Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ha egyszer telepakolom kávéval...

Ha egyszer telepakolom kávéval a kávéfőzőt az hányszor főzhető le?

Figyelt kérdés

2015. aug. 28. 08:59
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Nem arra gondoltam, hogy lehet kétszer is készíteni kávét ugyanabból az őrleményből, bár lehet, de az már egy ihatatlan, kávénak nem igazán nevezhető dolog lesz. Nagyjából így tudom szemléltetni:

1. Málnaszörpöt készítünk. A sűrű szörpöt felhigítjuk vízzel, ezt pedig megisszuk. Ami megmaradt belőle, mondjuk fél kortynyi, azt újra felhigítjuk vízzel hogy több málnaszörpöt kapjunk.

2. Teát készítünk. A teafiltert hagyjuk állni a forró vízben, aztán kivesszük a filtert hogy megigyuk a teánkat. Másnap ugyanezzel a filterrel készítenénk teát. Pont ahogy a kávé esetében is, a teából is már minden aromát kinyertünk, az abszolút maradékot még kierőszakoljuk belőle, ami maximum csak gyenge íz, semmi aromaértékkel nem bír.


Emberek, a kávézacc remekül újrahasznosítható, de nem újabb kávéhoz. Akinek van kertje, használhatja a kávézaccot trágyázáshoz, hangyák ellen is jó, továbbá jó tisztítószer. És még sok más felhasználási módja ismert, de az újabb kávékészítés nem tartozik ezek közé. Minden aroma az első (és utolsó) készítéssel belekerül a csészébe, ahogy a koffein is. Ha hosszabban akarja valaki élvezni a kávé ízét akkor ajánlom az americano kávét: eszpresszó + forró víz. A tévhitekkel ellentétben nem lesz "gyengébb" ha vízzel felöntjük, csupán hígabb. Ugyanannyi koffein és kávéaroma lesz benne, mint az eszpresszóban.

2015. szept. 2. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 Phoney ***** válasza:

Fun fact: a hagyományos csúcsteázásban csak olyan teák jöhetnek szóba, amikből több (nem csak kettő!) ázatot lehet készíteni. Persze olyankor nem 5 percig áztatják alkalmanként, de nincs is szükség rá. Egy valamire való kínai teának a hatodik ázata is jobb ízű, mint egy Sir Morton... Szóval a teás példák alapvetően rosszak.


Más kérdés, hogy a kávét nem érdemes másodszor lefőzni. Érdemi koffeintartalom ugyan maradhat benne, de az is inkább csak presszógépben, aeropressben, french pressben, vagy más olyan kávéfőzési módszernél, aminél viszonylag alacsony hőmérsékleten és gyorsan jön le a kávé.

2016. febr. 2. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:

Azóta megtapasztaltam milyen az IGAZI tea, éppen 2 napja :). Amikor a választ írtam sajnos kimerült a tea iránti szeretetem a filteres Pickwickben. Szóval igen, a teás példa elég rossz volt így utólag, de ha a bolti filteres teákat nézzük, valamennyi igazságtartalom azért van benne.


A kávénál viszont egészen más a helyzet, hiszen az összes kávékészítési módszer esetében a legtöbb aroma kinyerése a cél. Nem véletlenül számít olyan sokat az őrlési finomság. A legjobban ezt egy espresso géppel lehet letesztelni. Sok helyen a képzetlen személyzet a hosszú kávét egy hosszú ideig kivonatolt espressoval azonosítják, ezt ha espresso mennyiségekre lebontjuk, gyakorlatilag ugyanazt az eredményt kapjuk, mintha több espresso-t készítenénk ugyanabból az őrleményből. Ha ezeket külön külön megvizsgáljuk, a harmadik csészénél már elég undorító dologgal állunk szemben, de már a második is teljesen más mint az első.


Ecsetelhetném tovább, le is írhatnám mi történik a kávéval az első kivonatolást követően, de az nem érzékeltetné annyira a dolgot, mintha kipróbálnánk. Szóval nyugodtan próbálja ki mindenki, csak nem ajánlott belőle szokást teremteni.

2016. febr. 4. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!