Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Felmondási idő meddig tart,...

Felmondási idő meddig tart, mi határozza meg?

Figyelt kérdés

Gyárban dolgozom jelenleg, de fel szeretnék mondani mert váltani gondolok.

Sajnos pont nem rég vett át a cég saját állományba (sok év után), így elvileg adott a felmondási idő.

Mi határozza meg a felmondási időt? A sok szabadságom ami felhalmozódott azt az esetleges felmondási idő alatt kivetetik velem, vagy a végén az utolsó fizetéssel együtt kifizetik?

Mire számíthatok szerintetek?

Válaszaitokat előre is köszönöm szépen.

máj. 19. 13:45
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Olvasd el a szerződést amit aláírtál mikor felvettek, abba le van írva.
máj. 19. 17:02
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Alapbol 30nap. Ha a szerzodesed iranyadoja a Munka Torvenykonyve akkor 30 nap es nem tobb.

Ha mas van a szerzodesedben akkor az. Ha kollektiv szerzodesed van akkor abban van leirva.

Javaslom kerdezd meg a munkahelyeden azt a nenit, aki az ujakat belepteti. Az o dolga ezt tudni.

Persze ha ugy van es olyan a munkahely akkor kerheted hogy tekintsenek el a felmondasi idotol. Erre nem koteles a munkaltato, de nalunk pl mindig belement.

máj. 20. 13:02
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Alapból 30 nap, a szabadságod az évhez időarányosan fizetik ki, nem veheted csak úgy ki, ha nem engedi a munkáltató. Tipikus eset, ha eleve kevés a dolgozó, annyian mondanak fel vagy simán hiány van, hogy az utolsó napig (bosszúból) is dolgoztatnak.
máj. 21. 09:21
 4/5 anonim ***** válasza:

"mi határozza meg?"

Alapvetően a Munka Törvénykönyve (MT) szabályozza a kereteket, amiket mindenképp kötelező betartani.

A meghatározott kereteken belül el lehet térni egyedi megállapodással, ami a munkaszerződésedben van, illetve sok cégnél van kollektív szerződés, ami általánosan szabályozza a cég általános szabályait a munkaügyi kérdésekről.

A munkaszerződés és a kollektív szerződés pontosítja a részleteket, de nem mondhat ellent a munka törvénykönyvének, nem írhatja azt felül.

Mindenképp érdemes elolvasni a szerződésedet, mert abban benne vannak a részletek és így nem kell előbb a cég tudomására hoznod a felmondási szándékodat, mint szeretnéd. A szerződésből megismerhető információk segíthetnek kitalálni, hogy pontosan mikor és hogyan tálald nekik a szándékaidat.

Pl. Ha még nem akarsz azonnal felmondani, csak mondjuk fél év múlva, vagy ha már van kilátásban másik munkahely, akkor nem biztos, hogy érdeked már most a tudomásukra hozni, hogy fontolgatod a felmondást.

Pontosan mit jelent, hogy "pont nem rég vett át a cég saját állományba (sok év után)". Egyrészt mit jelent a "pont nem rég"? Neked 1-2 év a nem rég, vagy 1-2 hét?

Fontos kérdés, hogy a friss szerződésben van-e pl. próbaidő is meghatározva, mert a próbaidő alatt bármikor azonnali hatállyal, indoklás nélkül is felmondhat bármelyik fél. Ha úgy vettek állományba, hogy próbaidőd is van, akkor ez akár le is egyszerűsítheti a felmondásodat.

Mindenképp nézd át a szerződésedet!

máj. 22. 12:13
 5/5 anonim ***** válasza:
MT ha a munkaszerződésedben egyéb erre vonatkozó kikötés nincs.
máj. 25. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Kifizethetik meg a ki nem vett szabadsagom?

Sziasztok! Felmondasi ido alatt allok a munkahelyemen. Kozben megkaptam az utolso fizetest, amiben ugy hiszem, a ki nem vett szabadsag nem volt benne. A berpapir szerint 14 nap kiveheto szabim lenne/van. Ugy tudom a kiadatlan szabikat a munkaviszony megszuntekor meg...

Ti felmondanátok a helyemben?

Mostani munkahelyemen elég régóta vagyok, de nagyon közel állok ahhoz, hogy felmondjak. Igazából a problémám az, hogy abszolút nincs előrelépési lehetőség, ez már teljesen egyértelmű, illetve a fizetés is évről évre egyre pocsékabb, főleg úgy, hogy idén nem is...

Ti így beadnátok a felmondást?

Felvételiztem egy új céghez. Fel is vettek. Jeleztem nekik hogy lenne felmondási időm az előző munkahelyen. Azt mondták rendben oké, megértik, majd értesítenek mikor lesz a következő felvétel. Se előszerződés, semmi, gyári betanított munka.

A főnököm hazudgál és vádaskodik mit tegyek?

Kh - ban dolgozok, a kit alá tartozom, és fel szeretnék mondani. Közös megegyezést szeretnék, az egyik pillanatban a főnököm azt mondja hogy nem adjak meg, a másikban azt mondja hogy igen lehet, de akkor ő szabja meg hogy mikor menjek el. Ez szerintem nem közös...

Be nyújtottam a felmondást, de megbántam mit tegyek?

Németországba dolgozom már több mint egy hónapja gyári munkán,(35-napja) három hónapos szerződéssel jöttem ki dolgozni, de a tegnapi nap folyamán fel mondtam a túl sok munkahelyi stressz miatt. Azt mondta a főnökség hogy még kettő hetet kell dolgoznom ha haza szeretnék...

A bentmaradt és ki nem fizetett szabadságot felmondás után meddig lehet igényelnem?

Önkormányzatnál dolgoztam, ezelőtt 2 évvel mondtam fel, a választás évében. Akkor azt az információt kaptam, hogy nem fizethetik ki a szabadságomat, mert polgármester választás volt, és a "régi" polgármester nem fizetheti ki. Most megint szóba került a téma, és nem tudom, hogy igényelhetném-e?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!