Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések

A kérdés

Hogyan hajthatok be 80ezer Forintot?

Van papír róla,hogy tartoznak,de nem szeretnék ráfizetni.

 2008. máj. 13. 11:22  Privát üzenet  

A válaszok

nagyon sehogy.

feljelentheted, akár évekbe is bele tellik meddigre lesz belüle valami. egy kis cégnek dolgoztam ahol kb 10 millio volt a kintlevöségünk állandóan. 1 millio felett a cég nem is ugrált, mert nem érte volna meg, csak várt.


van törvényes behajtó cégek, talán ott kellene megérdeklödnöd, hogy mennyiért vállalják el.A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6Időpont 2008. máj. 13. 11:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
mindenképpen bíróság kell hozzá. A behajtók egy darab papír alapján nem indulnak el.

A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/6Időpont 2008. máj. 13. 11:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem is tartoztak 170-nel,elkezdtem fenyegetőzni a behajtókkal,így megkaptam 130-at a többit meg elbuktam!!!

A válaszíró 88%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6Időpont 2008. máj. 13. 14:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Előre félek az ilyen kérdésektől. Illetve nem is a kérdésektől, hanem a válaszoktól.

Ugyanis hazánkban abszolút nincsenek tisztában azzal, hogy mi a végrehajtás, a tartozáskövetelés és hasonló dolgok.


Szépen sorban:

Hazánkban olyan nincs, hogy behajtócég. Olyan meg pláne nincs, hogy törvényes behajtócég. Erre - hál'Istennek - törvény nem adott felhatalmazást egy gazdálkodó szervezetnek sem. Vannak azonban olyan cégek, akik maguknak adnak ilyen "jogi titulust" - csak azért, hogy félrevezették, megfélemlítsék az embert, ezzel motíválva arra, hogy fizessenek. Hozzáteszem, hogy van, amikor bejön. De sokszor nem.

Ilyen cég több is létezik (adósságkezelésre guglizz rá), ezekkel fel lehet venni a kapcsolatot, és ők megmondják, hogy a 80e Ft-os tartozásod kb. 50e Ft-ért MEGPRÓBÁLJÁK behajtani (persze garancia nem lesz rá...) És azt teszik, amit te is megtehetsz: Felkeresik az adóst, felhívják telefonon és írnak neki levelet. Majd ha ez "hatástalan", akkor lezárják az ügyet, megküldik a számlát neked, hogy ők mennyit dolgoztak és visszaadják "peresítési javaslattal."


A másik dolog: "feljelentheted, akár évekbe is bele tellik meddigre lesz belüle valami." Ne tedd. A tartozás nem büntetőjogi kategória, a polgárjogi tételek között szerepel. Így feljelenteni akkor kellene valakit, ha büntetőjogilag is törvnyt sértene. Pl. becsapott, amikor kölcsön kért, mert előre tudta, hogy nem FOGJA visszaadni (nem azt, hogy lehet, hogy nem tudja visszaadni, hanem azzal a családr szándékkal kért kölcsön, hogy megkárosíthasson.) Ekkor alap lehet feljelentésre, de ez az a kategória, amelyet te soha nem fogsz tudni bizonyítani. (Mármint az ő családr szándékát...) Tehát ez a feljelentés nem igazán hatásos. Arról nem is beszélve, hogy a követelés lényege még mindig polgárjogi marad, tehát a bíróság szinte biztosan azt fogja mondani, hogy az ügy büntetőrészét elintézi, a polgárjogi igényt pedig a polgárjogi bíróságtól kell kérni. Még akkor is, ha a csalárd szándék bizonyított... Tehát ez tényleg teljesen felesleges hercehurca.


Vagyis azok a dolgok, hogy "sehogy" nem igazán segítik a kérdezőt. Hozzáteszem, 80e Ft-ra a lehető legérdemesebb eljárást indítani. Ha 8 millió lenne, akkor kevesebb lenne az esély arra, hogy "térüljön", de 80e Ft esetén szinte biztos, hogy viszonylag rövid időn belül pénzénél lesz a hitelező.


Mit kell tenni:

Nemperes eljárásban, a polgáriperes bíróságtól kérni kell fizetési meghagyás kiállítását a tartozás összegére és a költségeidre vonatkozóan. Az eljárás illetéke 3.000,- Ft, melyet az eljárásban visszakövetelhetsz. Ez az eljárás a fizetési meghagyás kiállítására vonatkozó kérelem benyújtása. Ha nem tudod, hogy mi a teendő, bírósági panasznapon ingyen segítenek kitölteni és benyújtani a kérelmet. Érdemes csatolni a bíróság felé a követelés alapját képező okirat másolatát is. [Nem szükséges, de "megkönnyíted" peresítés esetén a bizonyítást.]


A fizetési meghagyás benyújtását követően a bíróság 30 napon belül a fizetési meghagyás tulajdonképpeni érdemi vizsgálata nélkül a fizetési meghagyást megküldi az adósnak és felszólítja, hogy 15 napon belül (váltókövetelés esetén 3 napon belül) nyilatkozzék, ha a tartozást nem - vagy részben - ismeri el, vagy fizesse meg a tartozást. Ha 15 napon belül (jogvesztő hatályú a 15 nap!!) nem nyilatkozik és a tartozását sem fizeti meg, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, végrehajthatóvá válik. Ha a fizetési meghagyásra ellentmondással él az adós, azaz nem ismeri el a követelést, akkor a bíróság az ügyet polgári perré alakítja (amely okán neked, hitelezőnek újabb 3.000,- Ft eljárási illetéket kell megfizetned), és a perben egyszeri alkalommal idézve meghallgatja a feleket (az adósnak bizonyítania kell, hogy megfizette a tartozását vagy az létre sem jött), majd ítéletben hozza meg ítéletét. Az ítélet jogerőre emelkedését követően az ítélet végrehajtható.

Ezt követően végrehajtási lap kiállítását kell kérni a bíróságtól (ha ebben sem vagy jártas, szintén panasznapon ingyen segítenek), a végrehajtási illeték helyi bírósági végrehajtó illetékessége esetén 3.000,- Ft, megyei vagy fővárosi bírósági végrehajtó illetékessége esetén 8.000,- Ft.

A végrehajtási lapot a bíróság hivatalból küldi meg a bírósági végrehajtónak (a végrehajtó az személy, és soha nem cég, tehát nem "behajtó cégnek", hanem egy erre kijelölt és megfelelő hatáskörrel feljogosított személynek), aki a végrehajtási eljárás költségeire vonatkozóan felhív, hogy előlegezd meg a költségeit. Ez kb. 10e Ft-ot fog jelenteni. A végrehajtó az adós bankszámláját terhelheti, munkahelyéről a fizetés 33%-át letilthatja, ingó- és ingatlanfoglalást kezdeményezhet, autót zár alá vehet és értékesíthet, az adós cégtulajdonát értékesítheti, stb. Ezért mondtam, hogy 80e Ft-os alapkövetelést viszonyla gyorsan be tudnak hajtani.

A végrehajtás eredményes lezárulását követően az összeg nálad, a meglelőlegezett költséggel és illetékekkel együtt térül.


Tehát az általad "megelőlegezett dolgok":

Ha nincs ellentmondás a fizetési meghagyásra: 6e Ft (megyei vagy fővárosi végrehajtó esetén 11e Ft) + kb. 10e Ft végrehajtási költség

Ha van ellentmondás: 9e Ft (megyei vagy főv. végrehajtó esetén 14e Ft) + kb. 10e Ft végrehajtási költség.


Ezeket a költségeket eredményes végrehajtás során visszakapod természetesen.


Hozzá kell tenni, hogy általában a bírósági pecsétes fizetési meghagyásra (3e Ft) az emberek igen nagy százaléka fizetni, vagy résztörleszteni szokott. Ráadásul a 80e Ft senkinek nem ér meg annyit, hogy végrehajtásba keveredjen.


Amennyiben a végrehajtást foganatosítani kell akkor a végrehajtás ideje a fizetési meghagyás benyújtásától számított kb. 3-4 hónap alatt lezongorázható. (Ha ellentmondás van akkor kb. 1-2 hónap plusz). Tehát messze nem évekről van szó!!


Te tudod, hogy neked megéri-e veszni hagyni a 80e Ft-odat vagy sem. A fizetési meghagyás kiállítását mindenképp kérd a bíróságtól (ha egyéb módon nem hajlandó fizetni). Azt a 3e Ft-ot megéri, hogy végrehajtható okiratod legyen.


Ha kérdésed van, szívesen segítek, akár a meghagyás vagy végrehajtási lap kitöltésében is.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/6Időpont 2008. máj. 13. 15:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az előző válaszadó azt hiszem, hogy kimerítette a dolgot. Én előtte néhány kopasszal odamennék és megkérdezném tőle (minden tettlegesség nélkül), hogy nem szeretne-e megmenekülni a fent vázolt cécótól.

A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont 2008. máj. 15. 07:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem segitett egy "behajtócég", és ne gondolj semmi fizikai bántalmazásra. Ugyan nem egyösszegben kapom vissza a pénzem, hanem havi törlesztésekben (nálam nagyobb összegről volt szó), és "csak" egy kölcsönszerződés volt a zsebemben. Nagyon korrekt a jutalék is amit kérnek érte (1számjegyű%)és az egészet kevesebb, mint 1 hónap alatt lezongorázták. Hivatalosan információs szolgáltatást nyújtanak, de ha a végén jön a lóvé, akkor kit érdekel, h hogy hivják. Nem tudom, lehet ide cégnevet irni?

# 6/6Időpont 2010. ápr. 22. 15:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Fizetés apróval? Szoktatok? Nem ciki? Mondjuk 200 forintot 20-asokba valamelyik büfénél vagy valahol?
Hogy szerezzek gyorsan 1000 forintot?
Milyen hatása lesz annak, ha a forintot leminősítik, és bóvli kategóriába kerül?
Valaki aki ért a tőzsdéhez, el tudja magyarázni úgy, hogy egy laikus is megértse, azt, hogy az FHB részvény 2005. 05.30. -án 13 400 forintot 06.23. -án már csak 1430 ft-ot ért,...
Egy számlára szeretnék befizetni 1000 forintot ez egy ERSTE-s számla. Csak bemegyek egy akármilyen bankba meg mondom a számlaszámot és az összeget és ennyi? Vagy kell fizetni...
Ha vaterán 1 Ft-ért eladtok valamit, kérni szoktátok azt az egy forintot?

Kérdések az Üzlet és pénzügyek rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!