Tudom, elég kis esélyű helyzet, de tegyük fel, hogy felmondasz valahol, és valamiféle adminisztratív hibából kifolyólag automatikusan megkapsz egy havi fizut, ami már nem járna ki neked. Ezt a pénzt köteles lennél visszafizetni?

válasza:

válasza:Igen, köteles vagy visszafizetni.
nálam volt olyan, hogy más bérsávba kerültem, a tudtomon kívül, így magasabb bért utaltak. Másnap már a parkolóban azzal várt a HR, hogy adjam vissza a pénzt.

válasza:Persze, ez bűncselekménynek számít, ha megtartanád a pénzt, mert nem a sajàtod.
Azonnal visszautalod vagy fizeted, ha nem, akkor bűncselekmény és az nem kell neked sztem.

válasza:"Ezt a pénzt köteles lennél visszafizetni?"
A tévesen kifizetett munkabért a munkáltató 60 napon belül visszakövetelheti. Sőt ebben az esetben valószínűleg azon túl is, mert a dolgozó felismerhette, hogy a felmondás lezárásakor megkapta az addigi fizetését és több nem járt volna neki.
"MT. 164. § A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő."

válasza:Dehogy követelheti vissza.
Ez olyan mintha ide adnál a kezembe egy Deákot majd másnap visszakérnéd, hogy bocs téves
Amit kiutaltak a számládra az onnantól kezdve a te tulajdonodat képezi és szabadon rendelkezhetsz vele, hogy visszautalod e vagy megtartod. A munkáltató meg figyeljen oda, hogy ne legyenek ilyen hibák.

válasza:Ahogy mar irtak korabban, jogalap nelkul kifizetett munkabernek hivjak es 60 napig visszakovetelheto (bizonyos esetekben 60 nap utan is).
8-as te miert hazudozol itt?

válasza:Vissza kell fizetni.
A Ptk. szerint ez jogalap nélküli gazdagodás, és az általános elévülési időn belül visszakövetelhető - nem csak 60 napig, mint az Mt. esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Kérek válaszokat, akár te vagy egy ilyen az IT munkaerőpiacról kiszoruló IT-s, akár ismerősöd ilyen.
Általánosságban véve kérdezem, nem konkrét területre vagy szakmára vonatkozóan.
A fizetések nagyrészt minimál es bérminimum között vannak, a lakásárak az egekben? Nem gondolkodtok azon hogy elkoltozzetek , én helyi vagyok de nagyon rossznak tűnik a helyzet. Hol fizetnek jobban?
Hogyan történik? Mennyi idő? Ha időközben rendeződik a helyzet akkor lezárják az eljárást?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!