Hány éves korig lehet hormonális fogamzásgátlót használni?
Nuvaringet használtam de két orvos javaslatára abbahagytam.
Azt mondták, hogy negyven pluszosan normális ciklus mellett is kicsi az esély a terhességre.
(Amikor visszakérdeztem, csak azt ismételgették, hogy de olyan kicsi az esély, nem is kell védekezni - persze nem ők kockáztatnak egy abortuszt...)
Most találtam egy fiatal dokit, aki azt mondta, hogy a hüvelygyűrűt ötven éves korig használhatom, fel is írta.
Nem találok erről a neten semmit, másnak mit mond az orvosa?
Egyik barátnőm most szült 42 évesen, első próbálkozós hónapból.
Szóval az első 2 dokidat feljelenteném a kamaránál sarlatánkodásért :D
Hát azért 40 felett nem igazán javasolt a trombóziskockázat miatt.
Miért nem váltasz minipillre? Az nem okoz trombózist.
Nagybácsim 44 éves felesége most szült. Szóval nehogy hallgass az első kettőre.
A trombózis miatt 35 fölött valóban a gyártó nem ajánlja, szóval lehet érdemes váltani, ha tudsz de nehogy az első kettőtől kérdezd.
A nuvaringnél a trombózisveszély három-hatszorosára nő (tízezer nőből max 12 évente - ez nem tűnik túl soknak, tíz év után is csak 1.2 % az esély)
Megnéztem a minipillt, köszi a tippet, egyébként ott is ír trombózis kockázatról, szóval ez szinte mindenhol fennáll. Ami nem tetszik benne, hogy azt írja, össze-vissza vérzések lehetnek, engem ez jobban zavar.
Hát, lehet, hogy kéne egy negyedik-ötödik doki is, mert őrjítő, hogy nincs egységes álláspont.
Most mesélte egy ismerősöm, hogy neki 42 évesen azt mondta a dokija, hogy az ő korában már nem kell fogamzásgátló!
Agyrém...
Hát az, hogy nem kell védekezni, az tutira nem igaz. Persze, csökken a termékenység, de szabályos ciklusok mellett egy év alatt még 40-45 évesen is van 20% esély a terhességre, az azért nem annyira kevés.
A minipill nem fokozza a trombóziskockázatot, mert az ösztrogénfüggő, abban meg csak gesztagén van, de tény, hogy a szabálytalan vérzés gyakoribb mellette. Lehet még spirált is használni, hormonost is, hormonmenteset is.
És amúgy, ha semmi más rizikófaktorod nincs (túlsúly, dohányzás, magasvérnyomás, egyéb betegség stb), és tudomásul veszed a fokozott kockázatot, használhatod a gyűrűt is.
Viszont ha már mindenképp a kombinált hormonos megoldásnál maradsz, akkor inkább levonorgesztrel tartalmú tabi vagy az újabb típusú, drovelis nevű tabi lenne jobb, azoknak a legalacsonyabb a trombóziskockázata.
Köszi a leírást, hatos 🙂
Azt hiszem, egyelőre maradok a gyűrűnél, és keresek egy olyan dokit, akivel jobban körül lehet járni a témát, és rákérdezek a javasolt tabikra is.
(A spirál nem opció, vannak rossz tapasztalatok a környezetemben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!