Betéti társaság részesedésének megvásárlása - lehet tőle bajom?
Vendéglátó vállalkozást szeretnék kezdeni.
Adott egy szuper helyen lévő, kedvező bérleti díjú önkormányzati ingatlan, amelynek a bérleti joga eladó, viszont csak céggel együtt.
A cég ugyanúgy vendéglátó tevékenységet folytatott, szóval bizonyos szempontból még előnyös is, megvannak az engedélyek, stb. A cég két éve nem működik.
A tulajdonos nullásan adná át nekem a céget, jelenleg két végrehajtás és NAV inkasszó is van rajta. Természetesen nem bemondásra, igazolni fogja, hogy a tartozások rendezésre kerültek.
Az ismerőseim nagyon féltenek, hogy ki tudja, nem-e számlagyár volt régen a cég, vagy adócsaló, ezért kérdezném: hogyan tudnék megbizonyosodni arról, hogy tiszta a cég? Van esetleg betéti társaság átváteléről valakinek tapasztalata?

"jelenleg két végrehajtás és NAV inkasszó is van rajta."
Ha valóban rendezte a tartozását, akkor ezek nem lehetnének "rajta".
Betéti társaságról és annak működéséről értekezzél legalább egy könyvelővel, vagy ügyvéddel, főleg ilyen konstrukcióban.
Ha számlagyártás lenne, akkor a NAV nem engedné ki őket az ellenőrzés alól...
Egyébként az alábbi három oldal bármelyikén körül lehet nézni a gazdasági társaságokkal kapcsolatban ->
[link] (Keresés opció)
Azon kívül, ha valami gond volt velük, a NAV feketelistái között is lehet kutakodni.

Keress meg!
Azonkívül a cég könyvelőjével is kell beszélned.

"Adott egy szuper helyen lévő, kedvező bérleti díjú önkormányzati ingatlan, amelynek a bérleti joga eladó, viszont csak céggel együtt.
A cég két éve nem működik."
Mi következik ebből?
Mégse olyan szuper az egész, ha 2 év alatt senkinek nem érte meg átvenni.
Menj be az önkormányzathoz és érdeklődj a helyiség kibérlése iránt!
Kicsit furcsa lenne, ha 2 éve üresen állva is megéri fizetni a havi bérleti díjat. Vagy nincs fizetve és az is tartozás.
Én nem venném át a Bt-t, az önkormányzattal szerződnék. Előtte bontsa fel az önkormányzat a bérlővel a szerződést.
Az önkormányzatnak fizeti a bérleti díjat, most januártól májusig elengedték neki, mert nincs nyitva.
Kb egy éve hirdeti a helyet, de nem valami ügyesen, csak ingatlan.com-on volt fent kép nélkül, emellett 12 millióért hirdette, amit 7 millióra alkudtam le. (4 millió átvételkor, a fennmaradó 3 millió egy éven belül)
Voltam az önkormányzatnál, nem adnak információt a helyiségről és a szerződéses jogviszonyaikról.
Csak céggel együtt adja át a bérleti jogot, mert neki 'nincs szüksége a cégre'.
Első válaszoló: jelenleg nem nullás a cég, a megegyezés szerint az általam fizetett előleg után rendezi a tartozást, majd adja át nullásan a céget.

Ettől tartottam amúgy, hogy az önkormányzatnál jól fekszik, azok meg nem adnak érdemi információt.
Tipikusan magyar helyzet.
Pénzügyek:
Vagyis keres 3 milliót a bt. eladásán alsóhangon.
Neked meg nem marad kezdőtőkéd.

"az általam fizetett előleg után rendezi a tartozást, majd adja át nullásan a céget."
És, ha nem rendezi a tartozást, csak lelép a 4 millióval?

"Betéti társaság részesedésének megvásárlása"
Nincs tapasztalatod átvilágítani egy céget.

Nem működik a büfé régóta.
Vagyis veszteséges volt eddig is, nem éri meg működtetni ott, ahol van.
Pedig a 100 ezres bérleti díj nagyon kedvezőnek tűnik, mégsem.
Családilag csinálnád, vagy alkalmazottakkal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!