A napi kalóriaszükségletünknek kb. hány százaléka fordítódik a táplálék felvételére? (emésztés, felszívás)
És akkor a nagy kérdés, hogy a kalóriatáblázatokban megadott értékek az élelmiszerekből névlegesen nyerhető energiát adják meg vagy azt, amit a szervezet ténylegesen nyer belőlük, lévén pl. a zabpehely nehezebben elérhető energiaforrás mint a szőlőcukor.
Erre rá is kérdeztem egyszer közvetve, de nem jött válasz.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5173914..
Szétnéztem Google-el. Ez a cikk a legösszeszedettebb.
Nincs benne semmilyen paleós elfogultság, egyszerű tényeket közöl:
Hát igen, és ez az ami engem is elgondolkoztat. Milyen alapon mondják meg egy ételről, hogy az mennyire "hízlal". A testnek szüksége van fűtőanyagra, OK. Szüksége van vitaminra, aminosavakra, glicerinre, ez is rendben.
De hogy állíthatják azt, hogy egy szervezet egészséges működéséhez napi 2000 kalória szükséges valakinek? Milyen alapon, miért és mégis mire?
Lefogadom, hogy egy tetemes mennyiség csupán arra szolgál, hogy a szervezet képes legyen "leküzdeni" azt a sok sz*r kaját, amit megeszünk, már elnézést.
Ha kinyitjuk bármely biológiakönyvet, abban az áll, hogy az ember számára szükséges tápanyagok a víz, szénhidrát, zsír, fehérje, vitaminok, ásványi anyagok.. és ennyi! Nincs kalória, nincs mesterséges színezék, se ízfokozó, de még a rost is olyan anyag, ami a szervezet számára nem felhasználható.
És mennyi energiába kerül vajon, hogy ha ezek mégis a testbe kerülnek, akkor onnan valahogy eltávolítódjanak?! Elárulom: rohadt sok! Az egészséges szervezet nem igényel sok kalóriát. sőt! egyáltalán nem igényel kalóriát. Glükózt igényel, vitamint igényel, és a fehérjék pótlására aminosavakat igényel!
És jó lenne, ha ez mindenkihez eljutna végre.
Márpedig a test igényel energiát, amit meg lehet adni kalóriában... Anélkül nem működik, a zsírban van kalória, a fehérjében van kalória, ez ilyen.
A rostnak is van ilyen-olyan szerepe...
Remélem, soha nem jut el a tömegekhez, hogy a testnek nem kell kalória...
Világos, hogy kell neki energia!
Fölöslegesen bevitt energia, üres kalória, hulladék, szemét étel, aminek az eltávolításával csak szenved és a saját addig megszerzett energiáit pocsékolja a test, na az viszont baromira nem kell a testnek!
Ezért hülyeség a kalóriaszámláláson alapuló diéta (és itt most előre elnézést kérek mindenkitől, aki ezt használja) mert embertanilag hibás!
Fel kell venni a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. vizet, stb., különben beteg leszel és idővel belehalsz. Nyilvánvaló, hogy lehetőség szerint olyan ételeket kell enni, amiből a legkönnyebben felszívódnak az egyes tápanyagok.
Kérdem én: miből szívódnak fel a tápanyagok a legjobban? A zöldségből, és a gyümölcsből. Ezek emésztésének energiaigénye minimális. Ez logikus nem? A természetben is így van.
Az viszont, ha a tápanyagokat, sűríted, főzöd, a vitaminokat roncsolod, a fehérjéket kicsapod.. nemcsak hogy kevesebb felszívható tápanyagot jelent, de mindehhez több energia befektetését a szervezet részéről. Abszurd módon minél több “felesleges” kalóriát eszel, annál több kalória kell ennek a feleslegnek az eltávolításához.
Kb. 10% (vegyes táplálkozásnál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!