Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ezért felmondhatok azonnali...

Ezért felmondhatok azonnali hatállyal? Jár távolléti díj?

Figyelt kérdés
A munkahelyen kiiktattak a gépen részlegesen a biztonsági berendezést a termelés gyorsítása érdekében,amit egy eltávolítható láncal helyettesítettek,hogy tudj dolgozni a "mozgó gépbe" ne Essen ki az idő a megállítással(bizonyítható) továbbá második harmadik kézből kapok meg fontos infókat,ide értve munkarend valtozas stb,munkatársal üzenik meg,mivan ha ő rosszul mondja például?! Jár 30 napi távolléti díj?
márc. 6. 13:33
 1/9 anonim ***** válasza:
80%
Ha veszélyben érzed magad az teljesen jogos ok. Nyomd fel őket a hatóságoknál is. Előtte csinálj képeket, mert ellenőrzésre vissza fogják csinálni ideiglenesen.
márc. 6. 13:52
 2/9 A kérdező kommentje:
Csináltam képeket és videót is
márc. 6. 14:38
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Van munkavédelmi technikus és munkavédelmi felelős is a cégnél.
márc. 7. 03:54
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"Ezért felmondhatok azonnali hatállyal? "

Nem.

Ilyenkor KÖTELES VAGY megtagadni a munkát és jelezni a munkavédelmi problémát a munkáltatódnak. Lehetőleg bizonyítható módon (legalább tanú legyen hozzá).

Ha érdemben nem reagál a munkáltató, netalántán atrocitás ér azért, hogy nem vagy hajlandó ilyen körülmények között dolgozni, akkor viszont jogos az azonnali hatályú felmondásod.

Távolléti díj azonnali hatályú felmondásnál nincs, hiszen a felmondás közlését (írásban történő átadását) követő pillanatban meg is szűnik a munkaviszony.

Én magam ebben a helyzetben a Foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál tennék panaszt. Kormányhivatalokban találod őket, azért vannak, hogy a szabályos foglalkoztatást felügyeljék, ellenőrizzék. Munkavédelem is a feladatkörükbe tartozik. Majd intézkednek.

márc. 7. 03:58
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a munkáltató szándékosan manipulálta a gépet a termeléskiesés elkerülése érdekében és ennek következtében életveszélynek vagy súlyos balesetveszélynek teszi ki a termelőgépet kezelő munkavállalót, azzal bűncselekményt valósított meg. Tegyél rendőrségi feljelentést foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen!
márc. 7. 04:16
 6/9 A kérdező kommentje:
Jár távolléti díj! Hiszen nem tudom ledolgozni a felmondási időt,hiszen olyan tevékenység történik ami lehetetlenné teszi a munkaviszony fentartását,továbbá a szerződésbe is benne van,ha én kiiktatom a biztonsági berendezést kirugnak,ők iktatták ki ,akkor ez vissza is így van... ilyen esetben nem tudom ledolgozni a felmondási időt és jár egy havi távolléti díj
márc. 13. 19:41
 7/9 anonim ***** válasza:

"Jár távolléti díj!"

Mit nem értesz azon, hogy azonnali hatályú felmondásnál nincs felmondási idő, amire távolléti díjat fizetnének?

Törvény alapján - ha a felmondásod nem számít jogellenesnek, - akkor a munkáltatónak meg kéne fizetnie azokat a juttatásokat, amik egy sima munkáltatói felmondás esetén járnának neked.

Viszont ha a munkáltató ezt önként nem teljesíti, akkor csak peres úton juthatsz hozzá.

Pert indítani az azonnali hatályú felmondásod közlését követő 30 napon belül tudsz csak. A határidő JOGVESZTŐ!

A bíróságon a 31. napon iktatott kereseted már elkésettnek számít, és akkor már hiába járt volna neked bármi is.

Ez fordítva is igaz. A munkáltató is 30 napon belül indíthat pert ellened például arra hivatkozva, hogy jogellenesen szüntetted meg a munkaviszonyodat és ő is perelhet akár kártérítésre is.

Szóval csak óvatosan azzal, hogy mi jár és mi nem...

márc. 14. 05:00
 8/9 anonim ***** válasza:
A munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést, ha azzal a saját életét illetve testi épségét veszélyezteti. A munkáltató tudatos bűncselekményt követett el, ha a termelőgép átalakításával életveszélynek teszi ki a dolgozót. Ha megáll a bűncselekmény alapos gyanúja, a rendőrség lefoglalja a gépet, majd igazságügyi műszaki szakértővel megvizsgáltatja.
márc. 14. 06:16
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ az utolsónak,helyesen írja,beszéltem jogásszal. Igazából az utolsó előtti is leírta,hogy jár pedig valami, hiszen a felmondási időt nem tudod ledolgozni a munkakorulmenyek miatt,ezért azonnali,ezt pénzben megkell váltani,de ha jogellenes akkor én fizetek
márc. 14. 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!