Van értelme ma elvégezni szoftverfejlesztői vagy -tesztelői képzést?
Nem az a kérdés, hogy meg lehet-e még ma keresni egy frissen elvégzett képzés után több csillió forintot, hanem hogy frissen végzettként egyáltalán lehet-e munkát találni. Nem egyetemi képzésről van szó, hanem "sima", a korábbi OKJ-hez hasonló tanfolyamról. Gondolkodok egy ilyen elkezdésén, de még laikusként is látványos az AI fejlődése, azok a vélemények pedig, amiket olvastam, lesújtók, így eléggé elbizonytalanodtam, 300+ ezret nem szívesen dobnék ki még egyszer puszira az ablakon annak reményében, hogy "majd lesz valami".
Ugyanitt várok egyébként tanfolyamtippeket is, mert rohadtul elegem van abból, hogy diplomás gyári munkás vagyok.

válasza:

válasza:Teljességgel kizárt, hogy még egyszer egyetemre menjek. Nem tehetem meg, hogy 3+ évet adott esetben még egyszer elpazaroljak az életemből, és pénzt se szánnék rá ennyit. A könyvelő amúgy elgondolkodtatott, de ott nem indulnak bőséges előnyből a hölgyek? Mármint lehet, hogy sztereotípiákban gondolkodok, de na... a realitás az realitás. :D Köszönöm az eddigi válaszokat, de szívesen várok még véleményeket, esetleg cégek HR-eseitől is, hogy hogy megy valójában a kiválasztási folyamat - bár a döntést azt részben meghoztam.
Csak azt nem tudom, akkor mit kellene tanulnom, mert lényegében minden szakmáról ugyanazt olvasom, hogy frissen végzettként max ismerős által lehet bekerülni munkahelyre. Nem jó munkahelyre, hanem BÁRMILYENRE.

válasza:

válasza:A kérdésre válaszolva: semmi értelme nincs elvégezni, szinte garantált, hogy nem találnál vele munkát. Az informatikában a minimum beugró szint nagyjából a BSc diploma + felsőfokú angol nyelvtudás + gyakornoki tapasztalat és 1-1 junior ppzícióra így is érkezik 200-300 jelentkező ígéretesebbnél ígéretesebb tapasztalatokkal, végzettségekkel ami önéletrajzokat manapság AI dolgoz fel és pontoz megadott szempontok alapján. Releváns diploma hiányában ilyen-olyan OKJ, FOSZK, gyorstalpalókkal labdába sem rúghatsz.
A további kérdésre válaszolva: ha egyetem nem jöhet szóba akkor valami értékelhető szakmát végeznék pl: villanyszerelő, burkoló, klímaszerelő, autószerelő, kamionsofőr, pilóta stb... Dolgozni sokat fog kelleni és a munkakörülmények sem feltétlen jók de cserében nem rossz a fizetés.
Köszönöm a tippeket és a beszámolót! Hát ez tényleg szomorú, de végülis ilyen a világ, szakmák fellendülnek, aztán hanyatlanak, mint ahogy órás meg cipész sincs már.
Viszont, utolsó, csavarnék egyet a történeten. Tudom, hogy megint az lesz, hogy "nekem semmi nem jó", de én pont hogy kevesebbet akarok dolgozni, jobb körülmények közt. :D Már régesrég elengedtem, hogy házam valaha legyen, autót már nem akarok, amikor 2 millióért is csak 20 éveset kapni (az újabbaktól meg félek, mert némi túlzással egy izzócsere is elviszi a teljes megtakarításomat - na meg pénzem se lesz rá soha), így pénz csak annyi kell, ami a megélhetésemet biztosítja. Ez most úgy 380 nettó körül van. Ennyit -sőt jóval többet is- megkapok most is betanított rabszolgaként, de pont a körülmények miatt szeretnék valami értelmes, szellemi szakmát kitanulni, ahol nem kell éjszakázni, illetve nem kell mindennap Flectorral kezdeni és zárni a napot a cipő okozta kibírhatatlan lábfájás miatt. Persze nyilván lehet mondani, hogy ennyit sima irodai munkával is meg lehet keresni (egyébként nem, nem lehet), de ilyenre eleve be se lehet kerülni brutális, megingathatatlan hátszél nélkül.
Szóval még olyan jutott eszembe, hogy logisztikai technikus, de egy másik srác ugyanezen a rabszolgatelepen ezt végezte, és mivel nincs tapasztalata, sehova nem vették fel vele. ChatGPT ajánlott minőségügyi auditort, ami egy gyorstalpaló online képzés, nem is drága, és bár hidegen hagy a téma, még meg is csinálnám, ha tényleg piacképes lehet.

válasza:További kérdések:
Évről évre hallgatók tömegei vetekszenek azért, hogy felvételt nyerjenek valamelyik hazai egyetem pszichológia szakjára. Az alapképzésre lassan több, mint tíz éve rendszerint túljelentkezés van valamennyi felsőoktatási intézményben, vagyis nem hajlandó kimenni a divatból.
Már jó sokszor kérdezték tőlem ezt állásinterjún.
Nincs saját ingatlanom, albérletben illetve csak egy szobát béreltem mindig is. A kaján spóroltam
Egy videki kozgazra jarok, psz-re. Beszelgettem egy corvinusossal, es ott dolgozik ahova en is menni akartam volna dolgozni majd. Azt mondta, hogy nem akarja a kedvemet elvenni, mert hivatalosan nem igy van, de csak corvinusos diplomaval lehet oda bekerulni, es ugy is...
Új munkahelyem lett, már váltottam korábban is, de most kérnek először ilyet. Azt mondta a hölgy, hogy az Ügyfélkapun kell igényelni, de már mindent végig kattintottam és az AI-nak is feltettem a kérdést. De nem jutottam előrébb. Azt mondta, hogy a korábbi munkahelyek...
Óradíj érdekelne általában. Elsősorban Dr.Hegyesi Edináé.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!