Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A felmondás valóban él már...

A felmondás valóban él már akkor is, ha tértivevényes saját kezébe jelzettel adom fel a cégnek de nem veszik át? Mely nap a felmondási idő kezdete ilyenkor?

Figyelt kérdés

Ha a cég címére a főnök nevére feladom a felmondásom postán tértivevényes levélben és bontatlanul visszajön, a felmondás akkor is él?

A postai küldeményen ott lenne, hogy a posta 2x kísérelte meg a küldeményt átadni, de a címzett nem hajlandó átvenni.

És kérdés, ilyen esetben mely naptól él a felmondás? A feladás napja? Az első sikertelen kézbesítési kísérlet?


2015. okt. 17. 10:08
 1/6 anonim ***** válasza:
Egy ügyvéddel konzultálj erről inkább, hogy mi a következő lépés, nincs olyan, hogy nem veszi át.
2015. okt. 17. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

hogy mi a következő lépés, nincs olyan, hogy nem veszi át.??? Már miért ne lenne? Feladom postán és visszajön bontatlanul.

Már miért ne lenne? Másik munkatárssal épp ezt játszották el.

megírod a felmondásod. Igen ám, de az csak akkortól él, ha a főnöknek átadtak és aláírásával tudomásul vette az átvételt és ezzel a felmondás tényét.

De ha egyszerűen nem hajlandó átvenni? Akkor át kell adni a helyettesnek. De ha az se hajlandó átvenni? Nyilván a cégnél bárki nem veheti át, a takaírtónőnek hiába adnám oda.

Mit lehet tenni ha nem hajlandó átvenni és aláírni? Postázni igazolható módon (ajánlott). De ha a postai küldeményt se veszi át? Jön a postás, uram ajánlott levele jött. Hadd nézzem a feladót. Na ezt nem veszem át. Ennyi.

Marha egyszerű a cég részéről. és aztán mondhatja: enm mondott fel a Józsi, hiszen hol a felmondása? Leadta? Itt ugyan nem. Én nem írtam alá semmit.

???


Uezt eljátszották más kollegával, nem voltak hajlandóak tudomásul venni a felmondását, mert tudták hogy a felmondás átvételét számítva indula felmondási idő.

És ha két hetet húzzuk magának a felmondólevélnek az átvételét? Hát akkor két héttel eleve kitolódik a felmondási idő! Ami idő alatt a cégnek adott pozícióra megvan a dolgozója!

ENnyi a magyarázat.

És a dolgozó mit tehet?

Hiszen ha más helyre akarok menni dolgozni, oda kellenek a kilépő papírok. De a kilépő papírok meg csak a felm idő végén adhatóak oda.

2015. okt. 17. 15:27
 3/6 anonim ***** válasza:

Megteheti, hogy nem veszi át, de akkor is közöltnek kell tekinteni a felmondást:

16. A jognyilatkozat közlése

24. § (1)16 Az írásbeli jognyilatkozat akkor tekinthető közöltnek,....

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a postai szolgáltatásokról szóló jogszabály szerint tértivevény különszolgáltatással feladott küldeményként kézbesített jognyilatkozatot,

a) ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy a küldemény átvételét megtagadta vagy a címzett által bejelentett elérhetőségi címen a kézbesítés a címzett ismeretlensége vagy elköltözése miatt meghiúsult, a kézbesítés megkísérlésének napján,

b) egyéb esetekben az eredménytelen kézbesítési kísérlet, valamint az értesítés elhelyezésének napját követő ötödik munkanapon

kézbesítettnek kell tekinteni."

2012. évi I. törvény

a munka törvénykönyvéről

Ha megtagadja az átvételt (nem hajlandó átvenni), akkor a kézbesítési kísérlet napján tekintendő közöltnek a felmondás. Az, hogy mely naptól él, attól függ, hogy a levélben mit írtál. Ha azt, hogy "a mai nappal", akkor az átvétel magtagadásának napjával, ha azt, hogy pl. "2015.10.31-el, akkor azzal a dátummal.

2015. okt. 17. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm, akkor tiszta sor.

Ez mindenre elég nekem. feladom, átveszi nem veszi, mindegy.

2015. okt. 17. 15:59
 5/6 anonim ***** válasza:

... valamint: Ha személyes átadáskor megtagadja az átvételt, akkor 2 tanú nevének, lakcímének, személyi igazolvány számának megadása után a felmondólevélen aláírásukkal tanúsítják, hogy a munkáltató megtagadta az átvételt. Innentől kezdve aznappal átvettnek minősül.


Én így jártam. A jelenlévő kollégák közül kettő aláírta, hogy megkíséreltem átadni, de nem vette át.

Miután megkapta a bírósági idézést, rögtön tudta, hogy mi lett volna a dolga törvényesen egy munkaviszony megszüntetésekor mind papírilag, mind anyagilag.

2015. okt. 18. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

A jelenlévő kollégák közül kettő aláírta


Na ez az ami nálunk nem fordulhat elő. Az itteni "kollegák" (beszari patkányok) úgy be vannak szarva a főnöktől hogy sose írnák nekem alá.

Mondjuk egyébként érthető is: ha aláírnák ők is repülnének.

2015. okt. 18. 09:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!