Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyik egészségesebb a vaj a...

Melyik egészségesebb a vaj a margarin vagy a libazsír?

Figyelt kérdés
2008. aug. 18. 14:02
 1/10 anonim ***** válasza:
33%
Azt mondják, hogy a növényi zsiradékok egészségesebbek, mint az állati zsírok! Tehát, ha így nézzük a margarin a nyerő. A libazsír magas koleszterinhez vezethet, ami ér és szívkárosító hatással bír!
2008. aug. 18. 14:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
91%
Én viszont azt mondom, ha nem eszel belőle sokat, akkor inkább vaj, esetleg libazsír. A margarin nem teljesen természetes ennivaló, ha jól tudom (ha nem javítsatok ki), de ez hidrogénezett növényi zsír, amiről nemrégiben megállapították, hogy nagyon káros lehet a szívre.
2008. aug. 18. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
79%
a növényi zsírok valóban egészségesebbek, így a libazsírt nem ajánlom. Ha szeretnél valamivel sütni akkor akármilyen növényi olaj megteszi (oliva a legegészségesebb) de tök mindegy mert az összes olajnak alacsony a koleszterinszintje. Én viszont margarin helyett teavajat eszem, az az egészséges a margarin helyett. Én így tudom, ha nem akkor javítsatok ki.
2008. aug. 18. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
98%

EGYIK SE EGÉSZSÉGES!

AZ előttem szólók részben elmondták:

-margarint semmiképp ne használj, mert transzzsírt tartalmaz! Olvasd el ezt!

[link]


-a vajat, libazsírt ha kis mennyiségben fogyasztod, OKÉ, bár ezeknek meg magas a koleszterin tartama.


JAVASLATOM: használj növényi zsiradékokat a következők szerint:

-olajban sütésre pálmavaj/kókuszzsír, esetleg finomított napraforgó olaj.

-salátákhoz, KÉSZ ételekhez, amit már nem hevítesz: finomítatlan, azaz hidegen sajtolt olajakat: szűz oliva olaj, napraforgó olaj, lenmagolaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj, kukorica csíra olaj, szőlőmagolaj, szezámolaj, dióolaj, mogyoróolaj, stb...

Ezen finomítatlan hidegen sajtolt olajoknak nagyon jó a tápanyagtartama, és egészségesek, nem növelik a koleszterint. Hangsúlyozom hevíteni viszont nem szabad őket, mert elvész az értékük. Bio/gyógynövényboltokban leled őket.

Ne riadj meg hogy drágábbak mint a gazdaságos finomított olajak, a készételekbe használva gazdaságos a használatuk. Nagyon megéri ilyesmiket fogyasztani.

2008. aug. 18. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim válasza:
Ismerőstől azt hallottam, hogy egészséges, szikár, hosszú életű nagybátyja kizárólag libazsírt használt étkezésekhez. Ezért kerestem rá a libazsírra. Egyes helyeken azt olvasom, hogy TELJESEN koleszterinmentes, itt viszont nem ezt írják többen. Ismer valaki erről vizsgálatot, eredményt?
2009. ápr. 18. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim válasza:
100%
A margarinról egyértelműen tudom,hogy káros. Vaj tekintetében, a tisztított vajat a ghít szoktam enni. Vegetariánus vagyok, így a libazsír kilőve. Most a pálmavajat kezdtük el használni zsíradékként. Erről nincs információm, hogy káros lenne. Az erek tisztítására meg egy gombakészítményt használok.
2009. jún. 17. 01:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Idézek a TDK dolgozatomból a témában:


A telítetlen és hidrogenizált zsírsavak és olajok ( ilyen pl. a margarin és a szilárd formában árult növényi olajok nagy része ) károsabb, mint a telített (pl. állati eredetű zsírok) zsírsavak.


Nagy mennyiségben mindkét fajta fogyasztása magas koleszterinszintet, fáradékonyságot, érrendszeri problémákat okozhat.


Kis mennyiségben (pl. egy kenyér megkenve) inkább a libazsír a javallott a te kérdésedben.

2009. aug. 18. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim válasza:
100%

A margarin a leginkább ipari eredetű anyag a felsoroltakból, amelyet a szervezet nem tud feldolgozni.


A vaj jobb egy fokkal, mert természetesebb.


A libazsír a legjobb szerintem (persze mértékkel fogyasztva), mivel ez a legtermészetesebb anyag a felsoroltakból, feltéve ha a hájat te veszed és magad sütöd ki. Így nem kevernek bele semmit.

2011. jan. 21. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
A libazsír. A vajjal csak egy baj van: a benne lévő kazein. A margarin pedig transzzsírsavakat tartalmaz, illetve a túlzott omega-6 tartalmával (az omega-6-ra szükséged van, de egyenlő arányban kell lennie az omega-3-mal) gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben. Aki pedig a koleszterinnel jön... nos a koleszterinhipotézis már régóta megdőlt, rossz volt a logikai következtetés, ugyanis a koleszterinszintet a szervezet magának állítja be, de erről olvashatsz itt: [link]
2011. jún. 5. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
# 7 Na gondolom a TDK-d ilyen ostobaságoktól nem ment át :-P
2014. dec. 1. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!