Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek minden esetben a...

Haburc kérdése:

Szerintetek minden esetben a termelékenységre lehet fogni a megalázóan alacsony béreket?

Figyelt kérdés
Szerintem van másik két dolog, ami miatt alacsonyak a bérek. Az egyik ok az elhibázott gazdaságpolitika, a másik ok, hogy a munkáltatók többsége (tisztelet a kivételnek) nem akar fizetni. Illetve még idesorolhatjuk a demográfiai problémákat is. Utóbbi években meg már hozzák be a filippínókat. Erre tudok egy példát mondani. Füzesgyarmaton dolgoztam a KUKA-nál három évet, 2005 és 2008 között. Lényeg, hogy a Taksonyban dolgozok háromszorost bért kaptakugyan ennél a cégnél ugyan azért a munkáért, mi meg csak a minimálbér környékén. Akkoriban 50-60 ezer Ft-ért dolgoztunk. Ott is hagytam. Ennek is a termelékenység az oka? Azért is kérdezem ezt, mert vannak olyan esetek, ahol széthajtják a munkavállalókat minimálbérért, meg a bunkó főnökök fenyegetőznek! Meg minig a "termelékenységi dumával" jönnek, hogy ne kelljen fizetést emelni. A normát, darabszámot bezzeg emelik! Nem érdemes ilyen munkahelyen dolgozni Részemről ezek a cégek ott rohadjanak meg! (Gondolom, majd jön a sok letámadó hozzászólás, mert le mertem írni az igazságot.)

júl. 4. 10:04
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem minden esetben.

Ha a munkaerő kereslet nem változik, a termelékenység nem változik, de a munkaerő kínálat nő, akkor is csökkennek a bérek.

júl. 4. 17:14
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Dehogyis, inkább sz@rrágás.

Jellemző Magyarországra

júl. 4. 17:55
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Azért alacsony a bér, mert van, aki megcsinálja annyiért.
júl. 5. 12:38
 4/5 anonim ***** válasza:
18%

Köze nincs a termelékenységhez. Ne akarja nekem megmagyarázni senki, hogy magyarországi gyárban ha nem tudnának legyártani ugyanannyit, ugyanolyan hatékonysággal, mint mondjuk a németországi ugyanolyan üzemben, akkor itt maradnának.

Vagy mondjuk egy osztrák takarító miért hatékonyabb, meg termelékenyebb mint egy magyar? Semmitől. Ha itthon takarítok 215 ezerért, Bécsbe kimegyek ugyanúgy takarítani meg kapok 700 ezret, akkor hol van itt a termelékenység növekedés? Ugyanaz az ember, ugyanazt a munkát csinálja csak 100km-rel nyugatabbra.

Ugyanez a helyzet a jól mérhető munkáknál, mint pl. a gyártósori operátor. Szerelj össze X dolgot, Y idő alatt. Teljesíted? Oké, itthon kapsz ezért 3000Ft-ot bruttóban, Németországban meg 6000-et. Ugyanaz az alkatrész, ugyanaz a cég, ugyanaz a munkaerő, ugyanannyi idő alatt, ugyanolyan jól össze lett rakva az alkatrész, viszont a bér mégis 2-3x-os különbséget mutat. Itt milyen termelékenységi probléma van? Nem látom egyszerűen...

júl. 5. 20:51
 5/5 anonim ***** válasza:

Itt sokan félreértik a termelékenységet.

Ez nem azt jelenti hogy ha németek állnának ugyanabban a gyárban akkor termelékenyebb lenne hanem hogy mi csak bizonyos dolgokat amik kevesebbet érnek gyártunk.

Pl nem véletlen hogy Banglades ből jönnek a pólók, meg ruhák egy része. A ruha keveset ér és ezért a fizetés is kevés ott.

EU ban szinte nincs is ilyen mert nem tudnád a munkásokat kifizetni és vinné a pénzt.

És ugyanez van egyel fejjebb is. Nagyon sok múlik hogy mi az amivel egy cég foglalkozik és milyen hatékony maga az eszközpark amivel csinálja. Kézzel is lehet asztalt készíteni de mennyivel gyorsabb ha van gépészeted.

júl. 8. 09:50

További kérdések:

Jó diákmunkával foglalkozó szövetkezeteket ajánlása?

18 év alatti vagyok, és Budapesten vagy Gödöllőn és akörül szeretnék munkát vállalni. Sajnos ha ezeket a szűrőket beállítom, akkor csak a KFC-t és a Mekit adja ki, nincs ezeken kívül semmi? Már legalább 10 oldalt átnéztem, egyedül az euDiákokon találtam egy másik...

Tiniként mivel tudnák gyorsan pénzt keresni? A legjobb lenne egy online munka vagy valami.

Nagyon szerettem volna elmenni nyári szünetben valahova dolgozni de ahova akartam menni már nincs üres hely es mas helyeket nem találok mert nem a legkönnyebb itt ahol nem magyarul beszélnek. Gondolkodtam online munkákban azokat is keresgettem de nem jutottam sokra....

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!