Miért van az, hogy az élelem inflációja mindig magasabb mint a többi terméké?

válasza:Egyrészt mert az ipar sokszorozta a termelését és a hatékonyságát, így az ipari termékek reálértéken hosszútávon olcsósodtak, míg a mezőgazdasági termények ehhez képest többet drágultak, mert elérve a közel maximális termésátlagot, nem lehetett korlátlanul növelni a hatékonyságot.
Másrészt mert az elavuló termékek torzítják az inflációt, mivel az elavulásig árcsökkenésen mennek át, majd hirtelen generációváltásnál az új generációra ugrásból fakadó áremelkedés nem kerül bele az inflációs kosárba, mert hogy az nem ugyanaz a termék.

válasza:Ahogy 1-es írta:
Az ipari termékeket gépek állítják elő, egyre nagyobb hatékonysággal. Míg az élelmiszerekben sok az emberi munka. Ez a kínálat oldala.
A kereslet szempontjából: enni kell. Míg az iparcikkek vásárlását lehet halasztani, ritkábban cserélni.
Kapcsolódó kérdések:
Például a Svájci Frank elég stabil valuta illetve Svájc helyzetéből fakadóan biztosabb akár a Dollárnál akár az Eurónál is?
Sziasztok. Minden segítséget meghallgatók, akiknek van hozzáértése. Államvizsga dolgozatot írok, ahol az élelmiszerárak alakulását vizsgálom Magyaroszrágon. Ebben kérek segítséget egy konkrét oldal felkeresésében, ahol nyomonkövethetem a különböző élelmiszerárak...
Nagyon érdekelne a dolog, de valahogy nem találtam ilyen statisztikákat. Az élelmiszert több helyen kiemelik, de engem érdekelne a többi is. Azt sem tudom mi alapján csinálnak kategóriákat, azt főleg nem hogy hol-mennyi az infláció. Egészen biztosan van ilyen. Ui.:...
Mivel tudnák megmagyarázni azt hogy engem kevésbé érint az idei nagyfokú infláció mint azt az ismerősömet aki két héttel én előttem 2021 december 28 án ment nyugdíjba?
Mennyi lesz a kamat PEMÁP-nál?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!