Akik szellemi ülőmunkát végeznek, vagy szállodában recepciósok - ti hogy jutottatok ilyen munkához?

"Rengeteg ilyen meló van és általában könnyen felvesznek rá kb bárkit, de helyzetfüggő."
A lóf*szt van rengeteg ilyen melo. Pesten esetleg. Az ország keleti felen meg ölnek az ilyen munkákért.
@13
Ja, igen, ez meg a másik. Azt nem is mondtam, hogy én szolnoki vagyok. Fel lehet nézni Professionre, maximum 3 ilyen állás lesz (annyira szeretném tudni, ezek közül mennyi az, amire amúgy már megvan az ember).
Szinte kizárólag pesti hirdetésekre jelentkezek különben, és még direkt bele is írom a levélbe, hogy a bejárás megoldott, hiszen tudom, hogy címzettjeink még azt se tudják, hogy ez a település egyáltalán létezik-e, és ha létezik, akkor egyazon kontinensen található-e, mint a Főváros. Így sincs sikerem - mondjuk eleve home office érdekelne természetesen, mint a többi diplomást, de jobb híján hajlandó lennék bejárni is. Amúgy óránként legalább 4 vonat megy, meg van autóm is, és szerintem viccen kívül hamarabb beérek a belvárosba, mint aki mondjuk a külső kerületek egyikében él, de az már senkit nem érdekel. Tényleg döbbenetes, ami itt zajlik.

A 6-os válaszoló vagyok.
Én is szlavisztikát végeztem, abból is az egyik legértelmetlenebb szakirányt (nyilván akkoriban még nem tudtuk, hogy semmi értelme nem lesz), illetve korban is csak picit vagyok idősebb nálad (és nőnemű). Szóval átérzem.
Bölcsész diplomával, pláne ilyennel, rettenetesen nehéz. Igazából olyan, mintha érettségid lenne... Viszont vannak olyan álláshirdetések, ahol előny, hogy van felsőfokú végzettséged. Mindegy milyen diploma, csak valamilyen legyen, őket előrébb veszik az érettségivel rendelkezőkhöz képest, mert feltételezik, hogy intelligensebbek, rátermettebbek.
Én huszonévesen először cukrászdákban dolgoztam, majd felvettek egy hotelbe gagyi recepciós-féleségnek, mert az interjún szimpatikus voltam. Ezek után egy brit suliban voltam recepciós, majd múzeumokban kezdtem el dolgozni, néha front, néha back office-ban.
Néhány tippem, hogy miért nem vesznek fel:
- olyan állásokra jelentkezel, ahol iszonyatos a túljelentkezés. Gyorsan felvesznek valakit, aki előbb küldte be, mint te. A te CV-dig valószínűleg el sem jutnak, meg se nyitják.
- a CV-d vagy az egész pályázati anyagod nem jó (pl. rossz a fotód, átláthatatlan az önéletrajz, hülyeségeket írsz a motivációs levélben, stb)
- csak fizikai munkásként van tapasztalatod, ami miatt hátrébb sorolnak téged, mint azokat, akiknek van tapasztalatuk irodai szoftverekkel, levelezéssel, adminisztrációval, emberekkel való kommunikációban.
Ez ellen mit tudsz tenni? Mindenképp kezdj el nézegetni felnőttképzéseket. Valami rövid, pár hónapos képzés, ami iránt azért érdeklődsz. Lehet az akár IT terület, vagy pénzügyi terület, vagy kereskedelem, vagy irodai adminisztráció, rengeteg van. Ami jobban érdekel.
De mivel férfi vagy, viszonylag könnyen átnyergelhetnél a jól kereső szakmunkás férfiak táborába, vagyis szerezhetnél egy klímaszerelő, mosógépszerelő vagy hasonló képesítést, konkrétan sz@rrá keresnéd magadat. Miért akarsz bvziskodni irodai munkákkal? Marhára nem férfias, ráadásul értelmetlen és lélekölő a legtöbb. Vagy elmehetnél szoftvertesztelőnek.

#13 igen én budapesti vagyok. Itt tényleg sok ilyen idióta irodai munka van.
Nem tudom, miért vágyik bárki erre. Persze nyilván jobb, mint egy útépítésen dolgozni szakadó esőben.

LEhet, hogy van diplomád és angolul is beszélsz, de releváns tapasztalatod nincsen. Értem, nem nagyon találtál eddig ilyen melót.
Viszont akárhogy is nézzük: a diplomád nem egy igazán keresett tudást nyújt, az a néhány meló meg, ahol a végzettséged előny lenne, rendszerint tényleg be van töltve és kihalásos alapon megy a bekerülés.
Ha szigorúan nézem, semmilyen extra tudásod nincs, sem végzettség, sem munkatapasztalat alapján - ilyen jelentkezőből meg van több száz minden általad elképzelt helyre.
Nem tudom, hogy a jelentkezéskor is érezteted-e hogy mennyire lenézed például a fővárosiakat (lásd 11.28-as hozzászólásod), de ha igen, akkor ez sem annyira jó pont ám, csak szólok. (Ha ezt az elkeseredettség íratta most veled, akkor nem szóltam).
Amúgy hogy a kérdésedre is válaszoljak: szellemi ülő munkát végzek, az utóbbi 3 évben home office-ban, előtte bejártam az irodába (nem váltottam munkahelyet). Amikor hirdettek állást jelentkeztem, megfeleltem az interjún, enyém lett az állás. Nem hogy protekcióm, ismerősöm sem volt ebben a szakágban, mint amiben dolgozom.
Nagyon furcsa az emberi gondolkodás. Mondom, ha egy ilyen cégnél én dönteném el, hogy kit veszek fel, pont az olyanokat dolgoztatnám, akik olyan helyzetben vannak, mint én. Miért? Mert az ilyen biztosan megbecsüli, ha normális munkája van, mert már épp eleget kapott a rosszból.
@15
Köszönöm a tippeket. Én inkább azt mondanám továbbra is, hogy kihalálos alapon megy az egész és semmi köze az önéletrajzomhoz (különben akkor már rég SSC-ben dolgoznék). Viszont köszönöm, én már 32 évesen nem akarok tovább hülyéskedni vizsgákkal meg órákra járni. Elég volt akkor, amikor megcsináltam a C-s meg a D-s jogsit. Ja igen, épp ez a lényeg: én vagyok az az ember, aki ilyen szakmunkákra teljesen alkalmatlan, én vagyok az, akinek nem szabad a kezébe adni egy kalapácsot sem. Ugyanígy a busz is az én kezemben egy potenciálisan gyilkos fegyver és szerintem csak jóindulatból engedtek át a vizsgán, hozzátéve, hogy ne nagyon vezessek az ezeréves Swiftemnél nagyobb járművet. Úgyhogy ezért kell a szellemi munka.
Egyetlen képzés van, amit hajlandó lennék elvégezni, az a hobbiállat-tenyésztői, csak ilyet, amióta figyelem, senki nem indít. És miért is indítana, hiszen a rezsiár-robbanás óta a több évtizedes állatkereskedések is sorra mennek tönkre.
@16
Nem a pestieket nézem le, hanem a fogalmatlan HR-eseket, akik tényleg semennyire nincsenek képben semmivel. Annyit szoktam csak beleírni a levél végére, hogy "szeretném megjegyezni, hogy a szolnoki lakcímem ellenére a bejárás biztosított". Már eleve nem is kellene beleírnom amúgy sem az önéletrajzomba, de az is szégyen, hogy tényleg ennyire a szájukba kell rágni az embereknek ezt... És tényleg az ilyenek döntenek az életem felől. Szóval igen, őket nézem le kizárólag.

Ha visszavennél az arcodból, az is hasznodra válna. Ezzel a prosztó módon okoskodással csak alátámasztod, hogy olyan ostoba vagy, mint a f@szom, irreális elvárásokkal. Ontod magadból a baromságot nulla rálátással dolgokra, és még neked áll feljebb, hogy az általad habzó szájjal szidott és lenézett HR-esek nem b@sszák magukat hanyatt a büfészakos diplomádtól meg a tök irreleváns munkatapasztalatodtól.
Ezzel a hozzáállással ne is nagyon számíts "kulimunkán" kívül másra, suttyókám.

"Azt nem is mondtam, hogy én szolnoki vagyok", "Szinte kizárólag pesti hirdetésekre jelentkezek különben, és még direkt bele is írom a levélbe, hogy a bejárás megoldott"
Bocsi módosítok, a HR-esek 99,999*%-a azután kukázza a jelentkezésed hogy ezt ezt olvassák :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!