Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás

A kérdés

Kft nyitásnak a tőkéjéhez lehet nyúlni?

3 millió ft ugye a minimum. Ahhoz lehet nyúlni vagy sem? Azért KFT, mert ez az a fix összeg, amivel felelősséget vállalok, ha történne bármi?

Lángosost szeretnénk nyitni bátyámmal. Lehetséges lakókocsiból értékesíteni közterületen? Ha igen, fizetni kell az adott hely elfoglalásáért? Milyen engedélyek kellenek pl egy piacon egy 20 négyzetméteres helyre? 5% áfát nem üthetnék fel női férfi wc hiánya végett ugye? Köszi előre is:)Keress kérdéseket hasonló témákban: korlátolt felelősségű társaság, büfé, lángos

  szept. 5. 22:44  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Akkor szépen sorban:

Ahhoz lehet nyúlni vagy sem? Nem szükséges pénzeszközben tartani a törzstőkét, tarthatod egyéb forgóeszközökben is (pl. készletek- bár ez egy lángosozónál nem túl életszerű), vagy befektetett eszközökben is, pl. tárgyi eszközben, jelesül a lakókocsit is veheted belőle, vagy magát a lakókocsit is beteheted a 3 millió helyett apportként. Az egyetlen fontos dolog, hogy az értéke soha ne menjen a törvényi minimum alá.

Lehetséges lakókocsiból értékesíteni közterületen? Igen, elég sokan csinálják. Érdemes megkeresnetek egy ügyvédet (Kft. alapításához egyébként is szükséges a jogi képviselet), ő meg fogja tudni mondani, hogy kik azok az illetékes szervek, akikkel ezzel kapcsolatban tárgyalni lehet.

Fizetni kell az adott hely elfoglalásáért? Természetesen.

Milyen engedélyek kellenek? Szintén az ügyvéd tud ebben segíteni, bár a neten is fent van jópár cikk ezzel kapcsolatban. Mivel helyben készített élelmiszert akartok árulni, tulajdonképpen alig többre, mint a világ összes minőségbiztosítási és egészségügyi engedélyére.

Az áfás kérdésre pedig szintén egy jogász vagy egy könyvelő tud választ adni, ha más nem, egy NAV-os állásfoglalás után.A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont szept. 5. 23:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Büfékocsi bocsi* Szeretnék egy vagy 2 asztalt ahova 8 fő is le tud akár ülni egyszerre. De minimum 4. Hogy ne legyen gond a mosdó hiányával, hogy nincs biztosítva. A sütők és egyebek mennyiből jönnének ki ha használtam venném őket? Érdemes lenne lángos mellett szelet pizzákat is árulni? Bátyám vagy az én nevemen lenne az üzlet meg a kft is. Én lennék a kis főnök, bátyám a nagy főnök-külföldön dolgozok.meg egyetemre jár ott- anyám meg az alkalmazott. Az állami támogatás 3 hónapra vehető csak igénybe? Utána mennyi időnek kell eltelnie ha "kirugnam" és újra felvennem anyámat, hogy ujra kapja az allami tamogatast?:D Igy duplan kapna penzt. Pl.allami 150 meg fizetés is. Mennyire megérős? Ha jó helyen van, és kapható a lángos mellett forró tea, kávé, esetleg üdítők, akkor napi 30-50 e FT haszon elerheto akar nem? Egy 12 órás nyitvatartással* utana olvastam a dolgoknak. Ezekre valszoljatok. Koszonom:)

# 2/12Időpont szept. 5. 23:11 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Köszi első. Illetve mennyire "szezonalis" ez? Gondolom a teli idoszak kevésbé forgalmas ilyen teren. Bar ki tudja.

# 3/12Időpont szept. 5. 23:14 Privát üzenet
Bak Norbert nevű felhasználó válasza:

Lehet hozzányúlni, illetve igazából rendelkezésre sem feltételen kell bocsájtanod, elég lehet apportálni, de a büfékocsitól és helypénztől többe fog kerülni a háttrékonyha kialakítása,vagy bérlése hozzá + ahol a mobil kannákat mosod, kannamosó helyiség, kocsinak mosási lehetőség, stb.


Bővebben már sokszor le lett itt is írva, mik kellenek hozzá:


https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__sajat-val..


Ügyvéd/könyvelő biztos alkalmatlan lesz erre, mivel nem jellemző,hogy ilyen vállalkozást tartanának fent, vagy járták volna már végig az engedélyeztetést.Nem a wc hiány miatt nem ütheted az áfát, hanem 3 feltételnek kell együttesen fennállnia. ( Mi piacon is ütjük az 5%-ot, mert adottak a feltételek):


Ahhoz, hogy az adott szolgáltatásra a 5%-os adómérték vonatkozzon következő feltételeknek kell együttesen fennállnia:

- az Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,

- ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,

- a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.


Mindhárom feltételnek teljesülnie kell. A lényeg a szolgáltatás nyújtáson van. Ha van lehetőség helyben elfogyasztani a készített ételt, akkor az már beletartozik a szolgáltatásnyújtásba. A büfék esete mindig egyedileg kell hogy vizsgálat alá kerüljön. A pulton történő elfogyasztás nem minősül helyben fogyasztásnak, így abban az esetben nem alkalmazható az 5 %, de ha az üzletben van lehetőség asztalnál elfogyasztani a helyben készített rendelést akkor már szolgáltatásnyújtásról beszélünk.


A leülési és wc lehetőséget pedig nem minden esetben a vállalkozónak kell biztosítania:


Az áfa kulcs alkalmazásáról van egy NAV-os állásfoglalás a büfék, lángosozók vonatkozásában: "Így abban az esetben, ha az étel, helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.), és azok tisztántartása biztosított (szemetes, takarítás, leszedés), szolgáltatásnyújtás valósul meg attól függetlenül, hogy azokat (részben vagy egészben) közvetlenül az étel, helyben készített ital értékesítője vagy más személy biztosítja. Ennek megfelelően szolgáltatásnyújtás történik pl. a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra való értékesítés esetén akkor is, ha az étel elfogyasztásához használt asztalt, széket vagy pl. a fogyasztáshoz kapcsolódó mosdó használatot, illetve előzőek tisztán tartását részben vagy egészben nem (illetve nem közvetlenül) az étel, helyben készített alkoholmentes ital értékesítője biztosítja.”

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény ("Áfa tv.") 82. § (2) bekezdése alapján az Áfa tv. 3. számú mellékletében felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. Az Áfa tv. 3. számú mellékletének szolgáltatásokra vonatkozó II. részének 4. pontja – s ebből következően az 5%-os adómérték alá tartozó szolgáltatások köre –a következőket tartalmazza: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont szept. 6. 05:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Bak Norbert nevű felhasználó válasza:

Az állami támogatás 3 hónapra vehető csak igénybe? Utána mennyi időnek kell eltelnie ha "kirugnam" és újra felvennem anyámat, hogy ujra kapja az allami tamogatast?:D Igy duplan kapna penzt. Pl.allami 150 meg fizetés is. Mennyire megérős? Ha jó helyen van, és kapható a lángos mellett forró tea, kávé, esetleg üdítők, akkor napi 30-50 e FT haszon elerheto akar nem? Egy 12 órás nyitvatartással*"


Nem állami támogatás, hanem ginop program.

Anyudat mivel nem 25 év alatti, így nem tudnád kivenni 3 hónapra. Egyéb esetben 8 hónap támogatott és 4 hónap fenntartási időszakkal terhelt, utána vissza teheted egyszerűsített foglalkoztatottba. Mondanám hogy vedd ki újra, utána de nem fogod tudni. Jó opció lenne, ha csatalkozna a kft-hez, mit önfoglalkoztató, de azt sem lehet, mert nem csatlakozhat olyan céghez, ahol előtte alkalmazott volt.


Ellenben ha okosabban kezdesz neki akkor simán behúzható lenne még 4-5 millió támogatás is ugyanígy. Csak ahhoz nem kft-vel kell kezdeni, hanem ev-vel és abból felépíteni, illetve bővíteni, terjeszkedni.


Haszon majd azután lesz, ha megtérült a befektetett 3 milliód. Hogy ez mikorra valósul meg, csak Te tudhatod, 3-6 hónap, egy éven belül, vagy 5 év múlva sem. Ahogy azt is, hogy egy nap mennyit tudsz forgalmazni. pl. 20 nm helyiségben, vagy szimplán a lakókocsiban tészta előkészítő nélkül, jó lehet, ez összesen napi bevétel lesz, nem "haszon".A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont szept. 6. 05:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi! Ha ev(egyéni vállalkozó gondolom) kezdek, ott kevesebb tőke kell, ráadásul még adnak támogatást is? Azt meg kell téríteni az államnak? Vendéglátó eladó szakmám van. Tesomnak a tokeje.

# 6/12Időpont szept. 6. 06:15 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Anyum pedig szivesen jonne mellem dolgozni. Heti 2 szanadnapot tudnek adni neki es magamnak is remelhetoleg.:D

# 7/12Időpont szept. 6. 06:16 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Kb egy 20 négyzetmétert szeretnek. Bár nem tudom, hogy langosos bufe eseten muszaj-e a bufen belul mosdot biztositani az ott dolgozóknak illetve oltozot. Mert ez elegge kis hely. Nyilvan megoldhato de nem keves penz. Az nem eleg ha 100 méteren belul van mosdo? Vagy 50?

# 8/12Időpont szept. 6. 06:17 Privát üzenet
Bak Norbert nevű felhasználó válasza:

Személyzetit biztosítani kell épületen belül. Nekem is van 20 nm pavilonban is, meg pl piacon nem az üzletben, de a piac belterületén van, a piac által biztosítva fekete-fehér öltöző és wc is. Öltöző is kelleni fog 20NM üzletbe ÉS A BÜFÉKOCSIBA IS neked. A 20 nm-es üzletet pedig jó eséllyel nem fogják elfogadni bázis telephelynek a büfékocsihoz. Mi is emiatt költöztünk el nagyobba.


Ev. vagyok, párom efo-s volt, most októberig támogatott munkaerő (8+4 hónapos konstrukcióban), utána visszakerül efoba és jövőre beadja a támogatási kérelmet önfoglakoztatóvá válásra, 2 millió + fél év bér és járulék támogatásra, közös kft létrehozásra.

Amibe apportba kerül a büfékocsi, és a meglévő üzletek egy része a részemről, az ev-ből.


Ha anyud dolgozik tesódnak, támogatottként, meg Te is, akkor kétszer ennyit is be tudtok pályázni munkaügyin keresztül, az kb 5-6 millió. De viszont 3 éves fenntartási kötelezettsége van. Tehát csak stabil háttérre ér meg, amivel biztos fenntartható a dolog működőképesen 3 évig.A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont szept. 6. 06:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Ez rengeteg penz. Köszi. Ebbol mar lehetne venni egy nagyobb helyet illetve beruhazasokra is boven eleg lenne. A fennmarado reszt lehetne akar bele tenni az uzlet fejlesztesebe is nem? Pl.korszerusites, bovites stb.

# 10/12Időpont szept. 6. 20:48 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Pékséget úgy is lehet nyitni, hogy csak kenyeret állít elő, vagy előírás hogy péksütemény is legyen? Mik a feltételei a nyitásnak?
Egy étterem nyitásnak mi a menete Németországban? Mire van szükségem hozzá?
Pizzériát nyitnék, de csak kiszállítás lenne! Így milyen feltételei vannak a nyitásnak? (kereskedelmi-boltvezetői végzettségem van)
Menyasszonyi ruhaszalon nyitásnak mi a folyamata, mire kell ügyelni?
Mik a feltételei az online bolt nyitásnak? Az oda feltett árucikket otthon tárolod még meg nem veszi valaki?
A turkáló nyitásnak mik a feltételei?

Kérdések az Üzlet és pénzügyek rovatbólKérdések a Saját vállalkozás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!