Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Földhivatalban a tulajdoni...

Földhivatalban a tulajdoni lapba ingyenes betekintés megszűnt? Mi van helyette? Földkönyvet írnak, 240 vagy 320 Ft/ingatlan, ez lenne?

Figyelt kérdés

Nem értem a kifejezéseket…

Szeretném a szomszéd telket megvenni, de elhagyatott, régen bementem a földhivatalba, mondtam a helyrajzi számot és az ügyintéző ingyenesen lediktálta a tulajdonos nevét, címét.

Azt írják ez megszűnt… mi van helyette?

nov. 17. 22:05
 1/9 anonim ***** válasza:
40%
Online évi 5 alkalommal ingyen betekinthetsz.
nov. 18. 00:11
 2/9 anonim ***** válasza:
59%

1-es vagyok

Az ügyfélkapudon keresztül.

nov. 18. 00:12
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Csak saját ingatlamodét kérheted le évente kétszer ingyen.
nov. 18. 00:28
 4/9 A kérdező kommentje:

Úgyfélkapun online évente 2- t ingyen, ezt tudom.

De mi a helyzet személyesen a földhivatalban? (Sajnos csak heti 3 nap 8-12 között vannak, feleslegesen nem vennék ki szabadságot.)

nov. 18. 09:33
 5/9 anonim ***** válasza:
59%

"Csak saját ingatlamodét kérheted le évente kétszer ingyen"

Nem. Bárkiét lekérheted.

Az a helyzet, hogy az eING bevezetése óta nincs olyan opció, hogy a földhivatali dolgozó csak "megtekinti" az ingatlant (ez volt régen a betekintés) és nem ad ki róla igazolást eljárási díj fejében. A nagy digitalizációban már mindenért fizetni kell és anélkül is kiadja a földhivatali iratot róla, ha egyébként neked arra nincs is szükséged.

Az eING rendszerbe ilyen "ingyenes" opciót nem építettek bele, biztosan "elfelejtették".

Mint ahogy sok minden mást is.

Viszont ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül évente 2-szer ingyenesen kérhetsz le bármilyen ingatlanról adatot. Nem is értem, hogy ez a személyes ügyfélfogadásnál miért nincs meg, ha egyébként nem kérsz iratot nyomtatni róla.

nov. 19. 08:36
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Ha a földhivatalban kérem le, mi van helyette? Földkönyvet írnak, 320 Ft/ ingatlan, papírt is adnak. Ez lenne az?
nov. 20. 00:29
 7/9 anonim ***** válasza:

Megmondom őszintén, hogy fogalmam nincs, hogy mi van helyette.

Egyenlőre ismerkedem én is az új felállással, szerintem a földhivatali dolgozók is velem együtt.

Viszont érdekel, és utána fogok nézni...

nov. 22. 07:42
 8/9 anonim ***** válasza:

Véleményem szerint még mindig érvényes az a szabály, hogy a földhivatalnál személyesen kezdeményezett betekintésre van lehetőség, ami még mindig ingyenes.

Hivatkozás:

179/2023. (V. 15.) kormányrendelet ->

161. § A tulajdonilap-másolatba történő betekintés iránti kérelmet – a 6. melléklet szerinti adattartalommal – az ingatlanügyi hatóságnál a kérelmező vagy képviselője által személyes megjelenéssel kell benyújtani.

Ingyenessége:

1/2024. (I. 30.) KTM rendelet ->

5. § (3) bekezdés: Az ingatlanügyi hatóságnál kezelt adatokba történő betekintésért nem kell díjat fizetni.

Az viszont igaz, hogy sok tájékoztatóban az szerepel, hogy 2025. január 01-jei óta kizárólag a saját tulajdonodban lévő ingatlant kérheted le ingyenesen az ügyfélkapun keresztül.

Ezt a változást még nem sikerült levezetnem a szabályok változásával. Csak megtalálom egyszer az erre vonatkozó módosítást.

nov. 22. 08:04
 9/9 anonim ***** válasza:

Csak meglett. :)

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C törvény 90. § (1) bekezdés d) pontja biztosítja az évenkénti 2 lekérdezés díjmentességét magánszemély esetén, a (4a) bekezdés pedig egyértelműen kimondja, hogy kizárólag a saját tulajdonában lévő ingatlannal kapcsolatban illeti meg ez a díjmentesség.

Így utólag elnézést kérek a 3-as válaszolótól, mert igazat állított.

Az más kérdés, hogy jelenleg működik megfelelően ez a dolog, vagy sem.

nov. 22. 08:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!