Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Segítene valaki, aki ért...

Segítene valaki, aki ért hozzá? Mennyi szabadság jár?

Figyelt kérdés
Bocsánat, kicsit vakon vagyok, helyzetem elég speciális, így nem tudom, van-e olyan kalkulátor, amivel ki tudnám számolni, ha azt tudtok, az is jó. Szóval, idén 45 éves leszek. 2011 óta, azaz 15 éve nem dolgozom munkahelyen, alkalmi, egyszerűsített bejelentéssel működő munkáim voltak csak. Illetve néhányszor egy-egy hét alkalmi munka rendes bejelentéssel, de az jelentéktelen. 2011 előtt viszont volt majdnem 15 év munkaviszonyom megszakításokkal. Végzettségem pedagógus, az utolsó pár évben abban dolgoztam, ugye, pótszabadság járt, nem is emlékszem, az eredeti mennyi lett volna akkor. Egy gyerekem van, akit egyedül nevelek, semmilyen szinten nincs apa. 2 éves, tehát 2 éve gyesen vagyok. Kérdésem, ha most, mondjuk jövő év elején elmennék dolgozni (részmunkaidőben), mennyi szabadság járna nekem? Gyerekre járó szabival, mindennel együtt? Illetve, mikor lehet előszor kivenni? Gyerekre járó betegszabi is érdekel, de azt könnyebben meg tudom keresni, inkább a rendes, fizetett szabadság. Ja, és a lényeg, nem pedagógusként helyezkednék el.

szept. 1. 09:21
 1/6 Justinianus ***** válasza:
100%

20 nap alapszabadság + 10 nap életkor után + 2 nap gyermek után, összesen 32 nap fizetett szabadság.

A munkáltató a munkaviszony első három hónapjában nem köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban szabadságot kiadni (de adhat).

Egyébként hét napot köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni (de adhat többet is).

szept. 1. 09:44
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Azt esetleg meg tudnád még mondani, ha mondjuk tömbösítve dolgozom, pl.részmunkaidő, heti 20 óra, de 8-8-4 órára elosztva 3 napot, akkor is úgy megy, hogy a szabadságból a 3 munkanapomra megy le egy-egy nap?
szept. 1. 10:04
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Igen, részmunkaidőben is napok vannak, olyan napra kaphatsz szabadságot amin amúgy dolgoznál. Nem tudnak egy napra két napot elszámolni.
szept. 1. 11:47
 4/6 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm 😁
szept. 1. 11:57
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Dehogynem tudnak több napot elszámolni szabadságnak. Párom 3x12 órát dolgozik, aztán 3 nap pihenő. Ha kivesz szabadnapot, akkor 1,5 napnak számolják.
szept. 1. 14:51
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha heti 20 órában dolgozol, úgy érdemes elképzelned, hogy 1 szabadnapod 4 órát ér.

Tehát:

- ha Te egy héten egyáltalán nem mész be dolgozni, akkor 5 napot kell kivenned

- ha meg mondjuk az egyik 8 órás napodat hagynád ki, arra két napot kell kivenned a héten

- ha mindkét 8 órás napodat kihagynád, akkor négy napot

- ha a 4 órás napod hagyod ki, akkor csak egyet

- ha rövidíteni akarod az egyik 8-as napodat 4-re, akkor is egyet kell kivenned

Sokat kell nekem is ilyenekkel sakkoznom részmunkaidőben dolgozó pedagógusként. Heti 20 órában vagyok, de ebből heti 16 (2x8) jelenlét, tehát nekem egy nap szabi 16/5=3.2 óra (3 óra 12 perc 😃) jelenlét kiváltását éri. Néztem, amikor először magyarázták nekem munkaügyön!

Egyébként (csak kíváncsiságból, ha van kedved válaszolni): hogyhogy nem pedagógusként folytatod? Pont a sok szabi és a tömbösített jelenlét miatt család- és gyereknevelés-barát szakma.

szept. 1. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Aki külföldön él az vesz ki szabadságot a munkahelyén ha mennek hozzá látogatni Magyarországról?

Eddig egyedül anyám volt nálam. Akkor nem vettem ki szabadságot mert pont előtte voltam szabadságon, szoval dolgoztam végig. Én szoktam menni haza minden évben mert úgy vagyok vele hogy ha szabadságot veszek ki akkor ne otthon üljek, szoval arra használom fel hogy...

Június 1-től dolgozom, ebben az évben 10 nap szabadságom lesz. Kivehetem mindet mondjuk szeptemberben vagy havonta adódik hozzá a kettő?

Tehát szeptemberben arányosan csak a június július augusztus napjait vehetem ki? Tehát max. 6 napot vagy akár mind a 10-et? (tegyük fel, hogy a munkáltató nem szól bele abba, hogy mikor venném ki)

Szülési szabadság alatt jár a CSED? Kérem csak olyanok írjanak, akik értenek hozzá, ezzel foglalkoznak, vagy törvényekkel alá tudják támasztani az...

A munka törvénykönyve alapján a szülési szabadság munkában töltött időnek felel meg, tehát ha munkában töltött időnek felel meg, akkor 100%-os munkabért kellene, hogy kapjak a munkáltatótól. A CSED-et pedig ha jól tudom az államtól kapja az ember, amennyiben jogosult...

Mit csinál egy fönök, ha? reggel 8 kor bemegyek hozzá és szabadságot kérek jövő hét hétfőre, 9 kor ujra bemegyek hozzá s azt mondom, inkább mégse...

11 kor megint lemondom, s igy csinálom egész nap oránként, de mindig kerek időben 00 perckor? Ugy tudom jogom van szabadságot kérni s egy részére én dönthetem el, mikor.S jogom van visszamondani is azt amit én dönthettem el, mikorra kérem.

Szabadságra mennyi pénz jár? Van aki ért hozzá?

szeptembertől van új munkahelyem a másik helyen minimál bér volt de a szabadság összege nem 639ftos órabérrel számolták hanem olyan 800ft körülivel, de most ezen a helyen 900ftos az órabér és a szabira is meg a fizetett ünnepre is ugyan ugy 900fttal számolták az...

Szabadságpénzhez hogyan juthatok hozzá? Megkaphatom egyben kifizetéssel? Vagy le kell tölteni? Mikor igényelhetem?

Május 18ig gyeden leszek, aztán gyesen.Vissza menni dolgozni oda nem tudok, mert közben elköltöztünk 400km távolság van a munkahely és a mostani lakhelyem között.Mikor kérdezhetek rá hogy mikor,hogyan és miként kell a szabadságpénzt igényleni.AZ elszámolós papíromon 52...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!