Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy lehet mélyhűtőben lefagya...

Hogy lehet mélyhűtőben lefagyasztott ételt a leggyorsabban és a legbiztonságosabban leolvasztani?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy béna kérdés, de tényleg nem tudom, bocsi, és mindenfélét olvastam már neten, egymásnak ellentmondókat is, pl. a mikróról, amit amúgy sem szívesen használok.

Anyatejet tudom, hogy forróvízbe kell tenni, ezt tettem műanyagdobozban lefagyasztott étellel is, amelyet aztán lábasban a fűtésre tettem, de közben olvastam azt, hogy a szobahőmérsékleten olvasztás nem jó, mert elszaporodnak a baktériumok. Logikusnak hangzik. Akkor csak hűtőben és időigényesen?

Hús-, tej- és gluténmentes, vegán ételről van szó, gomba sincs benne, tehát a külön figyelmeztetések erre nem relevánsak.



2023. jan. 17. 23:07
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
92%

Szobahőmérsékleten kiolvasztod és ennyi.


Ha félsz, akkor forrald át fogyasztás előtt, de az égvilágon semmi baja nem lesz.

2023. jan. 18. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/41 anonim ***** válasza:
66%
Az ilyenek szokták a zoknikat is vasalni mert az fertőtlenít, és az kva fontos egy lakásban, mert ott minimum legionella van, ami kiirtja a pcsába az egesz családot, ha kimarad egy zokni.
2023. jan. 18. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/41 anonim ***** válasza:
0%
Az ilyenek szoktàk megenni a romlott kaját, mert hogy a f.sás legalább kitisztítja őket belülről. Nem a blikket kéne olvasgatni utolsó, hanem a biosz könyved
2023. jan. 18. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/41 A kérdező kommentje:

Amikor elkezdtem főzőcskézni és így háztartást vezetni, kérdeztem egy kolleganőmet, hogy mi meddig tárolható el, mire azt válaszolta, hogy attól függ, hogy kit kérdezel. Nem értettem ezt a választ, erre hozta a rizst példának: akit kérdeztem, mondta, hogy ő egy héttel főzés után is megeszi a rizst, ha hűtőben volt, de egy másik kolleganőnk, akinek élelmiszerbiológus vagy valami ilyesmi végzettsége van, ő csak az aznapi rizst hajlandó megenni, mert azt mondja, hogy ilyen-olyan baktériumok szaporodnak el rögtön benne.


Magam is mindig mindent megettem agglegény módra, azaz amíg nem mászik magától, addig ehető, sőt, még a félig penészes kenyér másik felét is megettem régen, kaptam is tőle olyan hasfájást, hogy sosem felejtem, de azóta már jobban kímélem a gyomromat és attól még, hogy az emberek többsége valószínűleg nem csak aznapi rizst eszik, az nem jelenti azt, hogy jót tesz a testének, illetve azt, hogy nem tesz vele rosszat.


A tárolhatóság persze más téma, de közben meg mégsem, mert mind a FELolvasztásban (jogos megjegyzés volt, köszi! Miközben a hűtőt leolvasztjuk, ugye...), mind a tárolhatóságban az a közös, hogy a baktériumok elszaporodását elkerülendő lett egyáltalán a hűtőszekrény és a jégszekrény feltalálva, meg a forralás.


Az is köztudott, ugye, hogy az ősember még megette a természet által elesett állatok nyers húsát is, amíg föl nem fedezte a tűz felhasználhatóságát, de az is köztudott, hogy az ősember átlag negyven évig élt, ugye.


Nem lehet, hogy tán az átlag ember is elérné a magasabb életkort, ha nem enne hetes rizst meg szobahőmérsékleten felengedett fagyasztott ételt...?


Én nem tanultam élelmiszerbiológiát meg semmi ilyet, csak szimpla paraszti ésszel próbálok kiigazodni az információk rengetegében.

2023. jan. 18. 12:17
 15/41 anonim ***** válasza:
61%

Nézd, kva egyszerű ez: kiolvasztod. Megszagolod. Megkóstolod. Ha nem rossz, megeszed.


Nem értem hogy lehet ezen ennyit problemázni meg elelmiszerbiológusi diplomát vizionálni egy szimpla ebédhez.

2023. jan. 18. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/41 anonim ***** válasza:
22%
Majd egyszer megtudod :D a listeriát szagolgathatod te. Ha nem tudsz a kérdésre válasszolni, mert nincs meg a kellő tudásod hozzá, akkor miert nem faradtsz át a tini szerelem kategóriába?
2023. jan. 18. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/41 A kérdező kommentje:

Ezért emlegettem az ősembert. Bizonyára ő is jó ízzel ette a húst nyersen is és tán ezt is mondta az ezt megkérdőjelező pajtásának, hogy hé, biztos, hogy nem tesz ez rosszat nekünk...? Ugyan már, a szomszéd is így eszi. Aztán bele is haltak negyven évesen ki tudja, mibe. Ugye.

Meg a Magyarországon vezető halálokok, mint szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, bár azt magam sem vágom, hogy ételből származó baktériumok hogyan okozhatnák mindezt.


Szóval én csak egy picit próbálok okosabb lenni, mint az ősember azzal, hogy nem csak betömöm a számba úgy, ahogy eszembe jut, amit meglátok, hanem utánaolvasok és belegondolok, kérdezek, pláne, ha erre van ez az oldal. Pláne, hogy magam sem vagyok élelmiszerbiológus vagy bármiféle ilyesmi.

2023. jan. 18. 13:43
 18/41 A kérdező kommentje:
A mindjárt ki lesz szavazva 13:38-as válaszoló meg szerintem csak arra akart rámutatni, hogy nem minden káros anyagnak van szaga, illata, színe és ebben szerintem is igaza van, ahogy szerintem az is jelzés értékű, ha az, aki egyetemi szinten tanulta az élelmiszerek bomlási folyamatát, az miért csak aznap készült rizst eszik, számomra ez iránymutató és megfontolandó akkor is, ha egy ilyen embert ismerek és az ismerőseim többsége valószínűleg tényleg nem elmélkedik ennyit a kajatémán, mint én.
2023. jan. 18. 13:45
 19/41 anonim ***** válasza:
92%

A rizst meg lehet enni másnap, azzal van baj, amit a kifőzdékbe csinálnak, hogy melegítik alulról. Na olyat nem szabad enni. A legrosszabb kiengedés, mikor meleg vízbe rakják a kaját. De egyébként a felengedés függ attól, hogy mit engedsz fel, milyen csomagolásban van stb.

Élelmiszerbiológus amúgy nincs. Én biológus vagyok (mikrobiológus pontosabban) és élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök

2023. jan. 18. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/41 anonim ***** válasza:
84%

16

A listeria tökéletesen elpusztul főzéskor, vagy megfelelő hőmérsékletre felmelegítéskor. Ha tehát a fagyasztóból kivett ételt a mikróban vagy a tűzhelyen legalább 80 fokra felmelegíted, és utána rögtön meg is eszed, nem tárolgatod tovább, akkor a 19-es "mikrobiológus" sem fog találni benne listeria baktériumot.

Egyébként a listeria az amúgy egészséges embereket csak kissé érinti, igazából inkább a terhes, vagy idős, vagy egyéb okból legyengült felnőtteket, és a gyerekeket veszélyezteti.

2023. jan. 18. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!