Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Holnap kémia vizsga. Hiányozna...

Holnap kémia vizsga. Hiányoznak anyagrészek. Hol találok infot? Google nem segített.

Figyelt kérdés

Sajnos utolsó pillanatra hagytam,de nem lesz baj a tanulással mert hamar fog az agyam.

Az alábbi témaköröket kaptam:

1,Zsír/olaj összehasonlítása

2,Füst,hab,emulzió(olaj+víz),szuszpenzió,köd,füstköd fogalmai

3,Fehérjék(aminosavak és összekapcsolódásuk,fehérjék2.lagos 3.lagos szerkezete)

4,Szénhidrátok

5,Etil alkohol(bor) és élvezeti kábítószerek(tea,kávé,cigi,kakaó,koffein,nikotin,teofillin,teobromin)

6,Környezetszennyezés


A legtöbbről nem találtam semmit,főként a fehérjék és zsír/olaj összehasonlítás nincs meg.esetleg az élvezeti kábítószerek.

csak nagy vonalakban van rás szükség,szakiskolai vizsga.

Köszönöm ha segítesz.


2010. jún. 13. 12:24
 1/4 A kérdező kommentje:
sajnos a fogalmakról sem találok semmit... :(
2010. jún. 13. 12:27
 2/4 A kérdező kommentje:
időközben már csak egyhiányzik: a zsír olaj öszehasonlítás
2010. jún. 13. 12:50
 3/4 anonim ***** válasza:
A zsír és olaj között a halmazállapot a különbség. Állati zsiradék inkább zsírokat, a növényi pedig olajokat tartalmaz, és gyakran telítetlen. Ezeket is lehet szilárdítani, így hozzák létre a margarint.
2010. jún. 14. 00:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

A zsírok és az olajok egyaránt észter típusú vegyületek.

A zsírok nagy szénatomszámú telített karbonsavak glicerinnel képzett észterei, míg az olajok nagy szénatomszámú telítetlen karbonsavak glicerinészterei.

A zsírok általánosságban szobahőmérsékleten szilárdak, , csakúgy mint a keletkezéséhez szükséges karbonsavak.

Legnagyobb mennyiségben Sztearin- és palmitinsav-észterek fordulnak elő.


Az olajok főleg olajsav-észtereket tartalmaznak. Ezek növényi eredetűek.

Egyes növényi olajok nagyobb mennyiségben tartalmazzák linol ill linolénsav észtereit is. Az ilyen olajok vékony rétegben felkenve levegő hatására gyantásodnak, ezért ezeket száradó olajoknak nevezik.



Mind a zsírok mind az olajok tartalmaznak még többek között vajsav-észtereket is. Ezek feldúsulhatnak (avasodás)

2010. jún. 15. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!