Kezdőoldal » Otthon » Kert » Vöröshagymát érdemes ilyenkor...

Vöröshagymát érdemes ilyenkor kiszedni? Ha kiszedve egyesével van lerakosgatva, akkor teljesen kiszárad? Mennyi idő alatt szárad ki?

Figyelt kérdés
Pár éve van kertem. Mindig akkor szedem fel a hagymát, ha már teljesen leszáradt a szára. Most még azért zöldes a szára, viszont rengeteg az eső. Minden nap körbenézek a kertben (meztelen csigák miatt is). Egy maroknyi hagymát már kidobtam a komposztra, mert teljesen elrohadt.

2023. aug. 4. 13:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
41%
Ha zöld még a szára hagyd.Nem lesz elálló, jövő héten majd majd kiszárad.
2023. aug. 4. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
62%

Ki kell szedni,nem lehet már hagyni.Szellős helyen kell tárolni.

Sajnos nem a legjobb évjárata a hagymának.Hiába szép nagyok,ha a közepe már rohad .

2023. aug. 4. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy rengeteg eső esett az elmúlt lassan két hétben. Sokszor áll a víz a földön, mert nem tudja annyira beszívni azt a mennyiségű vizet már. Egy maroknyi hagymát már szedtem ki, mert láthatóan rohadt volt. Emiatt tettem fel a kérdést. Sajnos ha jobb idő is lenne pár napig, az is kevés lenne. Valószínűleg a föld két hétig se száradna ki. Hétvégére is esős időt jelez.

Valószínűleg jobb lenne mégis kiszedni. Köszi a válaszokat!

2023. aug. 4. 20:32
 4/12 anonim ***** válasza:

A párom már kiszedte, a teraszon van hogy még száradjon a levegőn. A lilahagyma már bent van a garázsban dobozban.

De nekünk nem kell hogy sokáig elálljon, nagyon hamar megesszük még az ősz elejéig.

A fokhagymát kell még valahogy felfűzni vagy hálózni, mert abból most sok lett és szépek.

2023. aug. 4. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

A hagymát nem szabad addig a földben tartani, hogy teljesen leszáradjon a szára. Mikor már a gyökere elszárad, meg a szára se zöld, akkor már haszon nem lehet abból, ha a földben van, csak kár. Ha megvárod, hogy mindnek leszáradjon a szára, akkor egy nagyobb eső leveri a szárat, a földet elsimítja, és minden 20. fej a földben marad, amit csak októberben veszel észre, mikor kihajt. Betegségek, kártevők is előfordulhatnak.

Ha a levél már nem zöld, hanem sárga, sárgásfehér, és nyakban a szár már teljesen el van vékonyodva (két ujjal megszorítva), akkor érdemes kiszedni. Ha nem egy hektár van, csak a kertben pár vödörnyi, akkor nyugodtan csinálhatod több menetben is, mert az első meg az utolsó beérése közt van legalább két hét. Amit túl sokáig hagysz a földben, az vagy elveszik a szára hiánya miatt, vagy megrothad esős időben, amit pedig túl korán szedsz ki (zöld levéllel), azzal súlyveszteséged lesz, mert a külső része leszárad, ha még nincs beérve. Én olyan 3-5 naponta szoktam végigmenni a hagymaföldön, és ami beért, azt kihajigálom kupacokba, leszakítom a szárát, és így viszem be. Ha a szára nyakban nem szakad le, akkor túl korán szedted ki, de ha leszakad, akkor az már el van halva, ott már úgyse volt nedvkeringés, tehát a hagyma szempontjából mindegy, rajta van-e. Az ilyennek a szára már 2-3 meleg nap alatt teljesen leszárad a földben hagyva is.

Utána árnyékos, esőmentes, száraz helyre terítsd szét két hétre, aztán meg lehet tisztítani nagyjából, és raschelzsákban tárolhatod. Napon szárítani nem jó, mert ha nagy hőség van, gyökér meg nincs, ami a vizet pótolná, akkor a nap felőli oldala megéghet. Esetleg ha kényszerből sáros földből kell kiszedni, akkor ott hagyod pár órára a napon, hogy tisztíthatóvá száradjon.

Ami most rothad, az nagy valószínűséggel valami sérülés miatt rothad. Pl. hagymalégy, drótféreg, stb. rágott bele, és a sérüléstől terjed a rothadás.

2023. aug. 5. 07:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

Garázs padlásán jó szárítani? Meleg van ott neki és eső nem éri, egyesével ki tudom rakosgatni.

Eddig talicskában volt és minden nap kiterítettem száradni, este pedig visszaraktam a talicskába és a műhelybe betoltam. Fedett helyem sajnos nincsen, ahol egyesével szét tudom teríteni.

2023. aug. 5. 08:15
 7/12 anonim ***** válasza:

Amíg megszárad addig jó, de utána onnan el kell hozni, mert teljesen kiszárad.

tegnap a mienk kint maradt a teraszon - még száradt - elfelejtettük. Az esti viharban jutott eszünkbe, de persze oda is beesett most az eső - máskor nem szokott. Most sokkal nedvesebb a felszedett hagyma, mint amikor kiszedtük a földből, remélem nem rohad meg. :(

2023. aug. 5. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget! Tárolom ezeket az információkat a jövő évekre is. :)


Végül ma felszedtem az összeset. Jól is tettem remélem, mert éjjel is nagyon szakadt az eső és most is rákezdett. Egy részét felraktuk a garázs padlásra, egymás mellé egyesével kirakosgatva. Csak addig akartam ott szárítani, ameddig kiszárad. Télen az aknában szoktam tárolni. Ott jó helye van szerintem, a tavalyiból is van még. Többit meg talicskában és kannákban egy sorban hagytam, beraktam a műhelybe. Sajnos más fedett helyem nincs, ahol tudna szellőzni. Ha leszárad a garázs padlásán lévő adag, utána felrakom a lentit, amik a talicskában és kannákban vannak.


Szedés közben 5-10 darab között volt, ami szintén szétrohadt. Volt azért benne, aminek még korai volt a kiszedés szerintem, de inkább elrakom savanyúságnak vagy hagymakrémnek vagy bárminek, minthogy szétrohadjon a földbe egy-két hét alatt a fele.


7-es válaszoló a legjobbakat remélem neked is, kiszárad majd a hagymád és nem kezd rohadni.

2023. aug. 5. 10:20
 9/12 anonim ***** válasza:

A garázspadlással az a gond, hogy ha bejön egy 35 fok, akkor ott fent lehet 50+ is, amiben a hagyma megfő. (Oké, most a következő napokban nem lesz ilyen, de más években lehet.)

A garázsban bent milyen a helyzet? Teljesen zárt és hűvös? Én a kocsi alá szoktam kiönteni a két keréknyom közé. (Ott tárolok két pallót, és azok közé, hogy ne guruljon a kerekek alá.) Nem kell egyesével szétrakni, másfél sorosan le lehet önteni. A másfél sor azt jeleni, hogy mehetnek egymásra, de az alsókat is látni kell felülről, akkor már száradnak.

Esetleg a műhelyben, asztal alá kiöntve? Ha elég meleg, esetleg még szellőzik is, akkor az is megfelelhet. A száraz időben kiszedett, szárazabb hagyma nálam is van, hogy a szuterénben szárad. Az pedig hűvös, de nagyjából száraz.

2023. aug. 5. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsot, igazad van. Melegben nagyon sok lenne neki a hőmérséklet. Ha visszajönne a meleg, akkor természetesen lehoznám a padlásról és lent szárítanám a szabad levegőn nappal.

Garázs kisebb méretű, az autónak pont jó. Autó alatt van egy szűk akna, télen ott tárolom a hagymát és a krumplit. Az autó alá azért sem önteném ki a hagymát, mert férjem autóval jár dolgozni. Macerás lenne az autó ki-bejárásánál mindig összeszedni, utána kiönteni a hagymát. Meg persze ha esik, akkor utána az autóról is csak csöpögne le a víz, miután hazaér munkából és bejár a garázsba.

Műhely sajnos nem szellőzik, csak ha nyitva hagyom az ajtót, amit meg nem szeretnék. Nincs asztal, csak egy satupad (mi így nevezzük), teljesen zárt alacsony szekrény, nem tudom alá betenni a hagymát. Elég kicsi helyiség, nem sok minden fér el sajnos.

2023. aug. 5. 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!