Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Aki villanyszerelő, annak...

Aki villanyszerelő, annak kell értem a kőműves és a lakatos szakmához is?

Figyelt kérdés
2017. máj. 24. 09:57
 1/8 anonim ***** válasza:
37%
Nem. És ugyan úgy a szabónak sem kell a vegyészethez értenie, meg a kamionsofőrnek sem a bérszámfejtéshez.
2017. máj. 24. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
70%
Mondjuk a villanyszerelőnek alap szinten kell, hogy ki tudja vésni megfelelően a kábelcsatornák helyét, vissza tudja gipszelni, stb...
2017. máj. 24. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
63%

Igen.

Sokat kell vésnie a falba és glettelnie is kell sokszor.

Lakatosmunka még a villámhárítók felszerelése is.

2017. máj. 24. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
55%
nálunk a villanyszerelő 1 percet se vésett.. berajzolta a kábel helyét a falon.. még a csöveket se vagdosta le.. vésést a kőművesgyakornok meg a rabszolgája csinálta.
2017. máj. 24. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy nem ő vésett, de ha nem értené hozzá, nem tudná másnak kiadni. Plusz baromira nem mindegy, milyen épületszerkezeti elemre rajzol nyomvonalat.
2017. máj. 24. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Úgy is lehet, de akkor fizessen meg egy segédet.
2017. máj. 24. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
52%

Több minden tisztázásra szorul...


1. Kábelcsatornát nem vésünk be, bár elképesztő dolgok is előfordulnak... de azt falon kívüli szerelésre találták ki.

2. A vésés, nem kőműves munka! A kőműves épít, nem pedig "rombol"! :D

3. Kőműves szakmában a mai napig megmaradt az, hogy a munkáját segédmunkás(ok) segítik (gyorsabb munkavégzést biztosít, mert a legtöbb esetben fedi egymást a két munkafolyamat, amit a segédmunkás és a kőműves végez el). Rabszolgája nincs a kőművesnek!!! Egy kőműves mellett dolgozó segédmunkásnak annyi tudással kell rendelkeznie, hogy sok éves gyakorlat után tulajdonképpen Ő maga is eltudná végezni a kőműves munkáját is, együtt dolgoznak, 1 célért, nincs alá-fölé rendeltség. Lehet sajátos az egymással való kommunikáció, mert nem lehet egész álló nap minden mondatot azzal kezdeni vagy zárni, hogy légyszi... de valódi, komolyan vett tiszteletlenséggel eddig még nem igen találkoztam.

4. Glettelni a festő szokott, de akár eltudom képzelni, hogy kisebb munkánál ezt is elvállalja a villanyszerelő, mindenesetre egy már kész falon utólagos villanyszerelés, átépítés stb. során okozott esztétikai elváltozást (értsd horony bejavítása, annak lejavítása úgy, hogy ne látszódjon, majd annak lefestése) egyáltalán nem a villanyszerelő dolga.

5. Alaphelyzetben a nyomvonal kivésése a villanyszerelő dolga, előfordul, hogy elvállalja ezt a tulaj, vagy erre a célra tart egy-két segédmunkást egy villanyszerelő cég, esetleg egy építtető cég segédmunkása, aki a többi munkát végzi, elvállalja a vésést spórolás miatt elsősorban (természetesen), de akkor is alaphelyzetben ez a villanyszerelő feladata, még akkor is, ha ezt gyak. bárki eltudja végezni. Igaz, a villanyszerelő tudja pontosan, hogy hová milyen dobozt akar beépíteni, azt milyen mélységbe akarja beépíteni stb. jobb neki is, ha Ő maga végzi ezt el, mert akkor az olyan lesz, hogy nem a beépítés alkalmával derül ki, hogy hoppá ide mégsem fér be az, amit beakar építeni, pláne nem akkor derül ki, miután már bedobta a gipszet.


A kérdésedre a válasz nagyban függ attól, hogy villanyszerelést illetőleg milyen terült az, ahol elhelyezkedsz.

Villanyszerelőnek lakatos munkához bizonyos esetekben értenie kell, de nem tartozik hozzá a mindennapi munkához. Kell tudni hegeszteni. Ugyan mára már van oldható kötés villámhárítóhoz, akár levezetők összekötéséhez, vagy éppen földelőszondára való rákötéshez, de attól még sok esetben a hegesztett kötés alkalmazása a megfelelőbb, pl. földben (akár körföldelésnél) nem alkalmazhatsz csavaros összekötőt. Mindenesetre hiába elfogadott dolog a csavaros összekötés földelőszonda rákötésénél is, azért azt senki se magyarázza már meg, hogy az épp oly jó, mint egy 10-15 centis varrat, ha az szépen le van salakolva, cink spray-vel lefújva.

Továbbá ipari jellegű villanyszerelésnél, nyomvonal építésénél, (ha az nem segédmunkásra, lakatosra van rábízva), előfordulhat, hogy hegesztenie kell a villanyszerelőnek, tartókonzolok rögzítésénél, ha az csavarral nem megoldható, tartóoszlopok felállításánál stb.

Villanyszerelőknek tudtommal ma is van hegesztés oktatás!

Alaphelyzetben olyan jellegű kőműves munkával találkozhatsz ebben a szakmában, hogy egy esetlegesen leomlott, beszakadt falrészt vissza kell falaznod, (amit te magad romboltál le) dobozok beépítését, csövek rögzítését meg kell tudnod oldani gipsszel, (ez szerintem nem is nevezhető kőműves munkának). Aztán hogy te mennyit vállalsz el a továbbiakban, hogy képes vagy a hornyokat is lejavítani stb. az már rajtad múlik, valaki azt mondja, hogy a kőműves esetleg a festő dolga, mert hornyot van, hogy a festő is bejavít, ha az már vakolt falba lett bevágva... Szóval hegeszteni olyan szinten kell tudni, ami én szerintem egy hét intenzívebb "ismerkedéssel" elsajátítható, kőműves munkát illetőleg meg jórészt olyan, ami idővel az idősebb kollégáktól, kőművesektől eltanulható.

2017. máj. 25. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

na,sajàt 10 éves nemzetközi tapasztalat (4éve németország):

amit napi szinten csinálok villanyszerelöként:

-gipszkartonszerelelés/javítás,

-épületaztalos/àcs munka

-lakatosmunka

-stukator/gipszer

-belső (hideg/melegburkolàs)

2017. jún. 10. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!