Miért kéri az új munkahelyem munkaszerződés írásához az előző munkahelyem kilépő paprírjait?

válasza:

válasza:A szerződés megkötéséhez valóban nem kell semmi a személyes adataidon kívül, az első helyre se tudtál vinni semmit korábbról.
A bérszámfejtéshez, könyveléshez lehetnek fontos adatok a kilépő papírokon, mint pl az említett letiltás. Ha még nincsenek meg a papírjaid, később is bemutathatod őket.

válasza:Az előző helyek túlságosan lazák voltak.
Nekem ha nem hoz a dolgozó az előző munkahelyről legalább a letiltással kapcsolatban bármilyen igazolást, akkor írásban - saját felelősségére - nyilatkoztatom róla.
Nyilván nem szeretném, ha engem, mint munkáltatót kötelezne mögöttesként fizetésre egy végrehajtó az elmulasztott bérletiltással kapcsolatban.
Hát ezért kérem...
Ha nem hoz, vagy írásban nem hajlandó nyilatkozni róla, akkor fel sem veszem.

válasza:

válasza:"Az eddigi helyeimen automatikusan azt a tartozási nyilatkozatot kaptuk és csak alá kellett írni."
Most erre mit mondjak? Neked eddig ilyen munkahelyeid voltak.
Másnak meg másmilyen.
Én 30 évig olyan munkahelyeken dolgoztam, ahol a munkaközi szünet része volt a munkaidőnek. Most meg olyan helyen dolgozom, ahol nem az.
Én sem tartottam senki fejéhez pisztolyt, ha kértem, de nem adta le az előző munkahelyen kiállított igazolást. Viszont aláírt nyilatkozat nélkül nem alkalmaztam.
3 eredeti példányban kellenne kiállítani a jogviszony megszűnésekor a munkáltatói igazolásokat. Ez annak idején alap volt. 1 példány a dolgozóé, 1 példány a munkáltatónál marad, 1 példányt pedig a következő munkahelynek állították ki, hogy le tudd adni.

válasza:Értem a problémádat. Mint ahogy mondtam, nem vagy köteles leadni. Azt mondod, hogy nem találtad. Vagy leadod az előtte lévő munkáltató által kiállított igazolást.
"de egy új munkahely fel is hívhatja a régit kérdezősködni az új alkalmazottról és ha azok nem jól váltak el, akkor rosszat mondhat rá a régi főnök, akár be is feketítheti, hazudhat is."
Én mindezt úgy írom Neked, mint szabálykövető munkáltató, aki ismeri mind az MT szabályait, mind az adatvédelem szabályait. Soha senkinek nem adtam ki semmiféle információt a dolgozóimról. Sem személyesen, sem telefonon. A senki alatt konkrétan senkit értek. Érdeklődhet bármiről a következő munkáltató, vagy magánszemély, adóhatóság, bank, stb.
Nem kap információt.
MT szabálya szerint ->
A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább 1 évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő 1 éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.
Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.
Olyat kérhet a leendő munkáltató, hogy hozzál az X volt munkahelyedtől egy írásos értékelést veled kapcsolatban. A volt munkáltató ezt köteles kiállítani az előbb idézetteknek megfelelően, aminek tartalmáért vállalnia is kell a felelősséget.
Láttam én már 1,3 milliós sérelmi díjat fizető volt munkáltatót a fenti szabályok be nem tartása miatt. A sérelmi díjat a volt dolgozójának kellett kifizetnie, mivel lejáratta a leendő foglalkoztatónál. Persze nem adta írásba, hanem bosszúból történt. Viszont fel volt erre készülve a volt dolgozója, és bizony visszanyalt a fagyi. Ezek az esetek azért ritkák, mert bátortalanok a dolgozók, és a többség úgy tekint egy munkaügyi, vagy közigazgatási perre, mint valami lehetetlen dologra. Pedig nem az.
Kapcsolódó kérdések:
Pénzügyi ügyintézőt kellene írniuk, mert általában ez a munkám, viszont mindenhol legyintenek és leráznak, hogy ezt "szokták" írni. Hol okozhat később ez gondot? Felnőttképzésben, munkában, nyugdíjnál? Volt már ilyen tapasztalatotok? Köszönöm a hasznos válaszokat!
Pár évvel ezelőtt 4 órás próbaidővel kezdtem a jelenlegi munkahelyemen, de azt hiszem 2 hónap után 8 órára módosult a munkaidőm. Ezt úgy, hogy 6 órában ahhoz a céghez bejelentve, ahova a 4 órában már be voltam jelentve és 2 órában egy másik céghez bejelentve. Viszont...
Szóval egyből rányomtam a transfer gombra, és letettem a vonalamat foglaltra, hogy egy másik elérhető kollégánál csörögjön a telefon, aki pl 9.30 - 18.00 dolgozik. A főnököm pampog, hogy őt nem érdekli, hogy én már lekapcsoltam a gépet, kapcsoljam vissza azonnal mert...
Utaznom kell 1 órát oda hogy leszámoljak és 1 órát vissza…. Valamint az idő amit igénybe vesz a leszámolás. Ma kérdezte a főnököm hogy melyik nap kezdek az új helyen, mondtam hogy elsején, és odavágta hogy elsején mész leszámolni. Marad bent szabim is olyan ami ki...
Második hónapja dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, és már az első hónapban 4napot késett. Már akkor nagyon fel voltam háborodva, naponta kértem a pénzem, és megigértem, hogy a következő alkalomnál egy napot sem fogok tovább dolgozni pénz nélkül. Most ismét ma kellett...
Csak az ideget etetik az ilyen helyeken az emberrel nem? A valóságban meg létszámkereten túl veszik fel "szezonra" a palimadarat. Kinek milyen tapasztalata van az ilyen munka helyekkel?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!