Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy tartályban kénlapot...

Ha egy tartályban kénlapot égetek és vízbe vezetem kénessav keletkezik. Ebből hogy tudom kinyerni a ként?

Figyelt kérdés
2012. dec. 6. 20:29
 1/10 anonim ***** válasza:

Nehéz ügy lesz... sokszoros bepárlással besűríted a kénessavat. Eközben egy része a levegő oxigénjével kénsavvá fog alakulni, a helyzetet tovább nehezítendő.


Utána katalizátor jelenlétében szénnel tudnád redukálni. A szén kiveszi belőle az oxigént és marad a kén.


De ehhez többszáz fok kell, katalizátor, szabályozott kemence meg ilyenek.


Házilag, egyszerűen, szerintem nem tudod.

2012. dec. 6. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Hát igen,ez nehézkes.Köszi a segítséget.Akkor marad a kénszalagról való kapargatás/tördelés?
2012. dec. 6. 22:24
 3/10 anonim ***** válasza:

Ha kénre van szükséged, miért nem azt veszel rögtön kénlap helyett?


(Ha puskaporhoz kellene, akkor inkább felejtsd el. Minimális kémiatudással ne is állj neki, a szemed/ujjad bánhatja)

2012. dec. 7. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem volt a gazdaboltban ventilált kén.
2012. dec. 7. 09:00
 5/10 A kérdező kommentje:

Nem minimális a kémia tudásom.3 évig tanultam gimnáziumban kémiát,fakultációnál fizikát választottam,de a kémiát is szeretem,így érdekelt és lelkesen figyeltem órán.De mivel az alap tantervnél nem mondanak el sok mindent ezért interneten is utána néztem.A lőpor gyártás nem annyira bonyolult.Lekaparom a kénszalagról a ként,majd megőrlöm.Vettem gyógyszertárban salétromot amit majd szintén megőrlök,de lehet nem is szükséges.Puha fából készült faszenet nem találtam,így a grilles faszenet fogom megőrölni ami olyan közepes keménységű.Majd aztán 1:1:7 arányban nem összekeverem az anyagokat.(Nem őrölve)

Ezek közül max a salétrom lehet veszélyes és azt lehet nem is fogom megőrölni.

2012. dec. 7. 09:08
 6/10 anonim ***** válasza:

Nekem mindegy. :-)


A "kénessavból hogy tudom kinyerni a ként" kérdés azért nem utal biztos kémiatudásra szerintem.


(Amúgy a grillszenet pont nem szokták ajánlani a lőporhoz, csak egyes lőportípusoknál, illetve bizonyos fajta grillszenekkel)

2012. dec. 7. 09:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Lehetséges,hogy a szén minősége miatt nem kapott lángra?A sima salétrom könnyebben lángra kapott mint az elegyem,amikor ennek pont fordítva kellet volna lennie.
2012. dec. 7. 09:38
 8/10 anonim ***** válasza:

"Lehetséges,hogy a szén minősége miatt nem kapott lángra?A sima salétrom könnyebben lángra kapott mint az elegyem,amikor ennek pont fordítva kellet volna lennie."


A salétrom lángra kapott???? Biztos, hogy salétrom volt?

2012. dec. 7. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Külön meggyújtottam egy kis adag salétromot.
2012. dec. 7. 09:48
 10/10 A kérdező kommentje:
Lehetséges,hogy azért lett ilyen rossz minőségű,mert túl nagy szemcsék voltak (nem voltak porrá őrölve az alkotó elemek)
2012. dec. 7. 09:49

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!