájuk.


┌─ *¹ A Nemzeti Jogszabálytár mindenki számára térítésmentesen igénybevehető jogszabálykereső szolgáltatás. A Nemzeti Jogszabálytár tartalomszolgáltatója és a szolgáltatás üzemeltetője a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 29. § (1) szerint: „A Nemzeti Jogszabálytár kormányrendeletben meghatározott tartalommal és honlapon, elektronikus közszolgáltatásként működő, bárki számára térítésmentesen hozzáférhető elektronikus jogszabálygyűjtemény, amely - kormányrendeletben meghatározottak szerint - felületet biztosít különösen az Alaptörvény, annak módosításai és a jogszabályok kihirdetett szövegének, a Magyar Közlönyben közzétett közjogi szervezetszabályozó eszközök szövegének, valamint az időállapotok szerint egységes szerkezetű szövegek közzétételére.” ─┘

ápr. 8. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!