Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyire veszi el az orvosi...

Mennyire veszi el az orvosi karrier az életed?

Figyelt kérdés
Itt leginkább az egyetemre (6 év), majd az utána lévő szakképzésre (általában 5) gondolok. nagyon érdekel, most készülök orvosira, ám bennem van az is, hogy mire "elkezdődik" az életem, másnak már családja van, stabil élete, esetleg háza vagy már bejárta a fél világot, én meg egész nap a könyvek felett görnyedek vagy éjszakázok a korházban (rezidensképzés alatt, utána mindenképpen magánban szeretnék elhelyezkedni). Mi a véleményetek erről, orvosok, vagy akik ismernek orvosokat, hogyan élitek ezt meg? nem tudom, tényleg ér e ennyit, annak ellenére, hogy brutálisan érdekel az emberi test és a vágy, hogy segítsek az embereken.

márc. 3. 22:16
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
Vagy elhivatott vagy, és ez meg sem fordul a fejedben, vagy bele se fogj.
márc. 3. 22:26
 2/8 A kérdező kommentje:
az, hogy mérlegelem az életminőséget, szerintem nem elhivatottság hiánya, csupán józan gondolkodás.
márc. 3. 23:15
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Feleségem orvos. Régen elég nagy szívás volt fiatal orvosnak lenni. Valszeg ma már jobb. Ügyelni kell sok helyen, ami sztem elég nagy nyűg.

Jár áldozatokkal, de a legtöbbeknek sikerül családot alapítani orvosként is.

márc. 4. 02:24
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Környezetemben aki jó orvos, rengeteget dolgozik. Szerintem ezt nem lehet félgőzzel rendesen csinálni, ha valaki hivatásként gondol rá és nem pedig csak bejár.
márc. 4. 07:15
 5/8 anonim ***** válasza:
26%

Az én környezetemben alapból a tehetősebb szülők gyerekei mennek orvosira, nekik meg a szülők biztosítják a saját lakást, tehetösebb párral karöltve. Szóval igazából a legtöbb orvosit végzett ismerősömnek 25 éves korára, mire végez az alapképzéssel, van ingatlana, sokan házasok, szülni is elmennek.

Élni, nyaralni, utazni meg ugyanúgy lehet orvosi mellett is, mintha heti 40 óraban dolgoznál valahol, sőt, annál sokkal kötetlenebbül.

Nem veletlen, hogy kevesen mennek orvosira, az nem azoknak való, akiknek maguktól kell megteremteni mindent.

márc. 4. 07:50
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetem nehéz, sok időt elvesz. Ha jó a logisztika és mennek a vizsgák, akkor jut idő barátokra, párkapcsolatra, utazásra is, de csak akkor, ha jól osztod be az időd és a környezeted is elfogadja, hogy nem érsz mindig rá. Ha nem megy az időmenedzsment vagy a vizsgák, akkor teljesen szét lehet csúszni mindennel. Mindkettőre láttam példát.

Férfi orvosoknak a család általában nem gond, mert általában a nő rendezi a gyereket. Sőt, az anyagi biztonság miatt férfi dokiknak átlagosqn több gyerekük születik, mint az átlag populációban és a párkapcsolat is stabilabb a hagyományos szerepek miatt. Nő orvosoknál fordított a helyzet: több női doki marad végül gyerektelen/kevesebb gyereket vállalnak és a párkapcsolatok is gyakrabban tönkremennek. A gyerek téma kapcsán nyilván közrejátszik a kitolódott életkor, a párkapcsolati instabilitást pedig a hagyományos családmodell felborulása okozza, ez főleg a műtős/ügyeletes dokiknál van igy. Háziorvosnál, normál munkarendben dolgozó orvosnőknél ez kevésbé jellemző. Főleg akkor nehéz, ha anya és apa is karrierként tekint a munkájára valamint nincsenek mindig talpra kész nagyszülők. Ahol az egyik fél beáldozza a munkáját, vagy van segítség, ott jobban működik a család. Illetve, a gazdag család sarjainál is jobb a helyzet, ahol a házat kb megveszik a szülők és ezzel már nem kell foglalkozni. Normál családból jövő orvosoknál, ahol egyik fél sem gazdag, gyakran elhúzódik a gyerekvállalás, nőknél gyakoribbak a meddőségi gondok.

márc. 4. 07:59
 7/8 anonim ***** válasza:
85%

Nyugi, az orvos haverjaim mind jól élnek.

Nem is értem, hogy merült ez fel.... 🤣

márc. 4. 08:14
 8/8 anonim ***** válasza:
91%
Én pont ezek a szempontok miatt nem mentem végül orvosira, pedig fel is vettek volna. Ebben a szakmában elhivatott munkaholistának is kell lenni, én meg nem vagyok az.
márc. 4. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!