Felmondási idő meddig tart, mi határozza meg?
Gyárban dolgozom jelenleg, de fel szeretnék mondani mert váltani gondolok.
Sajnos pont nem rég vett át a cég saját állományba (sok év után), így elvileg adott a felmondási idő.
Mi határozza meg a felmondási időt? A sok szabadságom ami felhalmozódott azt az esetleges felmondási idő alatt kivetetik velem, vagy a végén az utolsó fizetéssel együtt kifizetik?
Mire számíthatok szerintetek?
Válaszaitokat előre is köszönöm szépen.

válasza:

válasza:Alapbol 30nap. Ha a szerzodesed iranyadoja a Munka Torvenykonyve akkor 30 nap es nem tobb.
Ha mas van a szerzodesedben akkor az. Ha kollektiv szerzodesed van akkor abban van leirva.
Javaslom kerdezd meg a munkahelyeden azt a nenit, aki az ujakat belepteti. Az o dolga ezt tudni.
Persze ha ugy van es olyan a munkahely akkor kerheted hogy tekintsenek el a felmondasi idotol. Erre nem koteles a munkaltato, de nalunk pl mindig belement.

válasza:

válasza:"mi határozza meg?"
Alapvetően a Munka Törvénykönyve (MT) szabályozza a kereteket, amiket mindenképp kötelező betartani.
A meghatározott kereteken belül el lehet térni egyedi megállapodással, ami a munkaszerződésedben van, illetve sok cégnél van kollektív szerződés, ami általánosan szabályozza a cég általános szabályait a munkaügyi kérdésekről.
A munkaszerződés és a kollektív szerződés pontosítja a részleteket, de nem mondhat ellent a munka törvénykönyvének, nem írhatja azt felül.
Mindenképp érdemes elolvasni a szerződésedet, mert abban benne vannak a részletek és így nem kell előbb a cég tudomására hoznod a felmondási szándékodat, mint szeretnéd. A szerződésből megismerhető információk segíthetnek kitalálni, hogy pontosan mikor és hogyan tálald nekik a szándékaidat.
Pl. Ha még nem akarsz azonnal felmondani, csak mondjuk fél év múlva, vagy ha már van kilátásban másik munkahely, akkor nem biztos, hogy érdeked már most a tudomásukra hozni, hogy fontolgatod a felmondást.
Pontosan mit jelent, hogy "pont nem rég vett át a cég saját állományba (sok év után)". Egyrészt mit jelent a "pont nem rég"? Neked 1-2 év a nem rég, vagy 1-2 hét?
Fontos kérdés, hogy a friss szerződésben van-e pl. próbaidő is meghatározva, mert a próbaidő alatt bármikor azonnali hatállyal, indoklás nélkül is felmondhat bármelyik fél. Ha úgy vettek állományba, hogy próbaidőd is van, akkor ez akár le is egyszerűsítheti a felmondásodat.
Mindenképp nézd át a szerződésedet!

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok! Felmondasi ido alatt allok a munkahelyemen. Kozben megkaptam az utolso fizetest, amiben ugy hiszem, a ki nem vett szabadsag nem volt benne. A berpapir szerint 14 nap kiveheto szabim lenne/van. Ugy tudom a kiadatlan szabikat a munkaviszony megszuntekor meg...
Mostani munkahelyemen elég régóta vagyok, de nagyon közel állok ahhoz, hogy felmondjak. Igazából a problémám az, hogy abszolút nincs előrelépési lehetőség, ez már teljesen egyértelmű, illetve a fizetés is évről évre egyre pocsékabb, főleg úgy, hogy idén nem is...
Felvételiztem egy új céghez. Fel is vettek. Jeleztem nekik hogy lenne felmondási időm az előző munkahelyen. Azt mondták rendben oké, megértik, majd értesítenek mikor lesz a következő felvétel. Se előszerződés, semmi, gyári betanított munka.
Kh - ban dolgozok, a kit alá tartozom, és fel szeretnék mondani. Közös megegyezést szeretnék, az egyik pillanatban a főnököm azt mondja hogy nem adjak meg, a másikban azt mondja hogy igen lehet, de akkor ő szabja meg hogy mikor menjek el. Ez szerintem nem közös...
Németországba dolgozom már több mint egy hónapja gyári munkán,(35-napja) három hónapos szerződéssel jöttem ki dolgozni, de a tegnapi nap folyamán fel mondtam a túl sok munkahelyi stressz miatt. Azt mondta a főnökség hogy még kettő hetet kell dolgoznom ha haza szeretnék...
Önkormányzatnál dolgoztam, ezelőtt 2 évvel mondtam fel, a választás évében. Akkor azt az információt kaptam, hogy nem fizethetik ki a szabadságomat, mert polgármester választás volt, és a "régi" polgármester nem fizetheti ki. Most megint szóba került a téma, és nem tudom, hogy igényelhetném-e?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!