Az 12%-os tejföl miért olcsóbb, mint a 20%-os?
Nagyobb a zsírtartalma.
Biztos másabb kicsit az íze, de én egész életemben 12%-ost vettem, nekem az megfelel, azt szomtam meg így nincs összehasonlítási alapom.
Kedves kérdező!
Te vagy az az aranyos emberke, aki ezeket kérdezgeti pl. miért olcsóbb 1db zsemle, mint 1 kg kenyér???, vagy a másik nagy kedvencem, hogy miért kerül többe az 1 kg-os kávé, mint a 100 grammos kiszerelésű?
A mennyi 1 euró, 2 euró, 5 euró, stb. Ft-ban kérdező is "érdekes" személyiség lehet :)
Ugyan teljesen kizárt, hoyg bármiféle tudós lehetnél, föleg nem reál vonalon, de megpróbálom elmesélni, hátha fel tudod fogni.
A tej egy csomó tejzsírt tartalmaz a fejés után. A tejföl a megalvadt tej tetejére feljövö zsírréteg, amiben természetesen vannak egyéb összetevök - víz/savó, fehérjék, stb - is.
Ha ezt elkezdik egységes zsírtartalomra beállítani - mert van 12 %-os meg 20 %-os és abban annyi zsír kell, hogy legyen - a leszedett zsírt utána megfelelöen elökészítve vaj néven adják el.
Amelyik tejfölben több a zsír, akkor kevesebb vaj keletkezik, amennyivel kevesebb vajat tudnak eladni (ami kevesebb bevételt jelent), annyivat drágábban kell a tejfölt adni, hogy ne legyen veszteséges.
Szerinted mégis mit jelölhetnek ezek a számok?
A tejzsírtartalmat.A tejzsír drága ,minél többet tartalmaz annál drágább,nézd meg tejszín,vaj árakat.A zsírosabb tej is mindig drágább.
5. Köszönöm ebben már van értelmezhető információ (a vaj és a tejföl összefüggésében). A tehéntejnek alapból van 4-8% zsírtartalma, és természetesen tudom, hogy a tejföl a tejnek a tetejéről lefölözött zsírosabbik részéből készül. Ennek ellenére már az is fura, hogy a 2.8%-os tartós tej miért drágább, mint az 1.5%-os. Bár technikailag érteni vélem, hogy ezek szerint valójában a tejzsírért fizetünk, de az árképzés mehetne “fitness-logika” alapján is, tehát, hogy a kevésbé zsíros tej olcsóbb. (Nálunk pont a 2.8%-os tej olcsóbb egyébként.) A teljes kiőrlésű kenyér is drágább, mint a fehérkenyér, jól lehet ez utóbbiban van több munka.
Az árképzés sokszor nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik.
A 2.8-as tej azért olcsóbb nálunk, mert azon árstop van, a 1.5-ös tejen meg nincs. Egyébként mindig is a zsírsabb tej volt a drágább, pont azért, mert ugye homogénezik a tejet, hogy egységes legyen a zsírtartalma és ahogy fentebb írták, ha több zsír marad a tejben, akkor kevesebbet tudnak a lefölözött zsírból eladni, ezért drágább a zsírosabb tej.
Kenyérből hasonló. A fehérliszttel több munka van, mint a teljes kiörlésűvel, viszont a lehántolt korpát külön el lehet adni, a teljes kiörlésűnél meg benne marad, ezért az drágább. Nomeg, a fehér liszt sokkal tovább eltartható, mint a teljes kiörlésű, ezért nagyobb készlet halmozható fel belőle, ami megint csak csökkenti az árat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!