Megérné váltanom szoftverfejlesztőről egy rendes két kezi szakmára, és vállalkozást építenem?
Sziasztok!
Az a helyzet hogy 2 éve vagyok csak szoftverfejlesztő, viszont eszméletlen aggasztó ami a szakmán belül megy.
Túl sok ember aki ezt tanulta, akár erre váltott szakmát, AI.
Én kiskorom óta(4. osztály) erre vágytam, hogy ezt dolgozzam de mire felnőttem és tudom ezt dolgozni, tönkre lett téve az egész. Nem fizetnek és nem is fognak már annyit az AI miatt, de ha ez nem is számítana, akkor is elvette az egész lelkét ami miatt én szerettem ezt csinálni.
Váltanék, mert meggyűlöltem, az se segít, hogy nagyon utálom a jelenlegi helyet is ahova ki vagyok helyezve.
Először ácsra gondoltam mert naggggggyon de tényleg nagyon érdekel és több könyvem is van a fa könnyűszerkezetes házakról.
Viszont abban nehezebb, tőkeigényesebb elindulni, és azért nem árt egy brigád ahhoz.
Ennek alternatívát a hidegburkolást találtam ki. Relatíve érdekel a dolog, még mindig valami látványos, kevésbé tűnik fizikainak mint az ács de cserébe aprólékos precíz munka, ami nekem nincs ellenemre.
Itt inkább az érdekel mennyire éri meg anyagilag. Nyilván nem várom el, hogy első pár hónapban már dőljenek a melók, de 1-2 éves távlatban milyen havi bevétel érhető el átlagban egyéni vállalkozással úgy, hogy max 1 segítőt ha úgy van tudok szerezni szerintem.
Mindig mondják mennyire hiány van és alig bírnak kimenni a szakemberek annyira nincs idejük. Tényleg ennyi munka volna? Nekem kicsit amúgy szürreálisnak tűnik.
Mi a véleményetek, mit javasoltok? Bocsi ha valami sületlenséget írtam volna. Köszönöm.

válasza:Szerintem hülyeség amit írsz, hiszen jelenleg is 5 év tapasztalattal átlagos fizetés 3-4x meg lehet keresni.
Ha viszont megutáltad nyilván válts. Helyeden nem mondanék fel azonnal, legyen biztos munkád és mellette tanuld meg a másik szakmát. Aztán lehet ott is kiderül utalod, de legalább lesz egy biztos munkahelyed.
kicsit álomvilág amit mondasz már nem azért... ha nagyon szerencséje van valakinek és olyan helyre be tud jutni az talán jobban keres mint a többi de 3-4x az elég szürreális.. (ismerek olyanokat akiknek ennyi tapasztalata van)
Jelenleg a piacon örülnek az emberek ha munkát kapnak a szakmában.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Biztos nem mennék sem ácsnak, sem burkolónak.
Látom az ácsokat 35 fokban fent a tetőn, feketére van égve mindenük.
Burkoló meg kúszik mászik, térdel egész nap. Kis csempék még "könnyűek" mikor félméteres meg méteres lapokkal dolgozik ott 50kg/lap.
Emellett utaznak végtelen időben, fáradtan vezetnek órákat.
Akkor inkább nyomogatom a gombokat egy klímás irodában, vagy HO-ban. A főállás nem elégíti ki az elvárásaimat, akkor keresek másikat, vagy másodállásban saját ügyfeleket kerítek, vagy keresek egy startupot, hátha nagyot fog menni. millió+1 lehetőség van. AI nem vette el a dolog lelkét, csak egy kicsit átalakította. Robotolós kódírós rész eltűnt, marad a tervezés, gondolkodás na meg a javítás. Ez a lelke a dolognak, nem az, hogy pötyörészel a billentyűzeten.
Utálod a mostani helyedet akkor válts munkahelyet. 50e-el lehet kevesebbet keresel, de lehet nyugodtabb légkörbe kerülsz, annyit meg simán megér.
3: legyek vállalkozó a saját szakmámon belül, ezt mégis hogyan? Engem mindig is a webfejlesztés érdekelt csak, abban is dolgozom, de épp az AI miatt kutyának se kell semmi mert “áh AI megcsinájjjja”. Tapasztalat.
4: egész életemben azt végeztem iskola mellett, két éve vagyok csak fejlesztő.
5. Remelem nem csak a hays salary guidera alapozol:D Mellesleg nincs diplomám, nem is akarok.
6: kifejtenéd?
7: ez simán hülyeség, hogy a pötyögést vitte csak el az AI(amit mellesleg szintén szerettem).
És dobálhatjátok a munkahely váltást, kurvára nem ilyen egyszerű. Senkinek se volt az akit ismerek, van aki évek óta nem talál munkát a szakmában. Páran le vannak maradva 2010-ben szerintem. Vagy csak seniorként könnyen beszélnek. Teljesen más piac.

válasza:#8 akkor készíts saját projekteket. Webfejlesztésben pont az a szép, hogy nem csak egy alkalmazotti a 8-17ig tartó munka, fix fizetésért.
Az is hülyeség, hogy AI miatt a kutyának se kell. Max hülye vagy a marketinghez, rosszul kommunikálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Mindkettőhöz megvan a skill, a kérdés tényleg csak az, melyikben van nagyobb potenciál szerintetek, illetve Ti melyiket és miért épp azt választanátok? Nézőpontotokra vagyok kíváncsi, esetleg belevéve azt a szempontot is, hogy külföldre szeretnék költözni jövőre...
Sokat olvasni itt az oldalon is, hogy programozók egyéni vállalkozóként dolgoznak. Hogy kell ezt elképzelni? Kik az ügyfelek?
Jelenleg mérnökinformatika szakon tanulok (Tudom, tudom, az egyetem nem ad piacképes tudást. 🙄). Az érdekelne, hogy pályakezdőként hova érdemes beadni a jelentkezést C# szoftverfejlesztői vagy programozói állásra. Olyan hely lenne érdekes, ahol van fejlődési lehetőség...
(programtervező informatikus)
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!