Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miként folyik a munkahelyeken...

Miként folyik a munkahelyeken a felvételi folyamat, a multi cégek, valóban Ai-val nézetik át a pályázatokat, önéletrajzokat első körben?

Figyelt kérdés

márc. 10. 16:12
 1/9 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
53%
Rosszabb. A legtöbb önéletrajzot HR-es picsák nézik át.
márc. 10. 16:59
 2/9 anonim ***** válasza:
32%
Nem,ezt még élő személyek végzik.
márc. 10. 18:28
 3/9 anonim válasza:
45%
Nálunk a people management nézi át, akivel kb napi szinten kommunikálunk szóval kb képben van mi kell. Utána a hr-esek csinálnak egy gyors telefonos felmérést hogy megfelel-e hr szempontból, esetleg feltesznek pár kérdést amit küldünk nekik (bár ez csak gyakornokoknál jellemző). Ha nem látnak semmi blokkoló tényezőt akkor jöhet a személyes interjú ahol már hozzáértő interjúztat.
márc. 10. 18:44
 4/9 anonim válasza:
91%
Imádom hogy a mindenki leopntoz aki életében nem látott még interjút, de leírni nem képesek miért xdd
márc. 11. 06:20
 5/9 Zabalint ***** válasza:
100%

Van ahol legelső körben AI szűr. Azért nevetséges, mert így ugyanez történik, mint a weboldalak esetében a keresési találatokra optimalizálásnál, csak immár az önéletrajzodat SEO-zod, vagy eleve te is AI-al iratod meg. Így köze nem lesz az alkalmassághoz annak, hogy kit hívnak be.

Ráadádul random indiaiak több ezer helyre jelentkeznek, aki tud scripteli a jelentkezéseit, és így árasztja el minden céget az önéletrajzával, a cégek meg több ezer önéletrajzból szűrnek. Szóval hatalmas a zaj.

márc. 11. 07:35
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez minden cégnél másképp van.

Nálunk pl. egyetlen HR-es van rárakva az összes állásra, én nem is értem, hónapokig tart, mire valakit behívnak. Szerintem ő kézzel szűr. Viszont a managerek is látják a feltöltött életrajzokat, szóval akit érdekel, azért az nézegeti, és esetleg szól a HR-esnek, hogy kit hívjon fel.

De ahol sok életrajz érkezik, ott valószínű, hogy gép nézi át, érdemes testre szabni minden állásra az életrajzod.

márc. 11. 12:47
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsóval egyetértek, ahová sok önéletrajz érkezik ott többségében az AI-t használják, a kisebb cégeknél a HR nézi át
márc. 11. 18:23
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a munkaügyesek kapják meg a beérkező önéletrajzokat, majd nyilván a totálisan elborult, köze sincs hozzá típusúakat egyből kukázzák, aztán az értelmesebbeket továbbítják az adott terület vezetőjének, aki ez utána párat felhív közülük. Általában már itt kiesik nem kevés ember, aki közben talált állást, nem elérhető semmilyen módon stb. A maradékból behívnak egy-kettőt és közülük kerül ki az akit fel is vesznek majd, de nagyon esetbe na próbaidő nem telik le, már le is lép az illető. Ilyenkor ha szerencsés helyzetben van az adott terület, a 2-3. jelölt még mindig érdeklődik és gyakorlatilag rá "száll" az állás. Amúgy nagyon sokszor ajánlás alapján kerülnek be az emberek, sok olyan pozíció van amelyet meg sem hirdetnek még, már meg is van rá a kiválasztott, többnyire dolgozók ismerősei, rokonai stb. kapják a munkát még mindenféle kiválasztási folyamat előtt.
márc. 12. 06:08
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez a hagyományos megoldás, ez megy ki a divatból.

Minél nagyobb a cég, annál inkább keresik a modern, innovatív, gyors, olcsó megoldást. Vagyis, ne legyen szüksége a cégnek nagy HR személyzetre, ne foglalják le a kis és középvezetők munkaidejét álláspályázók körbevezetésével, tesztelésével, interjúkkal.

Sokszor még az is jellemző, csoportosan hívnak be személyes megjelenésre pályázókat, akiket egy körben gyorsan kiszűrnek tesztekkel, "pofavizittel".

Lassan a Lottó ötösnek nagyobb esélye van, mint bejutni elektronikus pályázattal nagy céghez, jó munkakörre. 😞

Jómagam ki nem állhatom az ilyen megoldásokat! Csapatunkba szintén így keresnek kollégákat, miközben eléggé speciális a munkánk. Rutkán van üresedés, csapatbővítés- Legutóbb több ezer pályázóból ötvennel vették fel a kapcsolatot, húsz főt hívtak be olyan HR-s kollégák, akiknek lövése nincs, mit dolgozunk. Az osztályvezető által megfogalmazott munkaköri leírás volt az alapja a pályázatnak. Ai szűrt első körben, majd a HR-s osztály (fogalmam nincs, milyen szakmai megnevezéssel, titulussal bírnak az ottani dolgozók).

#5-sel egyetértek, semmi köze nincs a beválogatáshoz a szakmai tudásnak, gyakorlatnak, az értelemnek, hozzáállásnak, emberi tulajdonságoknak! Csupán az számít, mennyire trendi az önéletrajz, mennyire van jól felépítve, megfogalmazva. (+ ki mekkorát tud hazudni benne)

A 20 behívott emberből egy azaz 1 nem rémült meg a speciális munka ismeretlenségétől, amikor megnézték, miként dolgozunk, hogy zajlik egy laza délelőtt. "Nem is értem, mi történik itt" - "Azt sem értem, miről beszélnek." - ilyen és hasonló mondatok hagyták el szájukat, de azért pályáztak.

Megjegyzem, a sógor, koma, pajti, cimbi viszony mai napig működik, még ezeknél a cégeknél is. A fentebb említett legutóbbi munkatárskeresésnél végül két embert vettek fel, egyik jól fekvő kollégánk haverját és egy felsővezető rokonát. Természetesen, ők a hivatalos pályázók között voltak. 😎 (előbbi képes volt betanulni, ő volt, aki nem rémült meg a 20 emberből, utóbbi nem állta meg a helyét, őt áthelyezték másik osztályra, egyéb munkakörre, tulajdonképp feljebb rugdosták "hozzá nem értő" kisfőnöknek... 🤮)

márc. 18. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Károli anglisztika MA szakjára hogy kéne megírni a motivációs levelet és az önéletrajzot?

Nemrég voltam tájékoztatón, de erről nem esett szó. A Felvi szerint ezt a kettőt (vagyis legalább az egyiket) kötelező leadni. Ezeket kérik: önéletrajz (magyar és angol nyelven), motivációs levél (magyar és angol nyelven), jelentkezéshez kapcsolódó publikációs...

Jól értem, hogy PTE általános orvosi szakra való jelentkezéskor a motivációs levelet, ajánló levelet és az önéletrajzot csak a szóbeli vizsgára kell magammal vinnem?

Azt írják, hogy a szóbeli elbeszélgetésre személyesen kell magammal vinni. A felvire is fel kell töltenem vagy csak a szóbelire kell elvinnem őket?

Hogyan írjak önéletrajzot kevés munkatapasztalattal? Nagyon fontos

Holnap kell bevinnem egy önéletrajzot egy munkahelyre. Takarító pozíciói állás, korábban már takarítottam, de rövid ideig voltam egy helyen. Az egyiket azért hagytam ott, mert nem tudtam beilleszkedni, a másiknál nem fizettek ki normálisan. A sulit félbehagytam,...

Van esélyem, ha nem csatolok fotót az önéletrajzomhoz? Tudnátok mondani olyan helyeket ahova sikeresen felvételiztetek, vagy ismerősötök, kép nélkül?

El kezdtem munkát keresni 2 hónapja, de sehonnan nem hívnak fel. Egy ismerősöm mondta, hogy lehet, azért, mert nincs fotóm, külföldön nem kérnek, de itthon most állítólag nagyon rossz a helyzet és mindent meg kell csinálni amit elvárnak a munkáltatók. De én utálom ha...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!