Ha nyitni akarok egy szendvicses büfét akkor annak mi a menete, hol kezdjem az egészet, gondolok itt a hivatalos részére, vállalkozás bejegyzése stb.?





"lenne egy konkrét célközönségem, egy konkrét helyen ahol szerintem menne a bolt."
Melyik városban?





Forgalmas helyen olyan magasak a bérleti díjak, hogy csak szendvicsre alapozva ez biztosan nem éri meg.
Egyszemélyben kiszolgálni a sok vendéget mondjuk ebédidőben nem tudod, két profi alkalmazott kéne melléd, azoknak a bére viszont 1 millió havonta a tieddel együtt minimum.
Hasznod biztos nem lesz rajta.





Esetleg az a modell működhet, hogy reggeltől rendelnek tőled és te folyamatosan viszed át a kaját az irodaházba ahogy megtelik egy hűtőtáskád a rendelésekkel.
De akkor nincs helyben fogyasztásra kapacitásod.





"lenne egy konkrét célközönségem, egy konkrét helyen ahol szerintem menne a bolt."
Azt nem tudhatod, hogy valóban menne-e, csak tippeled és reménykedsz benne. De az egy jövedelmező üzleti vállalkozáshoz kevés.
Valami kajálda biztosan van ott most is, bejáratott, azzal kéne versenyezned.
És nem elég, ha egy hónapig járnak hozzád a vevők, hanem tartósan fenn kéne tartani az érdeklődésüket, arra pedig szerintem a szendvics, akármilyen, akárhányféle nagyon kevés.
Köszönöm a sok értelmes választ!
Szegeden a mars tér közelére gondoltam. Melósoknak diákoknak árulnám elsősorban. De nyilván lenne más is, melegszendvics vagy hotdog. Bármi ami jó minőségű. Családdal csinálnám közös befektetés gyanánt és Ők is besegítenek majd. Ez még teljesen elméleti síkon van de már régóta érlelődik a gondolat a fejemben hogy saját vállalkozásba kellene kezdenem egy büfé formájában. Szakma adott, és nem akarok másnak dolgozni.





"Melósoknak diákoknak árulnám elsősorban."
Láttál te már melóst túlárazott gagyi szendvicset enni?
A melós sült oldalast és kolbászt eszik ebédre a hentesnél, hogy bírja egész nap a fizikai munkát.
A legtöbb diáknak sincs pénze a túlárazott szendvicsekre, kivéve, ha azt a Mekiben eheti meg forró sültkrumplival.
A te célközönséged az irodaházak fehéringes, blúzos népe lehetne, ha az van a környéken, ők ki tudják fizetni ezeket. Ha akarják.





"Szakma adott, és nem akarok másnak dolgozni."
Pedig másnál szokás elkezdeni kitanulni és begyakorolni a szakmát, hogy utána minden rutinból menjen, amikor megtanultad a fortélyokat és sajátra váltasz.
A Michelin-csillagos séfek is évtizedet tanulnak másoknál.





Nehéz dolog ez, hidd el.
Főleg nyereségesen üzemeltetni bármilyen vendéglátóhelyet.
30 éve még azt mondták, hogy ha 3 kocsma van egymás mellett, mind megél, ma már ez nagyon nem igaz.
A szendvicsezőre főleg.





"Családdal csinálnám közös befektetés gyanánt és Ők is besegítenek majd."
Az addig jól hangzónak tűnik, hogy neked vállalkozóként ingyen munkát jelentene a család. Csak ez valójában önbecsapás és az üzleti kudarc alapja.
Ha nem tudod kitermelni az ő piaci alapú fizetésüket is a vállalkozásból, akkor a család még mindig jobban járna vele, ha ők máshol dolgoznak rendes bérért. Mert ahányan vannak, annyiszoros fizetéssel gyarapszik a családi kassza, ahelyett, hogy mindenki ingyen dolgozik és épp csak valami profitot hoz a vállalkozás.
A vállalkozás egy rendkívül kockázatos befektetési forma. Nagyon könnyű elbukni a pénzed és sokkal nehezebb nyereségesen működtetni, mint azt elsőre hinnéd. Még ha sikerül valamennyi nyereséget elérni az induló beruházások visszatermelése után, akkor is nagy valószínűséggel jobban járnál anyagilag azzal, ha egy klasszikus pénzügyi befektetésben kamatoztatnád a pénzed.
"nem akarok másnak dolgozni"
Megértem az érzést, de ha másnak dolgozol, akkor ő fizeti a kockázatát mindennek, amit te csinálsz és ő biztosít mindent, ami a munkádhoz szükséges.
Ha "a magad ura" vagy vállalkozóként, az azt jelenti, hogy az üzlet minden költségét neked kell előteremtened, a cég működésének minden feltételét neked kell megteremtened, magán a tényleges üzleti tevékenységen felül minden adminisztratív, logisztikai, marketing és egyéb tevékenységet neked kell elvégezni, ami sokkal több munkával töltött időt jelent és egyáltalán nem garantált az anyagi sikere.
Ha még azt is itt kell megkérdezned, hogy merre indulj el, akkor nagyon messze jársz a rajtvonaltól.
Azért is érdemesebb alkalmazottként elkezdeni dolgozni egy ilyen helyen, mert akkor megismerheted egy már működő vállalkozás belső életét. Megismerheted, hogy ők mit hogyan csinálnak, megvizsgálhatod, hogy mit miért úgy csinálnak, mennyire működik és praktikus-e ahogyan ők csinálják. Így ami hasznos és jól működik, azt neked nem kell újra felfedezni, átveheted tőlük módosítás nélkül, amin látod, hogy nem működik, azt nem kell neked előbb hibásan csinálni és a saját hibádból tanulva kijavítani, hanem már eleve kezdheted más, praktikusabb működéssel - amiről aztán persze lehet, hogy kiderül majd, hogy mégis te tévedtél és nem véletlen, hogy ők mégis úgy csinálják...
Na meg sokkal könnyebb alkalmazottként, más cégében, más költségén megtapasztalni, hogy milyen büntetések és egyéb problémák jöhetnek egy ilyen cégnél.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!