Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Saját készítésű lekvár kb....

Enkidu kérdése:

Saját készítésű lekvár kb. hány évig áll el? Csak cukor és gyümölcs van benne és fejjel lefelé dunctban kihűléses módszerrel lett eltéve.

Figyelt kérdés

2021. jan. 18. 20:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
84%

attól függ meddig van gusztusod megenni


ha jól van rakva akkor húsz év után is meg lehet enni, bár nem túl bizalomgerjesztő

2021. jan. 18. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
87%

Öreganyám lekvárjai akár 20+ éven túl fogyaszthatók voltak. Befőttes üveg, celofán, szalicil.


---


De a kérdésed nyilván nem erre vonatkozik. Arra biztatlak, hogy vedd kézbe, bontsd ki a befőttet. Ha a az üveg zárólapja (akár celofán, akár fém, stb.) nem túl "puffadt" és/vagy a befőtt maga nem büdös, és/vagy nem penészesedett mg - akkor egy jól eltett befőtt több éven túl is fogyasztható. (Ez kicsit a befőző mesterségbéli tudását is visszajelzi.)

2021. jan. 18. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Épp ma bontottam fel a palacsintához egy 2012es baracklekvárt. Pont olyan volt mint a tavaly eltett...
2021. jan. 18. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
65%

attól függ, hogy a mama vagy a papa csinálja-e a befőzést


a pálinka száz évig sem romlik meg

2021. jan. 18. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
90%

4:


Paszmek, nálunk a nagymami a pálinkafelelős (is). És a pálesz valóban nem fetreng annyit a polcon, mint a befőttjei.

2021. jan. 18. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
77%
Nálunk 1-1,5 évnél nem áll tovább. Szeretek lekvárt főzni ezért mindig annyit csinálok amennyit tudom hogy elfogy. Inkább kevesebbet de több fajtát.
2021. jan. 18. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha profin van elkészítve akkor a végtelenségig. Olyan jó lekváros buktát ettem a múltkor, amilyet még soha. Utána tudtam meg hogy egy 40(!!!) éves lekvár volt benne. Idősebb nálam 😂

Csak előtte forralni kellett rajta egyet, azt is csak azért hogy visszanyerje az állagát. Semmi baj nem volt sem a minőségével, sem az ízével.

Ma már nem biztos hogy bárki is tudna ilyen tökéletes lekvárt főzni mint a nagyanyáink generációja. Én biztosan nem. Az enyém max pár hónapot vagy egy évet bírna.

2021. jan. 18. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Hú, nálam a mamám 6+ éves lekvárjai, a felére esnek összes, vágható, mint a sajt. Azt már csak süteményekbe szoktuk rakni, oda viszont tökéletes!
2021. jan. 18. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha légmentesen van lezárva, akkor kb. korlátlan ideig jó, ha csak celofánnal van lezárva, akkor lassan beszárad, más baja nem lesz. Egyik néninek bontották le a pajtáját, és találtak kb. 30 üveg baracklekvárt. A néninek fogalma sem volt, hogy mikori, végül valahogy kiszámolta, hogy minimum 40 éves. Az üvegekben körülbelül a harmadrészükig volt az összeszáradt lekvár. Penész nem volt rajtuk, de megenni senki nem akarta, így jött az okos ötlet, hogy le kell főzni pálinkának! Cefrézték, lefőzték, és olyan finom nedút kaptak, hogy csodájára jártak a környékbeliek.
2021. jan. 18. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
a régi (celofános) receptek még beszáradtak (de újra lehetett főzni őket). A mai patentos fedelekkel semmiféle párolgás nincs, mert vákuum keletkezik a fedő és a lekvár felszíne között.
2021. jan. 19. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!