Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi a visszafizetési határidő,...

Mi a visszafizetési határidő, ha egy hitelszerződésen nem szerepel?

Figyelt kérdés

Adtam kölcsön egy ismerősnek/barátnak, de nem írtunk a szerződésre határidőt.

Olyat olvastam, hogy bármikor visszakérhetem, az ismerős szerint viszont bármeddig nála maradhat.

Szóbeli megegyezés egy év volt, ami most telik le.

Arra nem vagyok kíváncsi, hogy mit kellett volna csinálnom: nem kellett volna kölcsön adni, bele kellett volna írni a határidőt. Egyrészt nyilván utólag én is tudom mit kellett volna csinálni, másrészt, utólag már a múltbéli dolgokat nem lehet megváltoztatni, így kár is ezen siránkozni.

márc. 8. 02:00
 1/4 anonim ***** válasza:
78%
Hat ha nem irtatok rola papirt tanukkal akkor tanulopenz
márc. 8. 05:53
 2/4 anonim ***** válasza:
35%
Halála napja. Ugyanis az sincs belefoglalva akkor a szerződésbe, hogyha meghal mi történik a tartozással (megszűnik, öröklik stb).
márc. 8. 07:23
 3/4 anonim ***** válasza:
35%

Egy formailag hibás szerződés egyébként simán lehet akár érvénytelen is.

Szóval futhatsz a pénzed után. Csak az ismerősöd jóindulatán múlik, hogy visszakapod-e a pénzedet.

márc. 8. 09:02
 4/4 krwkco ***** válasza:

Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni:

"PTK. 6:383. § [Kölcsönszerződés]

Kölcsönszerződés alapján a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós a pénzösszeg szerződés szerinti későbbi időpontban a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles."

Vagyis az általad leírtak alapján a kölcsönszerződésetek nem felel meg ennek. Mert nincs meg benne "a szerződés szerinti későbbi időpont". Ha egy szerződés érvénytelen, akkor az azt megelőző állapotot kell helyreállítani.

"6:112. § [Eredeti állapot helyreállítása]

(1) Érvénytelen szerződés esetén bármelyik fél kérheti a nyújtott szolgáltatás természetbeni visszatérítését, ha maga is természetben visszatéríti a számára nyújtott szolgáltatást."

Felszólíthatod az adóst egy érvényes kölcsönszerződés megkötésére vagy ésszerű határidőt adhatsz a szerződés előtti állapot visszaállítására, vagyis a kölcsönadott pénz visszafizetésére.

Egy másik lehetőség, ha a kölcsön kamatmentes volt:

"6:388. § [Szívességi kölcsön]

...a) a hitelező a saját körülményeiben bekövetkezett lényeges változás miatt is megtagadhatja a kölcsönösszeg kifizetését és visszakövetelheti a már kifizetett kölcsönösszeget;"

Ha az adós mindezek ellenére megtagadja a visszafizetést, akkor közjegyzőnél fizetési meghagyást kezdeményezhetsz.

(De nem vagyok jogász és ez csak az én értelmezésem. Ha komoly összegről van szó, kérdezz meg egy ügyvédet is.)

márc. 8. 09:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!