Mekkora jövedelem kell ma Magyarországon egy középosztálybeli élethez?
Két felnőtt és egy gyerek, nem Budapest. Saját ingatlan kiadva 100k, kétszobás bérelve 150k tehát 50k a havi lakhatási költség.
Ilyen felállásban ti mit mondanátok? Mennyi havi össznettó jövedelem kéne egy polgáriasult középosztálybeli élethez?

válasza:30-as: de vagyonod úgy is lehet, hogy alapvetően csóró vagy. Nekem a nevetséges fizetésem ellenére van egy lakásom meg egy elég nagy és értékes telkem a Balatonon. Papíron nem engedhetem meg magamnak az éttermezést (a rendszeres étterembe járást), nyaralgatást, autó fenntartását, de vagyon szerint meg mégis az átlag felett vagyok jó eséllyel.
Ismertem olyan felső vezetőt aki bár már évekkel ezelőtt több milliós fizetéssel rendelkezett, úszott az adósságban, de olyan szinten, hogy a saját beosztottjaitól lopkodott pénzt.
Szintén lehet ilyen ember mondjuk IT szaki, jó fizuval, de nem örökölt semmit, így nincs saját lakása, háza, nyaralója. Bár utazgatni tud, meg telik neki "középosztálybeli" dolgokra, de lehet saját ingatlanra már soha nem fog futni neki. Akkor most ki a középosztály valójában?
Én egyébként csak azokat venném ide, akik saját vállalkozásukból fenn tudják tartani magukat és a családjukat. Tehát alkalmazottként nem lehetsz középosztály, legalábbis úgy nem, hogy ez az egyetlen/fő bevételi forrásod, és ha megszűnik a munkahelyed meg vagy lőve. Ebből a nézőpontból egy cégvezető sem középosztály, ha nincsen egyéb forrása.
Ez a réteg a proletárok, akik bérből, fizetésből élnek, mert nincs tőkéjük, földjük, termelő eszközeik, cégeik.
Nyilván lehetne mondani, hogy akkor a kisboltos Marika néni középosztály a felső vezető több milliós bérrel pedig nem? Szóval ez sem a legjobb általános definíció, de mondjuk ha azzal "szigorítjuk" a feltételeket, hogy a saját vállalkozásod már eltart pár alkalmazottat is, akkor talán jó lehet.

válasza:Nem lehet egyszerre vagyonod is meg csóró is. A csóróság definíciója az hogy nincs vagyonod.
Ha van vagyonod (értsd: ingatlanjaid stb.), de mégsem tudsz költeni alapvető dolgokra, akkor azt úgy hívják, hogy nem értesz a pénzügyekhez. Javasolt szakember felkeresése aki segít a pénzügyeid intézésében.
A második példád is ugyan ez, szakember felkeresése.
Öröklés nem feltétele a középosztálynak. De még ingatlan megléte sem. (bérelhetsz is ha épp az éri meg)
Egy IT-s gyakorlatilag a világ bármelyik pontján bármiféle öröklés nélkül be tud kerülni a középosztályba(sőt inkább a felsőt súrolja), feltéve hogy nem ostoba a pénzügyekhez.
Én pl. szoftverfejlesztőként(alkalmazott) a felső 20%-ban vagyok csak a fizetésemből. Azt elég nehezen magyarázod be alsó osztálynak, de még középnek is hogyan adod be hogy az emberek 80%-nál többet keres a "közepe" a lakosságnak?
Kapcsolódó kérdések:
A beosztás mindegy, de a következő kritériumoknak feleljen meg az adott alkalmazotti jogviszonyból származó fizettség (cafetéria nélkül): - évi 1 belföldi nyaralás fedezése 2 (felnőtt) személyre - 1 budapesti albérlet vagy egy (2 szobás, emeleti lakásra szánt)...
(mondhatni, középosztálybeliként élni)
Tehát évente 1-szeri, 2-szeri nyaralás, étteremben étkezés, kávézóba járás, nem kell aggódni a pénztelenség miatt, ilyesmi, de ugyanakkor nem milliárdos (mint pl a politikusok, bankárok)
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!