Miért nincsen megkötve a haszonélvező.keze?

válasza:Ezt a típusú "tulajdont" az 1950-es években vezették be, amikor az volt az elképzelés, hogy papa-mama 50 évet élnek együtt, az egyikük meghal, a másikuk él még pár évig. Ne lehessen őt kitenni, és az utódok, akik a saját gyerekei gondoskodjanak az özvegyről.
Aztán elég sokat fordult a világ, és a jogalkotók ezt sajnos nem követték le.
A mi esetünkben pl. a szüleim elváltak, apám elvett egy korombeli nőt, aztán 1 év múlva meghalt. A felesége minden vagyonának a haszonélvezője, gyakorlatilag be sem enged a házba. De időnként felhív, hogy a házon mit kéne megjavíttatni, mert hát mégis az én házam. Amikor mondtam neki, hogy ő lakik benne, csinálja meg, az volt a válasz, hogy akkor megy ügyvédhez.
Mi is voltunk, azt mondta az ügyvéd, hogy ez elég érdekes kérdés, mert karbantartani neki kéne, felújítani meg nekünk, szóval döntsd el, hogy mi miért romlott el, mert nem vigyázott rá, vagy mert az idő vasfoga megette. Amúgy évek óta nem hallottam felőle, szóval gondolom neki is valami hasonlót mondott az ügyvéd. Egyébként a haláleset után megkérdeztem ügyvédet, hogy mit lehet tenni, azt mondta a világon semmit, a haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog. Sőt, ha pl. leég, elvileg a tulajdonosnak egy hasonló ingatlant kell biztosítani az özvegynek. Mondjuk egy ilyen helyzetben elég kíváncsi lennék, hogy van-e olyan bíró, aki engem arra kötelez, hogy vegyek a szegény vígözvegynek egy 60 millás házat. Ennek ellenére azért a biztosítást fizetem a házra évek óta.
Szóval ha egy házon van haszonélvezet, akkor egészen nyugodtan felejtsd el, gyakorlatilag annyi jogod van rá, hogy fizetheted a felújításokat, de ha a haszonélvező nem akarja, akkor be sem enged, nemhogy ott lakj. Igen, ez sérti a tulajdonost, de a cél az volt, hogy az özvegyet védjék.

válasza:"Ennek ellenére azért a biztosítást fizetem a házra évek óta."
És azt hogyan?

válasza:#3
Vannak megoldások erre a helyzetre is.
A haszonélvezeti jog pénzzel megváltható.
Én leülnék az özveggyel beszélgetni, hogy Lakatos Kolompar Romeo megvenné az ingatlant és te bizony szívesen el is adnád neki...
Egyből együttműködő lesz.

válasza:5-ös, ő sem hülye, pontosan tudja, hogy senki nem venne meg egy házat haszonélvezővel. Ahhoz elég fiatal, hogy valaki azt lesse, mikor hal meg.
Pénzzel megváltható, igen, de nem járna neki annyi pénz, hogy másik házat tudna érte venni, szóval esze ágában sincs egyezkedni. Ha meg nem írja alá, nem tudom eladni.
4-es, bármikor, bármire fizethetsz biztosítást, főleg, ha te vagy a tulajdonos, nem feltétel, hogy benne is lakj.
Amúgy nem értem miért van mindenki lepontozva. A kérdező idejött panaszkodni, én meg leírtam, hogy igen, igazságtalan, de ez van. A jog az özvegyet védi, a tulajdonos senkit nem érdekel, neki csak fizetni kell. Ha hajlandó. Ha meg nem hajlandó, akkor lehet pereskedni, de normális ember nem áll neki egy ilyennek.
Szóval ha örököltél egy házat haszonélvezővel, akkor nem örököltél semmit, csak a mérget.

válasza:"Szóval ha egy házon van haszonélvezet, akkor egészen nyugodtan felejtsd el, gyakorlatilag annyi jogod van rá, hogy fizetheted a felújításokat, de ha a haszonélvező nem akarja, akkor be sem enged, nemhogy ott lakj. Igen, ez sérti a tulajdonost, de a cél az volt, hogy az özvegyet védjék."
Nyugodtan beköltözhetsz mint tulajdonos, ő, mint haszonélvező is csak jogi úton rakhat ki onnan, hosszú jogi procedúrával, végrehajtóval.

válasza:Oké, elmész dolgozni, lecseréli a zárat. Megteheti, hogy nem enged be, nem téged fog védeni a jog.
Amúgy eszem ágában sincs beköltözni mellé, el kéne adni a házat, és a pénzt a saját házam szépítgetésére költeném.
Kapcsolódó kérdések:
Tulajdonos vagyok,édesapám és az édesanyám a haszonélvező a lakásomon.De nem laknak benne.összevesztem az Apámmal és most beköltözöm a lakásomba.Kulcsom csak nekem van oda.Anyukám beleegyezett ebbe de az Apám nem engedi.Azt mondja az ügyvéd,hogy kérjek,birtokvédelmi...
Készpénzre vásárolunk lakást, melybe édesanyám 50%-al beszáll, így haszonélvezőként fog szerepelni. Ez esetben jogosultak vagyunk szocpolra a két gyerek után?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!