Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen ételeket lehet savanyúk...

Milyen ételeket lehet savanyúkáposztából készíteni?

Figyelt kérdés

Egyszerü és finom recepteket szeretnék kérni.

Üdv . Barakonyi


2009. febr. 14. 11:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Töltött káposzta, korhely leves, kocsis saláta, így hirtelen ezek jutottak eszembe, bár biztosan rengeteg van még. A www.mindmegette.hu-n beírod az alapanyagokba, és kidob majd szerintem jó sokat.
2009. febr. 14. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Székelykáposzta: Csinálsz pörköltet, majd beleteszed a káposztát (valaki kimossa, hogy ne legyen nagyon savanyú meg sós, de én nem szoktam), felöntöd vízzel és így főzöd, amíg a husi és a káposzta meg nem puhul! Mi tejfölt is teszünk bele tálaláskor!
2009. febr. 14. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Káposztás bab



Hozzávalók:


fél kg száraz bab

közepes füstölt hús (csülök)

fél kg savanyú káposzta

babérlevél

kevés olaj

liszt

pirospaprika

tejföl

kb. fél liter tej



Elkészítés: Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszel főni. (Ha a előző nap beáztatatod, hamarabb készül el!) Beleteszed a füstölt csülköt kockára vágva, kis ételízesítőt és babérlevelet.

(A füstölt hús lehet csont is, ha hó végén készíted:-) ) Sózni nem kell, a füstölt hústól bőven elég benne a só!!

Közben felteszed a savanyú káposztát főni, úgy hogy ellepje a víz, és szórsz rá ételízesítőt, ezt kb. fél óráig kell főzni. Én vecsési dobozos savanyúkáposztát szoktam hozzá használni, azzal a legfinomabb. Ha megfőtt a savanyú káposzta és a paszuly is, akkor öntsd hozzá a babhoz.

Ezután rántást készítesz : egy evőkanál zsírt megolvasztasz, és beleteszel annyi lisztet , amennyit a zsír felvesz, egy kicsit pirítod , de nem kell sokáig. Aztán ebbe a masszába teszel pirospaprikát, hogy szép színes legyen. A rántást leveszed a tűzről, még két kanál lisztet teszel bele, egy doboz tejfölt belekeversz, úgy hogy csomómentes legyen, ha túl sűrű, teszel bele tejet, és így öntöd a levesbe. Csomómentesség érdekében szűrőkanálon keresztül szoktam!! Ezután hozzáöntöm a maradék tejet.

Ennek a levesnek, savanykás ízűnek kell lenni, de nem túlzottan. Ha nem elég savanyú, akkor teszel bele a savanyú káposzta levéből, vagy ecettel lehet még savanyítani.

Megjegyzés:

Ez a leves szabolcsi specialitás, ott káposztás paszuly néven ismert (paszuly=bab). Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható, friss kenyérrel az igazi. Eddig még mindig nagy sikert arattam vele.

2009. febr. 14. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Káposztás csülök paradicsomosan


1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg)

só, 1 kiskanál egész fekete bors

2 babérlevél, 1 fej fokhagyma

2 közepes vöröshagyma

80 dkg savanyú káposzta

10 dkg húsos füstölt szalonna

1 kiskanál szárított majoránna

6-7 szem borókabogyó

1 kiskanál paradicsompüré

1 evőkanál finomliszt


A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fuszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevébôl 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve idôközben elfône, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevébôl kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig fôzzük, ezalatt kissé besurusödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk – úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle –, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyúkáposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá. Elkészítési idő: 3,5 óra (1 óra munka).

Egy adag: 791 kcal / 3307 kJ.

2009. febr. 14. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Pikáns savanyúkáposztás hús babal

Hozzávalók

25dkg konzerv bab

45dkg hús csirke vagy disznó hús

30-40dkg savanyúkáposzta

só,bors

vegeta

pici őrölt szerecsendió

olaj

Leírás

Az olajon megdinsztelem a húst,majd majdnem teljesen puhára párolom,megfűszerezem,só,bors,vegeta és a szerecsendió majd a savanyúkáposztát és a babaot hozzátéve megint csak párolom mig puhára nem fő.

Megjegyzés

Nagyon pikáns izű lesz,csak azoknak ajánlom akik szeretik a pikáns ételeket.

Munkaidő

10 perc

Elkészítési idő

30-40 perc


Jó étvágyat!

2009. febr. 14. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
2009. febr. 14. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Rakott kaposzta! A mindmegette.hu-n ird be, es probald ki, isteni!
2009. febr. 14. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Üdv. Barakonyi

2009. febr. 14. 21:42

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!