Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Tb fizetéssel kapcsolatban...

Tb fizetéssel kapcsolatban kérhetnék segitséget?

Figyelt kérdés
Kaptam papirt a navtól hogy ez év 5.23tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnem de 5.31től bejelentkeztem álláskeresési járadékra! A papirban van egy számla szám azt irták erre kell befizetni a tartozást! Ugye ez 8 nap ami 8x280ft ami 2240ft! A papirban 9 hó 3.ig irja hogy addig fizessem be az utólagosan megállapított tartozást! Augusztusban kaptam ezt a papirt és netbankon el is utaltam ezt az összeget a nav számlaszámára amit megadtak közleménybe beirtam az adó számomat mert a papirba azt irta azt irjam be! Azóta semmilyen papirt nem küldtek és ügyfélkapun a biztositási jogviszonyban még mindig azt irja hogy 5.23tól fizetési kötelezettségem van! Na most akkor nekem van még ezzel teendőm vagy a nav egyszer csak észreveszi hogy befizettem nekik és törlik a tartozást? Aki ért hozzá az irjon már hogy hogy van ez! Köszönöm szépen!

szept. 23. 00:49
 1/8 A kérdező kommentje:

Most lekérdeztem az adószámlámat és azt irja hogy 0ft tartozás de 408 adonemen többlet=1960


Akkor ezekszerint még többet is fizettem be mint kellett volna? De akkor ügyfélkapun a biztosítási jogviszony lekérdezésnél miért irja hogy 5.23tól fizetési kötelezettségem van?

szept. 23. 00:58
 2/8 anonim ***** válasza:

Mert 05. 23-tól fizetési kötelezettséged van. Azzal a nappal, amikortól jogosult vagy álláskeresési járadékra, le fogják végelni a dátumot.


Tehát kezdő dátum 05. 23. lesz, a végdátum 05. 31.


Az adófolyószámlád szerint 1 napra kellett járulékot fizetned, mivel a befizetett 2.240 forint ellenére 1.960 forint túlfizetésed van a 408. egészségügyi szolgáltatási járulék adónemen.


Csak tippelgetni tudok: Ha álláskeresési járadékra jogosult vagy, akkor előtte kellett, hogy legyen hozzá jogosultsági időd (munkaviszony). A munkaviszony megszűnését követően annyi napig nem kell járulékot fizetned, ahány napig a megszűnt munkaviszonyod fennállt, de maximum 45 napig.


Tudnom kellene napra pontosan, hogy mettől meddig voltál munkaviszonyban, és mikortól vagy jogosult álláskeresési járadékra. Lehet, hogy akkor meg tudom mondani Neked a tutit.

szept. 23. 05:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

2020 január tól 2022 05.13.

Aztán 5.20.án felvettek egy helyre ami nagyon nehéz munka volt és 5.23-án felmondtam tehát azzal a nappal ki is jelentettek gondolom ezért kéri hogy 5.23tól fizessek! Nem kellett volna az új helyre menni ugy nem lenne tartozás de nem tudtam hogy olyan nehéz hogy nem fogom bírni...

szept. 23. 10:31
 4/8 anonim ***** válasza:

Zavart érzek ebben a kérdésben még mindig.


Napra pontosan írd meg, hogy az álláskeresési járadékra mikortól meddig voltál jogosult (évet is írj!!!). Napra pontosan írd meg azt, hogy az előtte lévő munkaviszonyod mettől meddig tartott.

Napra pontosan írd meg azt, hogy az új helyen a munkaviszonyod mettől meddig tartott.


"ki is jelentettek gondolom"


A pontos válaszhoz a "gondolom" kevés információ!


Egyébként ha 2022. május 20-án munkaviszony létesült az új munkáltatónál, és 2022. május 23-án mondtad fel ezt a munkaviszonyt, akkor nem jelenthet ki visszamenőleg 2022. május 20-ával. Papírokon milyen dátum áll?


Tényleg csak segíteni akarok, de a zavaros információkon én sem igazodom el.


"2020 január tól 2022 05.13." Itt már 2020. év is szóba kerül...

szept. 24. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
2020 január 27-el voltam bejelentve 2022.05.13-ig! A másik munkahely május 20-án jelentett be május 23 án felmondtam vagyis azzal a nappal ki is jelentett! Az ügyfélkapun 2022.05.23tól irja hogy egézségügyi járulék fizetésre vagyok kötelezett! 2022.05.31-én mentem be munkaügyibe igényelni az álláskeresési járulékot! Ügyfélkapun a tb jogviszonynál benne is van hogy 5.31től bejelentett a munkaügyi! Egyedül csak azt nem értem hogy ha én átutaltam a navnak a számlájára a 8 napi járulékot akkor miért nem törlik ügyfélkapuról a fizetési kötelezettséget! Ráadásul amit küldtek papirt abban szeptember 3 a befizetés határideje én meg már augusztusban elutaltam nekik! Ennél jobban nem tudom leírni!
szept. 24. 08:54
 6/8 A kérdező kommentje:
Azt kifelejtettem hogy az álláskeresési járadékot ugye ahogy irtam 2022.05.31-én igényeltem és ügyfélkapun is mutatja de vég dátuma nincs még pedig már lejárt a 90 nap! De ez nem lényeges a kérdésem hogy 5.23tól miért ir még mindig fizetési kötelezettséget ha már befizettem a nav számlára vagy mikor végdátumozzák le? Gondolom az nem baj ha többet fizettem be!
szept. 24. 09:00
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha 2020. január 27-től 2022. május 13-ig fennállt a munkaviszonyod, akkor annak megszűnését követően 45 napig nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot (passzív időszak).


A 45 nap alatt ismét biztosítási jogviszonyod keletkezett május 31-én, mivel álláskeresési járadékra jogosult lettél és folyósítottak is részedre 90 napra. Az álláskeresési járadékra jogosultságot követően szintén van 45 nap passzív időszakod.


Ha az álláskeresési járadék után sem tudtál elhelyezkedni, vagy más okból nem mentesültél a járulék fizetése alól, akkor Neked 2022. augusztus 29-től van járulékfizetési kötelezettséged.


Amit tehetsz:1./ A NAV Nyilvántartási Osztályára írj egy levelet, hogy vizsgálják felül a járulékfizetési kötelezettséged a benyújtott igazolások alapján. Csatold hozzá másolatban az álláskeresési járadék folyósításának időszakáról szóló igazolást, valamint a 2020. óta fennállt munkaviszonyodról a munkáltatói igazolást (mettől meddig állt fenn).

Aztán várj az írásbeli válaszukra. Valószínűleg hatáskör miatt átteszik a leveledet a NEAK-hoz.


2./ Nem a NAV-nak írsz levelet, hanem ugyanazzal a tartalommal a NEAK-nak (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), amiben szintén kéred, hogy vizsgálják felül a nyilvántartásukat. A választ a NAV-tól fogod megkapni rá.

A NEAK egy csiga-biga szervezet, tehát túl gyors választ ne várj. Akár 3 hónap is lehet, mire reagálnak a NAV-on keresztül (a NAV csak postás ezekben az ügyekben).3./ Nem írsz sehova, hanem a kormányhivatal egészségbiztosítási szervéhez kérsz időpontot, viszed a fent említett igazolásokat, és személyesen intézed az ügyet.


"Gondolom az nem baj ha többet fizettem be!"

Az sose baj, csak 5 évnél tovább ne hagyd a túlfizetést a folyószámlán, mert elévül a visszaigényléshez való jogod, és automatikusan törlik.


"De ez nem lényeges a kérdésem hogy 5.23tól miért ir még mindig fizetési kötelezettséget ha már befizettem a nav számlára vagy mikor végdátumozzák le?"

Nem a befizetés fogja levégelni a dátumot, azt csak akkor zárják le, ha a fizetési kötelezettség időszaka lejárt. Ha 8 évig kell fizetned, akkor 8 évig nem lesz ott záródátum. Itt a gond az, hogy eleve nincs 2022. május 23-től fizetési kötelezettséged, csak augusztustól. Tehát zűrzavar van a kötelezettség időszakában, azt kell rendbe tenni az általam fent leírt módon.

tegnapelőtt 05:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

... NAV-hoz ePapíron is be tudod nyújtani a leveled, csatolva hozzá a mellékleteket...


De lehet, hogy a NEAK-nak is, azt nem tudom...


[link]

tegnapelőtt 05:52
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!