Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Párkapcsolatban, hogyan...

Párkapcsolatban, hogyan érdemes a pénzügyeket kezelni?

Figyelt kérdés

1. Egy bankszámlára megy a kettőnk fizetése és ahhoz mindkettőnknek van 1-1 kártyája. Ezen felül van egy betétszámla, amire minden hónap végén a megmaradt pénzt a bankszámláról rátudjuk utalni, így össze tudjuk gyűjteni a pénzt.


2. Mindkettőnknek a saját bankszámlájára érkezik a fizetése. A hó végén megmaradt pénzeket átutaljuk egy betétszámlára.


3. Mindkettőnknek a saját bankszámlájára érkezik a fizetése. Mind ketten fizetés napon leveszünk ugyanannyi összeget a bankszámláinkról és ezt az összeget betesszük a közösbe. Ebből fizetjük a rezsit, kaját...stb. Ami meg megmaradt a bankszámlákon, ezt az összeget mindenki arra költi amire az alapdolgokon kívül szeretné.


Melyik a jobb megoldás, vagy esetleg van jobb is?febr. 16. 10:13
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
100%
Mi kb a 3-ast alkalmazzuk.
febr. 16. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/38 anonim ***** válasza:
70%
Ahogy az adott párnak a legmegfelelöbb.
febr. 16. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/38 anonim ***** válasza:
35%
Egyik sem. Mindenki fizeti a megállapodott költségeket, a saját pénzéből.
febr. 16. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/38 anonim ***** válasza:
0%

Mi külön elszámolást vezetünk.


Van excelben egy folyószámla, amire felvisszük az egymással szembeni követeléseket/kötelezettségeket.


Pl ha én fizetem be a lakbért, akkor az összeg 50%át felviszem az egymással szembeni elszámolási számlára terhelésként. Ha ő vásárol be, akkor a blokk tételei attól függően hogy közösek vagy csak egyikünké, 0%, 50% vagy 100% arányban terhelődnek velem szemben.


Hó végén egyeztetjük mindig az egyenleget, de nem rendezzük mert az átutalásoknak tranzakciós költségei vannak, illetve adókockázatot is hordoznak.


Szakításkor rendeznénk csak, úgy hogy az a fél akinek éppen tartozása áll fenn a másikkal szemben, azt átutalja vagy kpben átadja.

febr. 16. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/38 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nem voltunk házasok a 3. opció volt. Utána az 1.

Annyi hogy van mimdkettőnonek "zsebpénze" amivel azt kezdünk, amit akarunk.

febr. 16. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/38 anonim ***** válasza:
100%
Mi nekünk a 2. van.
febr. 16. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/38 anonim ***** válasza:
100%
4. Mindenkinek saját számlája van és arra jön a fizetése, mindenkinek van saját értékpapírszámlája hozzá, amin le tudja kötni a pénzt, a havi kiadásokat felváltva fizetjük, a nagyobb dolgokat megbeszéljük, a pénz befektetésében szintén közösen döntünk.
febr. 16. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/38 anonim ***** válasza:
86%
#4 Uh, ez azért már kicsit szőrszálhasogató. Egy normális kapcsolatban simán működik az "egyszer te, egyszer én" ilyen elszámolások nélkül is.
febr. 16. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/38 anonim ***** válasza:
10%

Sokféle megoldás létezik. Ami én tapasztalok, meg nálunk is bevált, közös kassza esetén egy ember kezelje a pénzügyeket. Mindig az vegye a kezébe a pénzügyi irányítást, aki spórolósabb, aki veszi a fáradságot, és vezet költségvetést.

Nálunk én vagyok ez a személy, mióta együtt élünk, van egy excel táblánk havi bontásban vezetve van a rendszeres kiadások mellett a változó kiadások is a bevétellel egybevetve. Tételes felsorolás van a kajára, azt is meg tudom mondani, egy évben mennyit költöttem benzinre, fokhagymára, a gyerekre, a házra, a kertre, a háziállatokra. Nincs előre meghatározott keret, de minden kiadás le van jegyezve, így tervezhető.


Én bankszámlára kapom a fizetésemet, a párom készpénzben. Amit egy az egyben berak egy borítékba otthon. Minden nap elmondja mire mennyit költött, és az én költéseimmel együtt felvezetem a táblázatba. Elszámoltatás nincsen, csak beszámolás. Nagyobb kiadást beszéljük meg csak.

Így egyértelmű, hogy az én számlámról megy az összes rezsi, meg minden utalásos, kártyás fizetés. Külön nincs megtakarítási számla, a táblázatból tudom, hogy mennyi marad, és az hízik-e, vagy csökkent, mert nagyobb kiadás volt.

febr. 16. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/38 anonim ***** válasza:
34%

Mi bevételarányosan osztjuk el a költségeket. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a közös költségeket mindenki kártyával fizeti, hó végén ezt egy excel táblába felvisszük, az pedig kiköpi, hogy kinek mennyit kellett volna fizetnie, ehhez képest mennyit fizetett, tehát ki kinek "tartozik". Kb. 15 perc adminisztráció havonta mindkettőnknek, de soha semmilyen problémánk nem volt abból, hogy ki mit hogyan fizetett.

Amúgy nem mondom, hogy ez a legjobb módszer, másnak biztos más válna be... olyan megoldást kell találni, ami mindkettőtök számára igazságosnak tűnik, és nem jár aránytalanul nagy adminisztrációval.

Amúgy itt van egy cikk, ami összegyűjt pár lehetőséget, talán találsz benne olyan ötleteket, ami segít kialakítani a ti rendszereteket:

[link]

febr. 16. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!