Hogy kell kiejteni a Kmetty vezetéknevet?

válasza:

válasza:

válasza:nekem az egyik tanárom Kmetty :D ő is i-vel ejti. volt egy ilyen nevű szomszédunk is, ő is a fent leírtak szerint mondta.
TY-vel max poénból ejteném :D

válasza:I-vel kell. Kmetty utca közelében lakom, így elég gyakran hallom a kiejtését is. Az"i" hangot nevekben régen y-nal jelölték (nemesi családok pl), így az írás maradt.
Az véletlen, hogy a t és y együtt egy másik hangot is jelöl a magyar nyelvben.

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Meg szeretném változtatni a vezetéknevemet és most gondolkodom, hogy mi legyen. Eddig ezeket találtam, amik tetszenek: Dőry, Zicián. Melyik a jobb? Tudtok még jó hangzásút, szépet?
A vőlegényem és anyukája akkor költöztek Magyarországra, mikor ő még 1 éves sem volt. A szülei elváltak. Az apja félig román, szóval a nagyapja román, a nagyanyja magyar volt. Ő nem tud románul, csak román neve van. Nemsokára összeházasodunk és el kell döntsem, hogy...
Nagyon furcsán hangzik számomra kettő vezeték név egymás utáni felsorolása bemutatkozás esetén. Állásinterjúra megyek és azon gondolkoztam hogy is mutatkozzak be. Nem szégyen a férjem neve számomra, de teljesen más leírni mint kimondani kettő vezetéknevet.
Többek között ő játszotta A Gyűrűk Urában Faramirt.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!