Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Jó mézeskalács recept, amit 1...

Jó mézeskalács recept, amit 1 éves gyerek is megehet?

Figyelt kérdés
Esetleg mézeskalács receptgyűjteménye van valakinek?
2010. nov. 28. 08:58
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Én nem mernék adni mézes kalácsot az egy évesemnek. Majd jövőre.
2010. nov. 28. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Én viszont simán mernék adni... Kisfiam 15 hónapos lesz Karácsonykor, de biztosan fog enni mézeskalács sütit (ilyen díszeket szoktunk rakni a fára is).

Most őszintén: 1 éves gyerek biztosan nem fogja halálra zabálni magát mézeskaláccsal, max megeszik belőle 1-2 szemet. Az összes sütibe kell 25 dkg méz. Egy szem sütiben mennyi méz lehet? 1 gramm sincs... ráadásul sütve van.


Ilyen receptem van:

Puha mézeskalács:

50 dkg liszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg puha vaj vagy Rama, 1 citrom, kb. 1 k mézessütemény fűszerkeverék, keserű kakaópor (sötét tésztához). Tepsi kenéséhez 3 dkg vaj vagy Rama, tészta lekenéséhez 2-3 tojásfehérje, mázhoz: 2 tojásfehérje, kb. 25 dkg porcukor.

A lisztet tálba szitáljuk, sütőporral összeforgatjuk. A mézet, a porcukrot, a tojássárgáját, az egész tojást, a puha vajat, a citrom lereszelt sárga héját és 1 ek kifacsart levét, valamint a fűszerkeveréket hozzáadjuk. Elkezdjük dagasztani, lehet géppel is. (Eleinte úgy tűnik majd, hogy nem fog összeállni, de kitartás!) Semmit nem szabad hozzáadni (max. kevés kakaóport, ha barna tésztát szeretnénk). Csak így lesz puha sütés után.

10-15 perc gyúrás, gyömöszkölés után lehangolóan ragacsos masszát kapunk, de ne tegyünk hozzá semmit! Levakarjuk az ujjainkról a maradékot (ha kézzel csináltuk), alufóliával letakarjuk a tálat, és 1-2 éjszakára a hűtőbe tesszük, de akár 1 hétig is elállhat benne.

Enyhén meglisztezett gyúrólapon a tésztát kb. 4 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Ezután különböző figurákat szúrunk vagy vágunk ki belőle, kikent sütőlapra rakjuk.

A tetejüket kissé felvert (villával felhabosított) tojásfehérjével lekenjük. Mazsolával, mogyoróval is lehet díszíteni. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175, légkeveréses 160) kb. 15 perc alatt szép világosra, sárgásra sütjük, de vigyázzunk, a méz miatt hamar megéghet! Csak akkor vegyük le a tepsiről, ha langyosra hűlt, mert törik, hajlik. Cukormázzal díszítjük (tojásfehérjét kemény habbá verjük, porcukrot hozzáadjuk, és habzsákba töltjük).

2010. nov. 28. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

miért nem mernél adni mézes???

A botulizmust nem tudja a baba 'elkapni' tőle, mivel hőkezelve (sütve) van a sütiben a méz.

2010. nov. 28. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a receptet!
2010. nov. 28. 10:22

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!