Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy az élelem...

Miért van az, hogy az élelem inflációja mindig magasabb mint a többi terméké?

Figyelt kérdés
Ezáltal arányaiban egyre többet és többet kell költeni az embernek ha mondjuk friss gyümölcsöket akar enni. Mivel magyarázható ez a jelenség?

márc. 10. 20:48
 1/2 Zabalint ***** válasza:
81%

Egyrészt mert az ipar sokszorozta a termelését és a hatékonyságát, így az ipari termékek reálértéken hosszútávon olcsósodtak, míg a mezőgazdasági termények ehhez képest többet drágultak, mert elérve a közel maximális termésátlagot, nem lehetett korlátlanul növelni a hatékonyságot.

Másrészt mert az elavuló termékek torzítják az inflációt, mivel az elavulásig árcsökkenésen mennek át, majd hirtelen generációváltásnál az új generációra ugrásból fakadó áremelkedés nem kerül bele az inflációs kosárba, mert hogy az nem ugyanaz a termék.

márc. 10. 21:15
 2/2 krwkco ***** válasza:
83%

Ahogy 1-es írta:

Az ipari termékeket gépek állítják elő, egyre nagyobb hatékonysággal. Míg az élelmiszerekben sok az emberi munka. Ez a kínálat oldala.

A kereslet szempontjából: enni kell. Míg az iparcikkek vásárlását lehet halasztani, ritkábban cserélni.

márc. 10. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

A Forint inflációja elől mely valutákba menekítik a legtöbben a pénzüket?

Például a Svájci Frank elég stabil valuta illetve Svájc helyzetéből fakadóan biztosabb akár a Dollárnál akár az Eurónál is?

HOl tudom nyomonkövetni az élelmiszerárak inflációját ?

Sziasztok. Minden segítséget meghallgatók, akiknek van hozzáértése. Államvizsga dolgozatot írok, ahol az élelmiszerárak alakulását vizsgálom Magyaroszrágon. Ebben kérek segítséget egy konkrét oldal felkeresésében, ahol nyomonkövethetem a különböző élelmiszerárak...

Hol tudom az interneten megnézni az elmúlt év magyar inflációját termékcsportokra lebontva? Pl. élelmiszer infláció, ruha infláció,...

Nagyon érdekelne a dolog, de valahogy nem találtam ilyen statisztikákat. Az élelmiszert több helyen kiemelik, de engem érdekelne a többi is. Azt sem tudom mi alapján csinálnak kategóriákat, azt főleg nem hogy hol-mennyi az infláció. Egészen biztosan van ilyen. Ui.:...

Az idei év nagy inflációja miatt ezután történő nyugdíjemelés érinti e az ebben az évben nyugdíjba ment embereket (én például január 10 én mentem nyugdíjba)?

Mivel tudnák megmagyarázni azt hogy engem kevésbé érint az idei nagyfokú infláció mint azt az ismerősömet aki két héttel én előttem 2021 december 28 án ment nyugdíjba?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!