Milyen papírokat kell leadnom munkahelyváltáskor az új helyen?
Jövhét hétfőn kezdek az új helyen. A hely ahonnan váltottam volt az első munkahelyem, így kaptam tőlük egy pici rózsaszín kihajtható lapot, amiben benne van meddig voltam náluk.
Az idei évről kaptam egy elszámolást, ahol látszik, hogy mennyi szabadságot vettem ki és pontosan mennyi pénzt kaptam melyik hónapban.
Ezt az elszámolást is be kell mutatnom majd az új munkahelyemen?
A régi munkáltatómnál úgy adták ezt a lapot, hogy ezt majd tovább kell vinnem az új helyre.
(Most nem vagyok otthon, így pontosan nem tudom mi volt a neve ezeknek a dokumentumoknak)
Az új helyen kb 1.5x fogok annyit keresni, mint az előzőn. Félek ha bemutatom, akkor úgy gondolják túlárazottan vettek fel.
A lényege a kérdésemnek, hogy az új munkahelyemen tényleg be kell mutatnom olyan dokumentumokat, amiken látszódik az eddigi keresetem?

válasza:"kaptam tőlük egy pici rózsaszín kihajtható lapot, amiben benne van meddig voltam náluk."
Azt le kell adnod, mivel egy 2 éven belüli táppénzigény esetén előzmény adatok vannak benne az ellátás elbírálásához. Azt szolgálja.
Azon kívül olyan iratot kell leadnod még, ahol igazolja az előző munkáltató, hogy van bérből letiltásod vagy sem (gyerektartás, vagy bármi más).
Igazából semmi másra nincs szüksége.
Létezik egy MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS, ahol az előző munkaviszonyod hosszát igazolják, de enélkül is bárki alkalmazhat. Ezt 3 egyező példányban kellene kiállítani, egy marad a régi munkáltatónál, egyet megkapsz, egy pedig megy a következő munkáltatóhoz.
Gyakorlatilag mindenki csak 2 példányban készíti el. Ezt az igazolást nem árt megőrizni a nyugdíjazásodig, mivel ezzel tudod igazolni a szolgálati idődet is. Hiába van digitalizáció, adatok vesznek el az éterben (tévedés, hogy nem), és ezt a papír alapú igazolást bármikor elfogadják hozzá.
Amióta nem sávos SZJA kulcsok vannak, hanem mindenkinek 15 % mértékű, azóta lényegtelen az előző munkahelyen megszerzett béred a következő munkáltatónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!